Što se tiče pitanja prijavljivanja i plaćanja poreza, podsjećam vas sve da je jedina prava adresa za to nadležni porezni ured po mjestu vašeg prebivališta.
Jedino vam u poreznoj mogu dati relevantan i kompententan, utemeljen u zakonu, odgovor da li ste porezni obveznik i koliki porez trebate plaćati.
Sve drugo, uključujući i odgovori poslovnih subjekata koji posluju s bitcoinima, nije relevantno, već samo njihovo mišljenje, koje može a i ne mora biti točno.
Zapravo se radi o nagađanjima i špekulacijama.
Samo vam vaš porezni referent može dati jasni i točan odgovor, za svakoga od vas, jer svatko ima različitu situaciju.
Nije isto da li ste zaposleni ili nezaposleni, da li trgujete bitcoinom ili pretvarate zaradu iz bitcoina u kune i podižete, da li ste fizička ili pravna osoba...
Ja sam, kada sam tek kretao sa Internetom zaradom (uključujući i zaradu od bitcoina) potrošio nekoliko mjeseci razgovarajući sa poreznom, njihovim pozivnim centrom, glavnom upravom, lokalnim poreznim uredom... dok na kraju nisam dobio sve odgovore i dok nisam bio siguran da li sam dužan prijavljivati porez ili ne, i kako ga prijavljivati.
Sve odgovore dobio sam tamo, u poreznom, a ne raspitujući se na internetskim forumima.
Da vam pomognem, u jednom od prethodnih postova detaljno sam vam objasnio kako se točno ispunjava JOPPD obrazac za prijavu drugog dohotka iz inozemstva po osnovi zarade po Internetu (vjerujem da dobar dio vas spada u tu kategoriju), uključujući sve porezne šifre koje se odnose na nas, te točan obračun predujma poreza, prireza i sdvih doprinosa.
Osobno vjerujem da će vam moje informacije pomoći i da nećete morati prolaziti sve ono što sam ja morao proći da bih shvatio kako točno ispuniti JOOPD obrazac, i prijaviti porez, no moj primjer ne mora biti i vaš.
Zato, otiđite prvo u poreznu, raspitajte se i ako vidite da spadate u istu grupu poreznih obveznika kao i ja, slobodno se poslužite mojim informacijama, koje ponavljam u nastavku posta, da biste znali kako točno ispuniti JOOPD obrazac i kako točno napraviti obračun poreza, prireza i svih doprinosa.
Knjigovođe bi vam to dobro naplatili, ja vam poklanjam besplatno
Ponavljam post kako ispuniti JOOPD obrazac:
OK, pod pretpostavkom da si zaposlen i radiš i plaćaš prirez u Zagrebu, te da prijavljuješ drugi dohodak iz imozemstva, dat ću ti jedan primjer konkretne prijave poreznoj.
Prvo devizni iznos, koji si primio, moraš pretvoriti u kune po srednjem tečaju HNB-a na dan primitka.
Šifre koje upisuješ u JOOPD obrazac sam već objasnio u prethodnom postu, pa idemo na izračun.
Recimo da je 11. iznos primitka, 198,44 kn.
Tada je 12, Osnovica za obračun doprinosa, 138,91 kn (- 30 % za izdatke koje si imao).
12.1 Doprinos za mirovinsko osiguranje 10,42 kn tj. 7,5 % od 12.
12.2 Doprinos za mirovinsko osiguranje 2.stup, 3,47 kn ili 2,5 % od 12.
12.3 Doprinos za zdravstveno osiguranje 10,42 kn (7,5%)
13.1 Izdatak 59,53 kn ili razlika između 11 i 12.
13.2 Izdatak, uplaćeni doprinos za mirovinsko osiguranje, 13,89 kn ili 12.1 +12.2
13.3 Dohodak je 125,02 kn ili 12- 12.1 -12.2
13.5 Porezna osnovica je također 125,02 kn
14.1 Iznos obračunastog poreza na dohodak 30,00 kn ili 25 % od dohotka na 13.3
14.2 Iznos obračunatog prireza prezu na dohodak je 5.40 kn ili 18 % (prirez u gradu Zagrebu) od 14.1
16.2 Iznos za isplatu (neto iznos) u ovom primjeru je 149,15 kn ili ono što ostane kad se od ukupnog porimitka pod 11 oduzmu oba doprinosa za mirovinsko pod 12.1 i 12.2 te predujam poreza i prireza pod 14.1 i 142
Pod ostale stupce stavlja se 0.
Nakon ovog obračuna, pod V.5 Ukupan iznos predujma poreza na dohodak po osnovi primitka od kojeg se utvrđuje drugi dohodak piše se 35.40 kn.
POd VI. 1.2. Ukupni iznos doprinosa za mirovinsko osiguranje po osnovi drugog dohotka piše se 10,42 kn
Pod VI. 2.2 Ukupan iznos doprinosa za mirovinsko osiguranje na temelju indvidualne kapitalizirane štednje po osnovi drugog dohotka piše se 3.47 kn.
Zadnja 3 iznosa se zbroje i plaćaju Poreznoj.
Dakle, u ovom primjeru državi je otišlo malo manje od 30 % od internet zarade Smiley
Evo, nadam se da je ovaj konkretan primjer (prihvaćen i odobren od porezne) pomogao.