|
bitkoyun
|
|
May 31, 2014, 06:27:14 PM Last edit: June 02, 2014, 04:13:31 PM by bitkoyun |
|
Teşekkürler. Türkçe içeriğin ve ihtiyaç duyulan Türkçe terminolojinin geliştirilmesine çalışıyoruz. Makalenin özeti: Bitcoin: Eşten-eşe Elektronik Nakit Ödeme Sistemi Satoshi Nakamoto Türkçe'ye Çeviren: bitcoinhaber.netÖzet. Tamamen eşten-eşe çalışan bir elektronik para sistemi herhangi bir finansal kurumdan geçmeden bir taraftan diğerine çevrimiçi ödeme gönderilmesini mümkün kılar. Dijital imzalar çözümün bir parçasıdır, ancak mükerrer harcamaları önlemek için hala güvenilir bir üçüncü tarafa ihtiyaç duyuluyorsa temel faydalarını kaybederler. Mükerrer harcama problemine eşlerarası ağ kullanarak bir çözüm öneriyoruz. Ağ, işlemleri sürekli uzayan özet fonksiyonu tabanlı bir iş-kanıtı zincirine ekleyek zaman damgasıyla işaretler ve iş-kanıtını tekrar üretmeden değiştirilemez bir kayıt oluşturur. En uzun zincir sadece karşılaşılan olayların sırasını kanıtlamakla kalmaz aynı zamanda en büyük CPU gücüne sahip havuzdan geldiğini de kanıtlar. CPU gücünün çoğunluğu ağa saldırmak için işbirliği yapmayan düğümlerin kontrolünde olduğu sürece en uzun zinciri üretecekler ve saldırganları alt edeceklerdir. Ağın kendisi çok az bir altyapıya ihtiyaç duyar. Mesajların yayınlanmasında "elden geldiği kadar" kuralı geçerlidir. Düğümler istediklerinde ağdan ayrılabilirler ve dışarıda geçirdikleri sürede yapılan işlemlerin kanıtı olan en uzun iş-kanıtı zincirini kabul ederek tekrar katılabilirler.
|
|
|
|
theeric
|
|
June 01, 2014, 05:49:03 PM |
|
Eline sağlık ^_^
|
|
|
|
pandacoin
Legendary
Activity: 1554
Merit: 1000
|
|
June 01, 2014, 06:33:00 PM |
|
Güzel çalışma olmuş, teşekkürler. Daha önce Bitcoin.org'un Türkçe'ye çevrilmesinde katkınız olmuş muydu? Çok merak ediyorum ana siteyi kimlerin çevirdiğini.
|
|
|
|
jackjones53
|
|
June 01, 2014, 11:05:23 PM |
|
Elinize Sağlık Yararlı Çalışma Olmuş
|
|
|
|
ferman
Full Member
Activity: 238
Merit: 100
Sanırım BAN 11 Nisan'a uzadı...
|
|
June 02, 2014, 12:05:14 PM |
|
bit coin hakkındabir çok şeyi yeni öğrenmiş oldum. bu işe girmek isteyen herkesin okuması gereken bir makale. çeviri iiçin teşekkürler.
|
|
|
|
lewentkurt
|
|
June 02, 2014, 01:38:02 PM |
|
güzel çalışma elinize sağlık..
|
|
|
|
samaney
Member
Activity: 102
Merit: 10
|
|
June 02, 2014, 04:11:32 PM |
|
Emek Verdiğiniz İçin Tebrikler.
|
|
|
|
wadili89
Legendary
Activity: 1106
Merit: 1000
|
|
June 02, 2014, 04:41:53 PM |
|
adam bildiğin akademik makale yazmış.
akademisyen rolünün olduğunu bilmiyordum satoshi'nin. teşekkürler çeviri için de
|
|
|
|
bitkoyun
|
|
June 02, 2014, 05:45:53 PM |
|
Bitcoin'in arkasındaki teknolojinin bilgisayar biliminin en önemli icatlarından biri olduğunu çoğu zaman gözardı ediyoruz. Bugün fiyatının düşmesi ya da yükselmesi çok önemli değil. Önemli olan daha önce de çok kişinin çözmeye uğraştığı bir problemin dahice bir yöntemle çözülmüş olması. Nakamoto'nun kullandığı metodlar (dijital imza, açık anahtarlı şifreleme, iş kanıtı) aslında önceden de biliniyordu. Yaratıcılığı bunları biraraya getirmesi olmuş.
|
|
|
|
ferman
Full Member
|
|
June 02, 2014, 11:05:49 PM |
|
Bitcoin'in arkasındaki teknolojinin bilgisayar biliminin en önemli icatlarından biri olduğunu çoğu zaman gözardı ediyoruz. Bugün fiyatının düşmesi ya da yükselmesi çok önemli değil. Önemli olan daha önce de çok kişinin çözmeye uğraştığı bir problemin dahice bir yöntemle çözülmüş olması. Nakamoto'nun kullandığı metodlar (dijital imza, açık anahtarlı şifreleme, iş kanıtı) aslında önceden de biliniyordu. Yaratıcılığı bunları biraraya getirmesi olmuş.
güzel yorum. bu milenyumun dahisi seçilebilir bu satoshi. paraya çok güzel bir digital kimlik kazandırdı.
|
|
|
|
trako
|
|
June 03, 2014, 09:47:29 AM |
|
bilader, bu işler çok uzun hesaplar gerektiren karışık işler. arkasında bi kişinin ön aldığı bir proje olduğunu düşünmüyorum.internet protokolü gibi bişey. internet protokolünü de bi kişi icat etmedi. arkasında abd vardı. hatta satoshi, uyduruk bir isim olduğu kanısındayım.
|
|
|
|
ferman
Full Member
|
|
June 03, 2014, 01:57:42 PM |
|
bilader, bu işler çok uzun hesaplar gerektiren karışık işler. arkasında bi kişinin ön aldığı bir proje olduğunu düşünmüyorum.internet protokolü gibi bişey. internet protokolünü de bi kişi icat etmedi. arkasında abd vardı. hatta satoshi, uyduruk bir isim olduğu kanısındayım.
bilgisayar teknisyeniyim tarihçesini iyi bilirim benim yorumum digital para birimini yaratmalarıyla ilgili. kim bunu yarattıysa güzel icat. çok da kullanışlı.
|
|
|
|
mert1337
Newbie
Activity: 45
Merit: 0
|
|
June 04, 2014, 08:07:28 PM |
|
Oh be bende böyle bir şey arıyordum sonunda türkçesi çıkmış. Teşekkürler!
|
|
|
|
RaasielX
Newbie
Activity: 30
|
|
June 04, 2014, 10:47:44 PM |
|
güzel çalışma
|
|
|
|
|
olcaytu2005
Legendary
Activity: 1470
Merit: 1024
|
|
June 07, 2015, 09:56:04 AM |
|
Eline sağlık. Görme engelliler için yararlı bir kaynak olacak .
|
|
|
|
nasituygun
Legendary
Activity: 952
Merit: 1006
|
|
June 07, 2015, 09:47:48 PM |
|
ordaki toplam sembolünden sonra bu işlerin ne kadar karışık oldugunu anladım
|
|
|
|
DirtyUniverse
Full Member
Activity: 224
All I want is a new CLEAN page for just to live!
|
|
June 11, 2015, 10:39:41 PM |
|
Dinlemesi çok zevkli okuması harika. gerçekten keşke daha uzun neler hissettiğini neden böyle bir işe giriştiğini falan da ekleseydi, teknik anlatımın yanında
|
Ok
|
|
|
MineGuru
Newbie
Activity: 23
|
|
June 13, 2015, 08:44:43 PM |