Bitcoin Forum
October 21, 2018, 03:06:15 AM *
News: Make sure you are not using versions of Bitcoin Core other than 0.17.0 [Torrent], 0.16.3, 0.15.2, or 0.14.3. More info.
 
   Home   Help Search Donate Login Register  
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: [WIP] Neslužbena lista Bitcointalk.org pravila/smjernica/FAQ  (Read 114 times)
This is a self-moderated topic. If you do not want to be moderated by the person who started this topic, create a new topic.
marlboroza
Hero Member
*****
Offline Offline

Activity: 980
Merit: 966

Don't need it.


View Profile
July 06, 2018, 12:55:39 PM
 #1

Ova pravila/smjernice su samo prijevod iz originalne teme.

Pregled: (pritisnite link da vidite željeni dio upisa):

Pravila Foruma
Primjeri/Objašnjenja pravila
Često postavljena pitanja (FAQ)
Smjernice za teme
IzvoriLegenda:
[1] – broj izvora.
[e] – više primjera u vezi pravila.
[?] – Potrebna potvrda o aktivnosti pravila.Popis nije potpun te će se s vremenom dopunjavati.

Pravila Foruma

1. Zabranjeni su postovi ili teme (threads) nikakve ili niske vrijednost, besmisleni i nezanimljivi postovi ili teme.  [1][e]

2. Nema off-topic postova.

3. Nema “trollanja” (trolling).

4. Zabranjen je spam s 'referral kodovima' (referral link). [1]

5. Zabranjeni su skračivaći linkova koji zahtijevaju gledanje oglasa.
 
6. Zabranjeni su linkovi prema phishing ili malware stranicama, bez upozorenja i dobrog razloga. [e]

7. Nema prosjačenja. [5]

8. Zabranjene su prijetnje nanošenja tjelesnih povreda, smrtne prijetnje.
 
9. Razgovori u glavnim dijelovima foruma moraju biti na engleskom jeziku. Sve ostale jezične rasprave trebaju biti obavljene u odgovarajućim lokalnim sekcijama. [e]

10. Nema postavljanja NSFW(Not Safe For Work) slika. U slučaju objavljivanja moraju se prikladno označiti.
 
11. Zabranjene su poveznice koje vode do ilegalnih stranica za trgovanje.
 
12. Nema dupliranja objava u više sekcija (osim za ponovno postavljanje (“re-posting”) u lokalnim sekcijama u slučaju prijevoda).

13. Bumps, “updates” (obnove) su limitirane na jednu svakih 24 sata.[2]

14. Sve diskusije o altcoinima (alternativnim valutama) spadaju u ‘Alternate cryptocurrencies’ sekciju I njezine pod-dijelove. [3][4][e]

15. Zabranjeni su “altcoin giveaways” na forumu. [6][e]

16. Zabranjeno je imati više nego jednu aktivnu prodajnu temu u ‘Currency exchange’ sekciji. [3]

17. Trgovanje robom koja je ilegalna u zemlji prodavača ili kupca je zabranjeno.[2]

18. Dopušteno je imati više računa i njihovo prodavanje, ali prodaja računa nije preporučena.
 
19. Potencijalne (ili prave) prevare i ‘Trust ratings’ nisu moderirani (da bi se izbjegla zloupotreba).

20. Postoje ograničenja prilikom prodaje računa i pozivnica za ‘invite-only’ web stranice. Pogledaj: https://bitcointalk.org/index.php?topic=134779.0 [2][?]

21. Stari “bumpovi” trebaju biti obrisani. [2]

22. Oglašavanje (ovo uključuje ‘mining pools’, usluge kockanja, razmjene, trgovine i sl.) u drugima temama više nije dopušteno. Ovo uključuje i ‘Altcoin Announcements’ teme. [8]

23. U vrijeme donošenje odluke o tome da li je korisnik prekršio pravila, članovi osoblja imaju pravo da se ponašaju u skladu sa svojim interpretacijama pravila. [e]

24. Oglašavanje u postovima nije dopušteno osim ako je post u temi koju ste vi započeli i koja je iznimna i vrlo korisna. [9][e]

25. ‘Ban evasion’, odnosno izbjegavanje zabrane pristupa forumu koristeći ili kreirajući račune dok je jednome od vaših računa zabranjen pristup, nije dozvoljeno. [e]

26. Lokalna pravila koja su objavljena prije kreiranja teme, i koja su dovoljno specifična te se ne sukobljavaju s pravilima foruma, se moraju poštovati. Napomena: Lokalno pravilo se mora navesti u ‘Report to moderator’ - izviješću. [e]

27. Korištene alata za automatski prijevod za upise u lokalnim sekcijama nije dopušteno.

28. Iskorištavanje “bugova”, odnosno grešaka, čak i onih koji su bezopasni (u software-u foruma) nije dopušteno.

29. Slanje neželjenih PM (privatnih poruka), uključujući i oglašavanje te "flood" (veliki broj istih ili sličnih poruka) nije dopušteno.

30. Slične stvake na 'tržnici' moraju biti navedene zajedno. [2][e]

31. Avatari korisnika ne smiju sadrđati NSFL ili NSFW slike, niti one koje krše autorska prava ili pokušavaju oponašati drugog korisnika. [10]

32. Nizanje upisa zaredom (isključujući "bumps" i rezervirani upisi od strane korisnika koji je napravio temu) nije dopušteno.

33. Upisi koji sadrže tuđi sadržaj (plagijati) nisu dopušteni.[e]


Primjeri:

1. Upisi (‘post) kao što su: "SELL SELL SELL", "I agree", "+1", "Support", "Watching", "Interesting", "LOL", "SCAM", "LEGIT", "FAKE", ili drugi postovi koji sadrže samo jednu riječ, koji se sastoje većinom od psovanja, “pyramid quotes”, beskorisne teme za upoznavanje, threads o temama koje su se nedavno diskutirale negdje drugo.

6. Upozorenje mora biti očito. Primjer: “MalwareSite.com <------ OPREZ. Ovo je malware stranica - NIPOŠTO KLIKNUTI".  Valjan razlog bi bio, ako je vaš bitcoin novčanik hakiran i vi mislite da je datoteka koju ste preuzeli kriva.

14. Ovo uključuje servise, razmjene, diskusije, spekulaciju, rudarenje i bilo koji drugi sadržaj u vezi ‘altcoina’. Razmjene koje uključuju Altcoin i Bitcoin su OK (osim za razmjene između njih). Na primjer, thread s nazivom „Buying Bitcoins and Litecoins for bank transfer“ može ostati u generalnim sekcijama.

15.
<...>
Specifically, you are not allowed to give people any incentive to post insubstantial posts in your threads. You can't offer to pay people who post their addresses, usernames, etc. You can do giveaways off-site and link to the giveaway page in a thread, but you can't give people any bonus for replying to your thread.
<...>
<...>
Specifično, nije vam dopušteno poticanje osoba da prave besmislene postove u vašim temama. Ne možete ponuditi da platite osobama da postaju svoje adrese, korisnička imena i slično. 'Giveaways' se mogu voditi van stranice, a link do njih se smije postati u thread, ali ne smijete davati ljudima nikakve bonuse zbog upisa u thread.
<...>

23. Ovo pravilo treba spriječiti korisnike da iskorištavaju potencijalne rupe u nekim pravilima ili interpretacijama.

24.
<...>
Ads are typically not allowed in posts (outside of the signature area) because they are annoying and off-topic. It is especially disallowed to put ads or signatures at the bottom of all of your posts. Except for traditional valedictions, which are tolerated but discouraged, signatures are for the signature area only.

However, if you are using the forum as a publishing platform to host something really substantial and useful, selling ads in that substantial work is allowed. To be eligible for this, your post must be in a topic that you started, and your post must be substantial and long enough to make the ad seem entirely insignificant. If in doubt, ask me.
<...>
Oglasi obično nisu dopušteni u postovima (izvan područja za potpis) jer su iritantni i 'off-topic'. Posebno je zabranjeno stavljati oglase ili potpise na dno vaših postova. Osim za tradicionalne 'valedictions', koji su tolerirani ali nisu preporučeni; potpisi su samo za 'signature area' (prostor za potpise).
Međutim, ako koristite forum kao izdavačku platformu kako biste ugostili nešto stvarno bitno i korisno, prodaja oglasa u tom značajnom poslu je dopuštena. Da bi bilo dopušteno, vaš post mora biti u temu koju ste vi započeli, te vaš post mora biti značajan i dovoljno dug kako bi se vaš oglas činio u potpunosti beznačajan. Ako ste u nedoumici, pitajte, Theymos.
<...>
25. Ako vas „banuju“ (privremeno ili trajno) i stvorite novi račun kako bi nastavili „postati“/slati privatne poruke, to se smatra izbjegavanjem zabrane. Jedina iznimka je kreiranje teme u Meta sekciji o vašoj zabrani.

26.
Those were mostly replaced by self-moderated topics, but local rules can be enforced at the moderator's discretion.
Prijevod citata: Ta pravila su uglavnom zamijenjena 'self-moderated' temama, ali lokalna pravila se mogu provoditi po odluci moderatora.

30. To uključuje (ali ne ograničava se na) domene, softverske ključeve i pozivnice za članstvo. Ono što se smatra sličnim ovisi do moderatora koji trenutno upravlja situacijom.


Često postavljena pitanja(FAQ)

Q: Zašto niste „banovali“ <dodati korisničko ime prevaranta> koji je očit prevarant?
A: Potencijalnen (ili prave) prijevae nisu moderirane kako bi se izbjegla zloupotreba. Ako počnemo odlučivati koga ćemo zvati prevarantom i banovati ga, onda će se mnoge odluke temeljiti na mišljenjima.

Q: Moderirate li/ili brišete (potencijalne) FUD*, optužbe ili netočne informacije?
A: Ne. Mi nemamo dovoljno vremena da provjeravamo svaku informacija i ispravnost izvora. Također, kao s prevarama – previše prostora za zloupotrebu (pozicije).
* Fear, uncertainty and doubt – Objašnjenje
Međutim, „trollanje“ (trolling) nije dopušteno. Ako korisnik stalno pravi upise s očito netočnim glupostima kako bi izazvao probleme, onda se to smatra „trollanjem“, koje je zabranjeno. Takvi slučajevi trebaju biti dobro dokumentirani putem 'report' opcije (Postoje mnogo prijava u kojima je samo navedeno „trolling“, ali moderatori nemaju vremena da pregledaju pojedinačne upise svakog korisnika).

Q: Netko me uvrijedio. Zašto ne obrišete njegov upis/thread?
A: Potencijalno (jer nemamo vrijeme ni resurse da provjerimo) uvrijede su dopušteno ukoliko sadrže bilo kakvo konstruktivno mišljenje, informacije ili nešto drugo što nije 'off-topic'. Na primjer, upis „Vi ste glupi.“ će biti obrisan jer nema nikakvog značajnog sadržaja. Međutim, ako je upis nešto kao „Vi ste glupi. Ovo je pogrešno jer je ova stranica/thread/itd. objasnila da nije točno“, onda je u većini slučajeva prihvatljiv.

Q: A brisanje „DOX-eva“*?
A: Ne, ne brišemo ih ukoliko su vezani za temu. Zašto? Jer „doxing“ je sastavljanje informacije o korisniku koje su već javne, često putem pretraživača.
*DOX – Objašnjenje

Q: Vidio sam osobu koja prodaje Bitcointalk račune. Zašto je to dopušteno?
A: Jer mi ne možemo efektivno zabraniti takve prodaje (npr. prodaje u drugim forumima) onda su dopuštene (inače bi dali korisnicima lažni osjećaj sigurnosti).

Q: Moj račun je hakiran! Što trebam učiniti?
A: Pogledaj ovaj 'thread: https://bitcointalk.org/index.php?topic=497545.0. Ukoliko ne znate kako potpisati poruku, pogledajte ovaj 'thread': https://bitcointalk.org/index.php?topic=990345.0

Također zapamtite kada šaljete vašu potpisanu poruku putem privatne poruku (PM), pošaljite unutar [code ][/code ] zagrada (samo bez razmaka na kraju). Primjer:

Code:
-----BEGIN BITCOIN SIGNED MESSAGE-----
My account <account> has been hacked/lost. Please reset the email to <email>. The current date is <date>.
-----BEGIN SIGNATURE-----
<insert address here>
<insert signature here>
-----END BITCOIN SIGNED MESSAGE-----

Ovdje je upis koji nije mijenjan u kojem sam postavio tu adresu:
ILI
Poslao sam tu adresu nekome putem privatne poruke sa PM ID#...


Ukoliko ne znate kako potpisati poruku i spomenuti vodič ne spominje vaš klijent, onda potražite putem Googlea npr.: "signing messages with <insert your bitcoin client name here>". Primjer:"signing messages with bitcoin-qt".

Q: Što je povjerenje (Trust) i kako funkcionira?
A: Povjerenje je 'feedback' osnovan na povjerenju (zbog tog dolazi i sam naziv). Sistem povjerenja se sastoji od 2 komponente: liste povjerenje, te povratnih informacija (feedback).

List povjerenja je gdje odaberete korisnike čijim povratnim informacija o drugim korisnicima vi vjerujete. Možete vjerovati samo njihovim povratnim informacija (postavite dubinu povjerenja na 0), njihovim te i korisnicima kojima oni vjeruju (dubina 1), i tako dalje (do dubine 3). Povratne informacije koje se broje su prikazane kao brojevi lijevo od upisa korisnicima u sekcijama kao što su 'Marketplace' ili 'Goods'.
'Feedback' stranica je gdje možete ostaviti mišljenje o drugima korisnicima ili vidjeti (detaljno) mišljenja drugih korisnika. Pouzdane povratne informacije (trusted feedback) će biti prikazane prve, a nepouzdani 'feedback' će biti skriven prema zadanim postavkama. Možete ga vidjeti klikom na „Show ratings“. Također možete vidjeti sve povratne informacije koje je ostavio korisnik drugim korisnicima.

Ovo pokriva osnove ovog sustava. Ako želite još više informacija o njemu, pogledajte ovo: https://bitcointalk.org/index.php?topic=211858.0.

Q: Zašto nije povjerenje moderirano?
A: Povratne informacije nisu moderirane (osim u očitim slučajevima kao što su oglasi, stotine identičnih ili praznih prijava na jednom korisniku) iz istog razloga što i prijevare – previše prostora za zlouporabu.

Q: Kada dolazi novi forum?
A: Prema theymosu, nekada poslije Veljače 2015.
<...>
Quote
When will the software be finished?

About one year from now.
<...>

Q: Želim promijeniti korisničko ime na forumu. Što trebam učiniti?
A: Možete donirati 50 BTC kako bi postali VIP ili poslati privatnu poruku theymos-u da vam promijeni korisničko ime (iako rijetko prihvaća takve zahtjeve u posljednje vrijeme)

Q: 50/10 BTC za VIP/donator? Jeste li vi svi ludI?
A: Ne, nismo. Netko tko je donator ili VIP je većinom osoba koja je rani usvojitelj (early adopter). Imati takvu titulu znači da ste ili ovdje od početka ili ste pridonijeli mnogo Bitcoin zajednici. Iako, postoji šansa da će se dodati jeftinije titule (ranks).

Q: Zašto je mojoj IP adresi zabranjen pristup (banned)? Što su jedinice zla (units of evil)?
A: Vašoj IP adresi je možda zabranjen pristup jer ju je koristio drugi korisnik koji je dobio trajnu zabranu (ban). Ne brinite se – IP zabrane prestanu s vremenom ukoliko ih nije previše u malom periodu. Ako se registrirate putem zabranjene IP adrese, i koristite TOR, VPN ili druge poznate „proxije*“, morati ćete platiti malu naknadu. Ovo služi za sprečavanje „spammera*“ te omogućuje pravim korisnicima da „postaju“ bez zabrana.
*proxy – Objašnjenje                                               *spamming – Objašnjenje                

Q: Zašto je mome računu zabranjen pristup?
A: Vjerojatno ste prekršili jedno od pravila. Probajte poslati email na email adresu za žalbe koja je navedena u vašoj obavijesti o zabrani.

Q: Kako funkcionira aktivnost (activity)?
A:
The activity number is determined in this way:
time = number of two-week periods in which you've posted since your registration
activity = min(time * 14, posts)
Activity is updated every hour.

Na primjer, ako napravite u periodu od 14 dana 14 upisa (postova), dobivat +14 aktivnost.
Ako napravite 2 upisa u periodu od 14 dana, dobivate +2 aktivnost.
Ako ne napravite nijedan upis u 14 dana, ne dobivate bodove aktivnosti.
Međutim, ako napravite 15 ili više upisa u periodu od 14 dana, i dalje dobivate samo +14 aktivnost.

Dodatno štivo o tome: https://bitcointalk.org/index.php?topic=582736.0

Q: Kako funkcioniraju rangovi/grupe članova?
A: Pogledajte ovu poveznicu: https://bitcointalk.org/index.php?topic=178608.msg1861412#msg1861412

Q: Kako dodati sliku u moj upis ili temu?
A: Prvo je morati prenijeti na web stranicu namijenjenu za to. Potražite putem Googlea i naći čete neku koja vam odgovara. Onda jednostavno stavite poveznicu slike ovako:
Code:
[img]http://ImageHostingSite.com/MyImage.jpg[/img]

Q: Zašto ne mogu staviti sliku ako sam newbie?
A: Umetnute slike su ukinute za newbie zbog zlouporabe. Moći ćete stavljati slike kad postanete Jr. Member. Više o tome: https://bitcointalk.org/index.php?topic=1172918.0.

Q: Zašto dobivam "The last posting from your IP was less than 360 seconds ago." Grešku iako nisam „postao“ danas?
A: Ulazak na račun, slanje privatnih poruka te prijavljivanje upisa moderatoru se broji kao „posting“ i produžuje ovaj limit na 360 sekundi. Ne brinite: kako vaša aktivnost raste, tako se taj limit smanjuje. Ovdje možete vidjeti algoritam za limit upisa koji je kalkuliran na osnovu aktivnosti: https://bitcointalk.org/index.php?topic=237597.msg4131557#msg4131557

Q: Kako obrisati/zaključati moju temu ili teme kada mi više nisu potrebne?
A: Desno iznad vaše upisa je dugme za brisanje. Možete obrisati teme ako ih nitko nije vidio. Inače, samo pritisnite „Lock topic“ poveznicu dolje lijevo.

Q: Kako dodati poveznicu na riječ?
A: Vrlo jednostavno. Koristite ovaj kod:
Code:
[url=MojaPoveznica.com]Riječ[/url]

Samo zamijenite „Riječ“ sa željenim, i „MojaPoveznica.com“ sa željenom poveznicom.

Q: Zašto ne mogu umetnuti nešto poput poveznice, slike ili boje u moj potpis (signature)?
A: Postoje restrikcije za popise na osnovu ranga:

- Newbie: Nema uređivanja (uključujući poveznice). Maksimalno 50 znakova.
- Jr. Member: Poveznice su dopuštene. Maksimalno 150 znakova.
- Member: Neograničena veličina.
- Full: Boja(color) dopuštena.
- Sr. Member: Veličina (size) dopuštena.
- Hero: Boja pozadine (Background color) dopuštena.

Q: Što je 'draft' (skica) opcija na ovom forumu?
A: Kada napišete post ili privatu poruku i pritisnete pregled (preview), post se sačuva na stranicu za skice. Isto tako kada pritisnite 'post' (čak i ako vam greška zabrani taj upis kao npr. "The last posting from your IP was less than 360 seconds ago."), pošaljete privatnu poruku (PM) ili sačuvate uređeni upis.

Skice se mogu naći ovdje: https://bitcointalk.org/index.php?action=drafts.

Q: Gdje mogu naći sve moderatore/članove osoblja/administratore?
A: Samo idite na stranicu za pretraživanje članova: (https://bitcointalk.org/index.php?action=mlist;sa=search), označite samo "Search by position". Kako bi našli sve regularne moderatore (za specifične sekcije, lokalne ili „patrollers“), potražite "Staff" (bez navodnika). Kako bi našli sve globalne moderatore, potražite "Global Moderator". Kako bi našli sve administratore, potražite "Administrator".

Pazite da nije osoba nije prevarant: pravi moderatori imaju "Position:" polje  (ili polje ispod njihovog korisničkog imena i iznad njihovog ranga (poput „Member“ ili „Hero member“) kada šalju privatne poruku ili „postaju“) postavljeno kao ili 'Staff', 'Global Moderator' ili 'Administrator'. Također administratori i globalni moderatori imaju do pola obojen zadnji novčić kada gledate lijevo od njihove privatne poruke ili upisa. Administratori imaju crveni, a globalni moderatori svijetlo plavi.  

Q: Što može <unijet ime osoblja ili rang > učiniti?
A: Različiti rangovi imaju različite pristupe alatima za moderatore. Objašenjenje:
<...>
Admins: can do everything imaginable on the site. They however can't delete their accounts.
Global Moderators: can perma ban, nuke newbies, see and handle reports from all sections, and see reported PMs.
Moderators: can see and handle reports from their sections and nuke newbies
Patrollers: Are essentially Moderators but can only do moderator tasks for newbie members.
<...>
Prijevod:
Quote
Administrator: mogu raditi sve moguće na stranici. Međutim, ne mogu obrisati svoj račun.
Globalni moderatori: mogu trajno „banovati“, 'nuke newbies*', vidjeti i riješiti prijave iz svih sekcije i vidjeti prijavljene privatne poruke.
Moderatori: mogu vidjeti i riješiti prijave u njihovim sekcijama i 'nuke newbies*'
Patrollers: U biti su moderatori koji mogu samo djelovati na 'newbie' članove.
*nuke newbie – Obrisati sve upise člana s rangom 'newbie'.


Q: Koji naziv treba moja tema imati? / Postoje li smjernice u vezi naziva tema?
A: Theymos (admin)  je to objasnio popriličnog dobro: https://bitcointalk.org/index.php?topic=102944.0

Zastarjela pitanja (nevažeća):

Q: Zašto ne mogu dodati 'avatar*'?
A: Forum je bio hakiran prije nekog vremena. Sumnjalo se da se preko njih ubacio zlonamjerno kod u forum. Iako je ta ranjivost otklonjena, „avatari“ će biti zabranjeno do izlaska novog software-a.
*avatar – Profilna slika.

Advertised sites are not endorsed by the Bitcoin Forum. They may be unsafe, untrustworthy, or illegal in your jurisdiction. Advertise here.
1540091175
Hero Member
*
Offline Offline

Posts: 1540091175

View Profile Personal Message (Offline)

Ignore
1540091175
Reply with quote  #2

1540091175
Report to moderator
1540091175
Hero Member
*
Offline Offline

Posts: 1540091175

View Profile Personal Message (Offline)

Ignore
1540091175
Reply with quote  #2

1540091175
Report to moderator
1540091175
Hero Member
*
Offline Offline

Posts: 1540091175

View Profile Personal Message (Offline)

Ignore
1540091175
Reply with quote  #2

1540091175
Report to moderator
ovcijisir
Member
**
Offline Offline

Activity: 350
Merit: 94

🍄 🍄 🐒 🐒 🐒


View Profile WWW
July 14, 2018, 01:43:12 PM
 #2

Marlboroza, vidim da si napravio sticky.

Znači li to da si ti novi moderator?

Ako jesi da li bi se mogla provesti ona ideja da se napravi nova altcoin sekcija?

marlboroza
Hero Member
*****
Offline Offline

Activity: 980
Merit: 966

Don't need it.


View Profile
July 21, 2018, 05:34:46 PM
 #3

Marlboroza, vidim da si napravio sticky.
Theymos je pinao.
Znači li to da si ti novi moderator?
Ne.
Ako jesi da li bi se mogla provesti ona ideja da se napravi nova altcoin sekcija?
Čisto sumnjam, vidiš da su nas otkantali.

Pages: [1]
  Print  
 
Jump to:  

Sponsored by , a Bitcoin-accepting VPN.
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!