Čini mi se da se politički trendovi ipak mijenjaju i da su ''politički dinosauri'' HDZ i SDP na putu laganog odumiranja.
Recimo, po anketi Nove TV, a njihove su prognoze do sada bile dosta precizne na prethodnim izborima, HDZSDP zajedno dobivaju tek stotinjak zastupnika u Saboru, nikad manje.
Prije su dobivali puno više, 120 i više.
Isto tako, za njih glasa najviše starije biračko tijelo, te im se biračka baza polako smanjuje.
Mladi uglavnom preziru politiku a posebno HDZSDP i tu se ne mogu nadati novim glasačima (osim onima koji ovise o politici).
Hrvatskoj su potrebne temeljite reforme ali njih ne mogu provesti HDZSDP zbog sistemske korupcije u koju su ''umočene'' zadnjih 30 godina.
Oni ne mogu ukidati općine i gradove, županije, nepotrebne agencije i birokraciju jer bi time ''sjekli granu na kojoj sjede'' budući da su na takvim položajima uglavnom njihovi kadrovi, koji tamo nisu došli po sposobnosti već po partijskoj knjižici.
Oni nemaju snage ljudima reći da živimo iznad vlastitih mogućnosti i da treba smanjit plaće javnom i državom sektoru, i priznati da su u budućnosti čak i mirovine upitne.
Privući neka strana ulaganja, ili pokrenuti neku industriju... utopija...
Ostale stranke, po anketama, dobivaju jako puno, kao nikad prije na nekim parlamentarnim izborima.
Domovinski pokret 18 mandata, Most 9, Možemo 6 i Pametno i partneri 3.
To je čak 36 mandata i to je već postao trend jer 2015. Most je osvojio 19 mandata
Dakle, na svakim slijedećim izborima HDZSDP dobivaju sve manje mandata a profiliraju se druge stranke koje dobivaju sve više i više.
Pri tome, te stranke više ''ne plešu samo 1 ljeto'' kao nekad Laburisti, Orah, SGEH... već kao Most u 2 uzastopna izborna ciklusa pokazuju snagu i stabilnost.
Polako se formiraju ''prave alternative'' HDZSDP i na krajnjoj desnici- Domovinski pokret, i umjerenoj desnici- Most, ali i u lijevom centru- Pametno i partneri ali i krajnjoj ljevici Možemo i posebno Radnička fronta.
Čini mi se da gledamo ''španjolski model'' gdje su od smrti diktatora Franka i prvih demokratskih izbora 1978 na vlasti uvijek bili ili desni konzervativci ili lijevi socijalisti, kao i kod nas HDZ ili SDP.
No, s vremenom se stvorila altenativa i uključile su se još 3 parlamentarne stranke, Podemos (lijeva stranka, Mi možemo, kao naša stranka sa istim imenom- Možemo), Građanska stranka (stranka centra kao Pametno kod nas) i stranka Vox (desna stranka kao naš Domovinski).
Nije se to dogodilo ''preko noći'' trebalo je 40-ak godina pa se neće tako brzo dogoditi ni kod nas ali trendovi na zadnjih nekoliko parlamentarnih izbora pokazuju da HDZSDP dobivaju sve manje mandata a da se polako formiraju političke grupacije koje počinju nalikovati političkim grupacijama u Španjolskoj, pa je čak 1 naša politička opcija kopirala i ime od španjolskog uzora.
U Španjolskoj 2 glavne političke stranke, socijalisti i konzervativci, izgubili su svoj politički utjecaj i bez još najmanje 2 stranke ne mogu formirati vladu.
Isti scenarij predviđam i kod nas, kroz još 1 ili 2 izborna ciklusa.
HDZSDP ne mogu ništa ponuditi onima koje zanima isključivo budućnost, a to su mladi, dok priče o partizanima i ustašama zanimaju još jedino naše umirovljenike i dio branitelja.
Oni su definitivno postali ''dinosauri'' koji polako umiru a da toga još nisu svjesni.
Znam da smo svi razočarani sa politikom kod nas i što promjene ne idu brže ali promjene su već počele i nezaustavljive su.
Nadam se da me DIP neće kazniti ''zbog kršenja izborne šutnje''