Similar topic-ului
Cumpără Bitcoin fără KYC: ATM-ul Bitcoin din Milano care respectă anonimitatea, deschid acest thread pentru ATM-urile Bitcoin Romania. Acestea sunt disponibile pe teritoriul Romaniei, alaturi de cele oferite de Shitcoins.club, BitMahavi si Prohash.
Daca despre ultimele doua nu se stie mare lucru cu privire la cursurile practicate, lucrurile sunt destul de clare in ceea ce priveste aparatele Bitcoin Romania si, de asemenea si Shitcoins.club. Dupa cum am
detaliat si in celalalt topic, din perspectiva utilizatorului, este recomandat sa apeleze la ATM-urile Bitcoin Romania daca vrea sa vanda BTC si la cele ale Shitcoins.club daca vrea sa cumpere.
Din ce se vede, Bitcoin Romania are cursuri mai bune decat Shitcoins.club. De exemplu, la aceasta ora, in data de 14.08.2020, ATM-urile Bitcoin Romania cumpara BTC la pret de 45.256 RON si vand la 50.852 RON. In acelasi moment, Shitcoins.club cumpara BTC la pret de 44.272 RON si vinde la 48.122 RON.
[...]
In conditiile in care pe CoinMarketCap BTC este cotat acum la 11.806$, inseamna ca Bitcoin Romania are un curs de 11.032$ la cumparare si 12.396$ la vanzare (calculati la cursul BNR de astazi, de 4.104 RON la 1$). Ceea ce inseamna 6.5% mai putin fata de CMC la cumparare si 4.99% in plus fata de CMC la vanzare. Comparativ, Binance are un curs BTC-USD de 11.768$, adica o diferenta 3 la mie (0.3%) fata de CMC.
La Shitcoins.club exista urmatoarele diferente fata de CMC: 10.792$ la cumparare, deci 8.5% in minus fata de CMC si 11.731$ la vanzare, deci cu 6 la mie (0.06%) peste CMC.
Am vizitat in urma cu patru zile un ATM Bitcoin Romania, pentru a verifica exact modul de functionare, precum si eventuale schimbari survenit din 2017 incoace, atunci fiind ultima data la care apelasem la serviciile lor. Am fost la sediul lor central, care se afla langa magazinul Unirea.
Inca de la intrare am fost intampinat de un anunt care elogiaza serviciile Bitcoin Romania. Greu de crezut, dar se pare ca Bitcoin Romania este firma care a adus primul ATM cash-in / cash-out de BTC din Europa Centrala si totodata al cincilea din lume:
Am observat si ca au adus aparate noi, pe langa vechile Robocoin:
De la aceste ATM-uri se pot achizitiona BTC, LTC, ETH si BCH si se pot vinde BTC si LTC:
Am aflat de asemenea si ca au ridicat sumele care pot fi cumparate / vandute fara KYC.
Pentru sume pana in 5000 RON nu se percepe KYC (este necesar doar un numar de telefon unde sa fii anuntat cand este procesata tranzactia -
acesta se ofera facultativ, clientul putand sa verifice si singur cand este confirmata tranzactia si sa revina ulterior la aparat):
Pentru sume intre 5000 si 10.000 RON se percep "cateva date personale",
insa nu stiu ce reprezinta aceste cateva date personale, deoarece nu am avut nevoie sa schimb o suma atat de mare insa acestea constau doar in un numar de telefon (informatia am obtinut-o direct de la Bitcoin Romania, ulterior scrierii topic-ului. Pe numarul de telefon oferit se va trimite un cod, care va trebui ulterior introdus in aparat pentru eliberarea banilor). Daca atunci cand era vorba de sume intre 1 si 5000 RON numarul de telefon era optional si era folosit strict pentru a anunta clientul cand poate retrage banii, la sume intre 5000 si 10.000 RON acesta este obligatoriu, explicatia oferita de Bitcoin Romania fiind urmatoarea: in cazul in care cineva doreste sa scoata o suma atat de mare, daca i s-ar fura tichetul, hotul nu ar putea lua banii de la ATM intrucat nu ar avea si codul trimis prin sms.
Pentru sume de peste 10.000 RON trebuie sa fii utilizator inregistrat:
Eu am avut nevoie sa preschimb o suma foarte mica. Totul a fost, ca de obicei, foarte usor: alegi ce suma vrei sa vinzi, esti informat despre suma pe care trebuie sa o trimiti la o adresa a Bitcoin Romania, apoi ti se emite un tichet care contine adresa (si sub forma de cod QR). Suma trebuie trimisa in maxim 20 de minute de la emiterea tichetului. Atentie: nu trebuie procesata tranzactia in cele 20 de minute; trebuie doar sa fie trimisa suma. Fiind weekend, am trimis cu un comision minim si tranzactia s-a procesat cam in ~30 minute. Ulterior primesti un sms care tre informeaza ca tranzactia are suficiente confirmari pentru a putea retrage banii. Pentru retragere, trebuie pozitionat tichetul cu codul QR in fata camerei ATM-ului iar acesta va elibera banii. De retinut, ATM-ul nu are o camera secundara pentru inregistrarea video a celor care utilizeaza aparatul,
spre diferenta de ATM-urile Shitcoins.club, insa aceste aparate sunt plasate in incinte supravegheate video, astfel ca utilizatorii sunt filmati totusi. Desigur, scopul acestor camere este de a preveni vandalizarea aparatelor, nu pentru identificarea clientilor. Oricum, cei care vor sa fie siguri ca nu vor fi identificati de orice captura video, pot apela la o sapca, alaturi de masca de protectie care este obligatorie in aceasta perioada
Asa cum calculasem si eu anterior, aparatele Bitcoin Romania cumpara BTC la un pret cu 6,5% mai mic decat cel de pe CoinMarketCap (acesta fiind insa un pret mai bun decat cel practicat de Shitcoins.club). Aditional, se percepe si un comision fix de 5 RON pentru fiecare tranzactie. Toate aceste date apar si pe tichetul emis de aparat:
Una peste alta, operatiunea a fost la fel de simpla precum si in trecut. Noutatea consta in cele doua aparate mai moderne, alaturi de vechiul Robocoin, dar si ca se pot cumpara / vinde mai multe criptomonede - LTC, ETH si BCH. Pentru acestea erau aceleasi conditii la vanzare / cumparare, cu aceleasi limite. In plus, tot ca noutate, au extins numarul de ATM-uri din Bucuresti de la 3 la 4 si au mai plasat si altele pe teritoriul tarii. Cursurile practicate, criptomonedele acceptate precum si numerarul disponibil in fiecare aparat pot fi regasite la adresa
www.cryptoatm.ro (informatiile despre numerarul disponibil si despre cursuri se actualizeaza la ~10 minute).
In Romania, ATM-urile Bitcoin Romania pot fi gasite in urmatoarele locatii:
Bucuresti: sediul central - Str. Patriei Nr. 2
ALLIN POKER CLUB - Bd. Ion C. Bratianu, nr. 29-33
XHostel - Str. Balcesti, 9
Complex Nou Piata Obor - Str. Ziduri Mosi nr. 4, et. 2 (program luni-duminica 07-19)
The Dubliner - Sos. Nicolae Titulescu 18 (acest ATM este momentan indisponibil deoarece barl este inchis pe perioada pandemiei)
Mangalia: MOL Mangalia - Bd. 1 Decembrie 1918 , Nr. 47 A (program 24/7)
Constanta: VIVO! Mall Constanta - Bd. Aurel Vlaicu 220 (program luni-duminica 10-22)
City Park Mall - Bd. Alexandru Lapusneanu 116C (program luni-duminica 10-22)
Galati: Dunarea Mall - Str. Brailei (program luni-duminica 10-22)
Ramnicu Valcea: Ristorante D’Amici - Str. General Magheru 5 (program luni-duminica 09-00)
Shopping City - Str. Ferdinand 38 (program luni-duminica 10-21)
Sibiu: B13 Hostel - Str. Nicolae Balcescu 13 (program 24/7)
Targu-Jiu: Str. Victoriei 7B (program luni-duminica 09-21)
Craiova: Mercur Center - Calea Unirii 14 (program luni-duminica 10-21)
Sper sa fie de folos tuturor aceste informatii.
Mai jos regasiti si niste informatii despre celelalte doua firme romanesti care au plasat ATM-uri cash-in / cash-out: BitMahavi si ProHash. Acestea nu au fost momentan incercate de nimeni, astfel ca nu am considerat ca merita (momentan) crearea de topic-uri separate pentru ele.
Despre BitMahavi m-am interesat personal, printr-o discutie telefonica cu ei. Mi-au spus urmatoarele:
- cand vinzi BTC catre ATM se practica un comision de 6-8%, in functie de suma vanduta, avand ca pret de referinta cel de pe CoinMarketCap
- cand cumperi BTC de la aparat este un comision de 4% (fata de CMC), dar folosind codul
BM4428 comisionul scade la 2%, iar pentru sume mari se poate ajunge si la 0% (trebuie contactati telefonic in acest sens)
- pentru sume 1-5000 RON nu exista KYC; pentru sume 5000-10.000 RON este necesar un numar de telefon; pentru sume de peste 10.000 trebuie scanat actul de identitate
- se pot face mai multe tranzactii de sub 10.000 RON, pentru a se evita KYC, insa exista o limita de 25.000 RON pe zi.
BitMahavi detine momentan 4 ATM-uri in Romania, aflate in urmatoarele locatii:
Alexandria: Str. Dunarii 220 (program luni-vineri 08-20.30; sambata 08-14)
Constanta: City Park Mall, Bd. Alexandru Lapusneanu 116C (program luni-duminica 08-22)
Bucuresti: Bd. Ion Mihalache 115 (program luni-vineri 08-21.30; sambata-duminica 09-20)
Calea Mosilor 308 (program 24/7)
Despre ProHash am primit aceste informatii (thx
20kevin20!):
Numele ATM-ului este ProHash (
www.prohash.eu), situat in Galeria Auchan de pe Str. Ogorului. Potrivit CoinATMRadar, au comision de 2.9% la cumparare si 7.5% la vanzare.
Limitele sunt urmatoarele:
- <5000 RON anonim;
- 5000-10000 RON cu nr. de telefon;
- >10000 RON cu nr. de telefon + act de identitate.
Adresa completa:
Strada Ogorului 171
Oradea, 410554
Romania.