Da li tko zna da li kod swapova unutar Trust wallet postoji rizik od "smrzavanja" i zaplijene coina?
S obzirom da bi se Trust Wallet trebao zvati Untrusted Wallet kakvih je sve problema s njim bilo, sigurno postoji taj rizik.
Koliko je meni poznato (vrlo malo sam koristio Trust wallet), radi se o non-custodial walletu gdje nitko ne kontrolira kriptovalute koje držiš u njemu. Jedini rizik je da ti Tether (USDT), Circle (USDC) ili netko poput njih zamrzne kriptovalutu na adresi kao što se u prošlosti događalo. Mislim da baš zbog toga što je non-custodial i zato jer swap ne radi Trust wallet (koristi 1inch, Uniswap ili neke slične DEX-ove), nema šanse da ti zamrznu Bitcoin koji sad držiš. Kako sam ranije napisao, jedini rizik je bio da ti Tether zamrzne USDT dok si ga držao u Trust walletu.
Trust Wallet po prirodi jest non-custodial ali je i closed-source tako da niko ne može provjeriti te tvrdnje. Ali hajde da ne prelazimo na teorije zavjere, rečemo da je non-custodial. To opet ne znači da su swapovi non-custodial prirode. Ne znam šta Trust wallet koristi i koji su im swap partneri. Mnoge instant mjenačnice vole sebi da prišiju pojam non-custodial iako to nisu. Vode se logikom da one nemaju pristup novcu korisnika već partneri koji izvršavaju swap. Ali tebi kao korisniku niju bitno da li custody ima Trust Wallet ili neki swap provider X. Ti ga nemaš onog trenutka kad coine pošalješ na adresu koja ti se pokaže. Dobit ćeš ga ponovo kada ti se novi coini vrate na adresu koju si naznačio.
Jedino ako Trust Wallet koristi istinski decentralizirane swap provajdere, sa automatskim smart contract swap-ovima može se govoriti o non-custodial usluzi. Vrlo sam skeptičan da je tako i da te usluge ne mogu povuči ručnu i smrznuti sredstva zbog AML provjera i drugih sumnji.