e ne güzel işte
bundan 100 150 yıl önce insanların çalışma koşulları insani miydi? haftada 70 80 saat çalışan bir işçi kalan sürede de yatsa ne üretebilir? hiç
ama angarya işleri machine halletse insanların boş zamanı artar farklı alanlarda üretkenlik sağlayabilir. bugün özellikle gelişmiş batı toplumlarına bakın çok fazla boş vakit var, insanlar mutlu, hobilerine vakit ve nakit ayırabilir, bizse ay sonunu düşünüyoruz
ekskavatör [çok hoş isim
] olmasaydı hala kazma kürek ile çalışıyor olurduk. bırakın da makineler halletsin bazı şeyleri
kaldı ki teknolojileri zaten egemen güçler uzun süredir kullanıyor, bugün bu ai vs topluma yaygın hale geliyorsa eskimiş demektir. iphone 5 piyasaya sürüldüğü vakit 7 8 belki iphone 11 hazırdı ama taksit taksit geliyor. Ben gelişime açık biriyim ethereum nedir bilmeden 3 saat içinde eth aldım 17 dolardı
bana "ne aldın" dediler bilmiyorum dedim ama aldığım şeyin iyi bir şey olduğuna inanıyordum.
Bu da en büyük artılarından birisi abi zaten bir yukarıda konunun ana şablonuna binaen görmüş olduğum eksi yönüne odaklanmıştım. Ancak dediğin gibi de pozitif yönleri çok.
Bizde bunu kullanmayan kaybedecek ilerde ise bunu kullanan çocuklarımız kaybedecek. Tabiri caizse çok cüzi miktarlarda sanki 10'larca çok hızlı ve yüksek kapasitede eleman işe almışsın gibi işlerini hallettirebiliyorsun. Yapay zekayı hakkıyla kullanan birisinin 1 yıldan bile kısa bir sürede işler pasif gelir kapısı oluşturabilecektir. Bununla ilgili olarak bayram tatilinin gelmesiyle detaylı bir aksiyon alma konusu hazırlayacağım.
Ethereum nedir bilirsin alırsın satarsın 5 kazanır 3 kaybedersin ama ethereum blockchaininde işlevsel bir token yayınlarsın 300 500 cıstak cıstak yaşarsın. İşte örneğin yapay zekayı şimdi gündelik işlerde zaman kazanmak yerine güçlü bir gelecek kurmak için kullanmazsak işte o zaman pişman oluruz
Ha biz yaşar mıyız bunları hayır ama kıyamet kopmazsa torunlarımız yaşar
Ben yaşayacağımızı düşünüyorum. Teknoloji birikerek ilerliyor ve aslında çığ gibi bir hızla gelişiyor. Bundan 20 sene önce çizgi filmlerde gördüklerimiz bugün hayatımızda yer alıyor, 10 yıl önce telefondan yapabildiklerimiz ne kadardı şimdi ne hale geldik. Bence bundan 20-30 sene sonra şu an korku filmlerinde gördüğümüz felaket senaryolarını yaşıyor olacağız, yapay zeka 5 sene önce "Hey Siri bana müzik aç" seviyesinde komut işletir haldeyken şimdi ise kendi kendine müzik yaratıp sana sormadan belirli zamanlarda devreye sokması gibi bir şey oldu
Şimdi benim bahsettiğim senaryoyu yaşamayız hocam çünkü hala yapay zekayı ortaya koyabilecek zekalara sahibiz. Ama onun dışında yapay zekaların birden aşırı gelişmesi ile bize baskın olabilecekleri bir senaryoyu ise belki olabilir
Hatta 1.noktadaki senaryoyu birazcıkta şeye benzetebiliriz vardır ya bir şehir efsanesi mısırlılar bir zamanlar teknolojide o kadar iyiydi ki ışınlanabiliyorlardı ama sonra bir bakmışsın kediye tapar olmuşlar
Çünkü hayat zorken güçlü adamlar ortaya çıkar, güçlü adamlar kolay bir hayat sunar ve son olarakta kolay bir hayat ise güçsüz adamları ortaya çıkartır.