İlk yorumdan başlayıp genel olarak yorumlara bir göz attım da...
Haklı olarak belli kayıplar ve beklentilerin yerine gelmemesinden ötürü umutsuzluğa kapılan bir çok insan var.(Ben de dahil.)
Şayet arkadaşlar geçmişi hatırlamakta fayda var.Bu piyasa önceden olduğu gibi özellikle şu son dönemlerde de bayağı bir badire,skandal atlattı.
Bu hususta mevzuya dair bir kaç örnek verecek olursak;
MTGOXÖzellikle Mt.Gox skandalı bu noktada 2018 yılına kadar tarihin en büyük kripto para kaybıydı.Peki en çok kimin kaybıydı diye soracak olursak cevap yine aynıdır:küçük ve yeni yatırımcı.Bu olayın akabinde ise -2018 yılının ocak ayıydı sanırım- saldırıya uğrayan Japonya merkezli Coincheck borsası, 534 milyon dolarlık kripto para hırsızlığıyla zirveye oturmuştu.İşte bu gün neden bu noktadayız, btc neden hala yükselmiyor,kan kaybediyor diye sorduğumuzda en önemli nedenlerinden biri Mt.Gox ve türevlerinin yaşadığı,yaşattığı sorunlardı.
Mt.Gox olayında yaşadığımız üzere zamanında bu borsanın btc dominasyonun %70'ine sahip olması,piyasanın manipülasyona maruz kalmazı ve akabinde btc'lerin çalınıp kayyum (Kobayashi) atanarak açığa satılan btc ler sonucu piyasayanın volatil/dalgalı olması durumu aslında hala yaşadığımız bu durumu özetliyor.Bu gün Mt.Gox yarın Coinbase,Binance evvel ki gün bir başkası.
TETHER/UDSTMalumunuz kripto ekosisteminin kanımca en büyük sorunlarından biri tether(usdt)'dir diye düşünüyorum.Bilakis son günlerde Bitfinex'in karışılıksız tether basması bu kanaatimi daha da kuvvetlendiriyor.Basılan bu tether'lerin usd karşılığı olmadığı gibi piyasayı şişirip manipüle etmekten başka bir fonksiyonu da olmuyor maalesef.
Tether basımını takip etmek isteyen arkadaşlar aşağıdaki linke bakabilirler:
https://omniexplorer.info/address/3MbYQMMmSkC3AgWkj9FMo5LsPTW1zBTwXLGörüldüğü üzere, confrimed/basımı onaylanan 2018 başından bu güne 550.000.000 + 880.000.000 = 1.460.000.000 adet tether basılmış.
(3/20/2018 9:51:14 pm 300 milyon ve 6/25/2018 4:59:27 pm tarihinde de 250 milyon daha basıldı.)
COINRAIL SALDIRISI & ÇALINAN PUNDIX'LERGüney Kore merkezli kripto borsası Coinrail'e yapılan hack saldırısı sonunda 2.6 milyar civarında pundi x çalınmıştı.
SYSCOIN API HACKMalum Binance borsası olaya ne kadar etkili bir şekilde müdahale etse de 7k btc borsa dışına çıktı.
BANCOR HACKEn son -bu gün- bancor platformu hacklendi ve 13.5 milyon $ kayba uğradı.
Bu olumsuz örnekler arttırılabilir arkadaşlar.Fakat bu piyasanın git gide ayaklarının yere daha sağlam bastığını unutmamak lazım.Hele ki geçmiş fiyat hareketlerine baktığımızda bunu net görebiliyoruz.
Son olarak dünyayı daha adil daha yaşanabilir bir ekosistem haline getirecek bu devrimin bir parçası olduğumu bilmek veya en azından olmaya çalışmak beni bu piyasada her şeye rağmen ayakta tutan en büyük güçtür.
Herkese iyi forumlar.Bonus:https://bitcointalk.org/index.php?topic=4548485.msg40963379#msg40963379