@theoulis
Δεν νομίζω να τίθεται θέμα του offtopic, καθώς όλα αυτά άπτονται της φορολογικής δήλωσης.
@winner_
Όπως είπα, όλα είναι θέμα ερμηνείας, γι' αυτό έγραψα “
μπορεί να θεωρηθείς πιστωτικό ίδρυμα”.
Όμως σε ένα τόσο decentralized και περίπλοκο project, όπως είναι τα κρυπτονομίσματα, ο χαρακτηρισμός ως χρηματοπιστωτικό ίδρυμα μοιάζει λίγο υπερβολικός και δεν νομίζω να μπορεί να εφαρμοστεί πρακτικά.
Μοιάζει ακριβώς με τον ορισμό του ν.3601/2007. Στον ορισμό δεν υπάρχει διαβάθμιση για να μιλάμε για υπερβολή. Επίσης, πρακτικά εφαρμόζονται και πιο υπερβολικά πράγματα, όπως για παράδειγμα το να χαρακτηριστεί η πώληση συλλογής γραμματοσήμων ως επιχειρηματική δραστηριότητα, αφού ο συλλέκτης τα σκάλιζε από τα παιδικά του χρόνια.
Άλλωστε η ίδια η Τράπεζα της Ελλάδος που είναι και υπεύθυνη για το regulation των ιδρυμάτων αυτών στην Ελλάδα δεν νομίζω καν να έχει διαδικασίες που εφαρμόζονται στο mining των ψηφιακών νομισμάτων - άμα τις φτιάξει εδώ είμαστε να το ξαναδούμε βέβαια. :-)
Δεν χρειάζεται να έχει εξειδικευμένες διαδικασίες για κάθε συγκεκριμένη περίπτωση, όταν αυτή ταιριάζει σε κάποιον ορισμό. Αν το ερμηνεύσουν κατάλληλα, μετά εμπίπτει στις διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου.
Σε κάθε περίπτωση, η πραγματικότητα θα πρέπει να αποτυπωθεί με κάποιο τρόπο φορολογικά ...
Αυτό ισχύει για κάθε ποσό από οποιαδήποτε πηγή, σε οποιοδήποτε νόμισμα. Δηλώνεις το “παγκόσμιο εισόδημα” σε χώρα όπου είσαι φορολογικός κάτοικος (συμπεριλαμβάνονται και τα απαλλασσόμενα ποσά).
… ακόμα και για το mining, που παρεπιπτώντος δεν γνωρίζω να υπάρχει νόμος που να το κάνει παράνομο.
Αν κατά τον έλεγχο κριθεί ότι είναι “έκδοση μέσου πληρωμής”, τότε είναι παράνομο να το κάνεις
χωρίς την άδεια πιστωτικού ιδρύματος. Είναι εύκολο να κριθεί κάτι τέτοιο σύμφωνα με τον ορισμό.
Δεδομένου ότι κάποιος θα μπορούσε να ξεκινήσει mining ακόμα και σπίτι του με την κάρτα γραφικών του, τα παραγόμενα coins μοιάζουν περισσότερο με τίτλους (property), ...
Αν το κάνει σπίτι του, το κάνει
για προσωπική χρήση (δεν έχει κερδοσκοπική πρόθεση). Με κάρτα γραφικών δεν θα έχει προσαύξηση περιουσίας – απλά θα ανταλλάξει το ρεύμα και το κόστος της κάρτας με bitcoin (δεν θα κάτσει κανένας να τα υπολογίσει για να αποδείξει το αντίθετο). Επομένως δεν διενεργεί επιχειρηματική δραστηριότητα. Εφόσον δεν έχει επιχείρηση,
δεν εμπίπτει στον ν.3601/2007
(19. Ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος: Επιχείρηση, εκτός του πιστωτικού ιδρύματος της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 1 του παρόντος Αρθρου, η οποία εκδίδει μέσα πληρωμής υπό μορφή ηλεκτρονικού χρήματος.), οπότε είναι ξεκάθαρο ότι
δεν είναι επιχείρηση που εκδίδει μέσο πληρωμής και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί πιστωτικό ίδρυμα.
Τυπικά, όποτε και εφόσον τα ρευστοποιήσει, μπορεί να δηλώσει όλο το ποσό ως διάθεση περιουσιακών στοιχείων. Κατά την άποψή μου, αυτό δεν είναι ανακριβές. Σε περίπτωση μεγάλου ποσού προκύπτει πρόβλημα, διότι αν γίνει έλεγχος, θα του ζητηθούν παραστατικά αγοράς. Σ' αυτήν την περίπτωση είναι προτιμότερο να το δηλώσει ως υπεραξία και να πληρώσει 15%, ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα ελέγχου.
Όταν όμως
συστήνει επιχείρηση (είπε ο ίδιος ότι αυτό σκοπεύει να κάνει), μπορεί να θεωρηθεί ότι εμπίπτει στον ορισμό του “ιδρύματος ηλεκτρονικού χρήματος”, γιατί
είναι “επιχείρηση, ..., η οποία εκδίδει μέσα πληρωμής”. Αφού (1) είναι
μέσο πληρωμής, σύμφωνα με την απόφαση της ΕΕ και (2) είναι
επιχείρηση, σύμφωνα με την υπόθεση.
… μάλιστα στην Αμερική το mining (και μόνο) περιγράφεται νομικά με αυτόν τον τρόπο και διακρίνεται από την ανταλλακτική αξία (ακόμα και φορολογικά).
Ακριβώς. Στην Αμερική. Εδώ μεριά το mining
δεν περιγράφεται νομικά, επομένως
εφαρμόζονται οι κείμενες διατάξεις. Οι ερμηνείες αυτών των διατάξεων διέπονται από την αρχή “το μαχαίρι και το πεπόνι”. Εμείς δεν κρατάμε κανένα από τα δύο, οπότε απλά
υποθέτουμε το επαχθέστερο σενάριο.
Εάν οι ποσότητα των τίτλων είναι μικρή και περιορίζεται σε "χόμπυ", κάποιος ίσως θα μπορούσε απλά μην τα δηλώσει καν ή να δηλώσει τα ποσά σε ευρώ που έλαβε κατά την ρεστοποίησή τους (για κωδικούς εφορίας κλπ δεν έχω άποψη, υπάρχουν όμως ωραίες ιδέες παραπάνω).
Πολύ του αμερικάνικου δικαίου σε βλέπω. Εκεί στον ΚΦΕ υπάρχει ιδιαίτερη πρόνοια για
απαλλαγή περιστασιακών πωλήσεων από hobby και yard and garage sales. Εδώ προβλέπεται μόνο διάθεση περιουσιακών στοιχείων. Αν η ποσότητα είναι μικρή, θα θεωρήσει ότι δεν δημιούργησε υπεραξία και θα το δηλώσει στον 781 ως “διάθεση περιουσιακών στοιχείων” χωρίς φόρο. Για μικρά ποσά δεν θα το ελέγξουν καν. Ακόμα κι' αν γίνει έλεγχος, δεν είναι ανακριβές. Άλλωστε και η εισαγωγή συναλλάγματος εκεί δηλώνεται.
Παρεμπιπτόντως,
όταν μιλάμε για διάθεση περιουσιακών στοιχείων, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή! Κυρίως να μην γίνεται συστηματικά. Κατά προτίμηση σε ιδιώτες και όχι πάνω από 2 φορές το εξάμηνο.
Εάν όμως από την άλλη, η ποσότητα είναι μεγάλη, γίνεται κατ' επανάληψη και συστηματικά, ίσως με λύσεις και χώρους επαγγελματικού τύπου και με μεγάλη κατανάλωση σε ρεύμα (mining farms), τότε τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά και σίγουρα από ένα σημείο και μετά θα θεωρηθεί επαγγελματική δραστηριότητα εάν ελεγχθεί από την εφορία.
Ξανά. Όταν θεωρηθεί επιχειρηματική δραστηριότητα, είναι επόμενο ότι
ενδεχομένως θα χαρακτηριστεί πιστωτικό ίδρυμα, καθώς από 'κει και πέρα θα ταιριάζει σε μοναδικό ορισμό που υπάρχει σε κείμενη νομοθεσία.
Τυπικά αυτό που κάνει ένας miner είναι να "πουλάει" επεξεργαστική ισχύ στο δίκτυο του ψηφιακού νομίσματος και να παίρνει ως αντάλλαγμα έναν τίτλο (property), ο οποίος έχει τη γνωστή σε όλους μας διαπραγματευτική και συναλλακτική αξία.
Αν γίνει αυτό που
υποψιάζομαι, δηλαδή θεωρηθεί ότι είναι επιχείρηση
και “εκδίδει μέσο πληρωμής”, τότε
ο μηχανισμός με τον οποίον γίνεται η έκδοση δεν έχει καμία σχέση (δεν υπάρχει καμία σχετική διάκριση στον νόμο).
Τυπικά ισχύει το γράμμα του νόμου και όχι το πνεύμα της δικής μας αφήγησης.Στις περισσότερες περιπτώσεις (βλέπε χρήση mining pools) δεν εκκαθαρίζει καν ο ίδιος τις συναλλαγές, αλλά την εκκαθάριση αναλαμβάνει το mining pool.
Στην περίπτωση των mining pools,
δεν εκδίδει ο ίδιος τα bitcoins. Το mining pool τα εκδίδει και ο πελάτης
τα αγοράζει. Όταν όμως
χρησιμποιεί επεξεργαστική ισχύ ως μέσο παραγωγής για να παράγει κάτι,
εκδίδει ο ίδιος το αποτέλεσμα.
Συνεπώς, νομίζω μια καθαρή και απλή λύση σε περίπτωση που κάποιος θέλει να το κάνει επαγγελματικά θα ήταν να κάνει κανονικά έναρξη με κάποιον ΚΑΔ (πχ 62.09 Άλλες δραστηριότητες της τεχνολογίας της πληροφορίας και δραστηριότητες υπηρεσιών ηλεκτρονικών υπολογιστών) και να δηλώσει όλα του τα έξοδα (ρεύμα, εξοπλισμό κλπ), καθώς και τα έσοδα που θα έχει από την ρευστοποίηση των "τίτλων" (coins) μέσω κάποιου exchange. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα αποκρύψει έσοδα, θα πληρώσει κανονικά τις ασφαλιστικές και λοιπές εισφορές στο κράτος και φυσικά θα φορολογηθεί για τα πιθανά κέρδη του.
Ελληνική μετάφραση του νομοθέτη γι' αυτό που λες:
“έχουν εκδοθεί κατόπιν παραλαβής χρηματικού ποσού”.
Επίσης, ενώ εσύ επιμένεις να τα αποκαλείς “τίτλοι” το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τα χαρακτήρισε “μέσο πληρωμής” και ο νομοθέτης λέει
“Επιχείρηση, ... , η οποία εκδίδει μέσα πληρωμής ...”.
Αναγκάζομαι να επαναλαμβάνω τον ίδιο συλλογισμό: όλα συγκλίνουν στον ορισμό του ηλεκτρονικού χρήματος και στο γεγονός ότι κάποιος το εκδίδει ασκώντας επιχειρηματική δραστηριότητα. O ν.3601/2007 είναι σαφής και
προσανατολιζόμαστε στην επαχθέστερη ερμηνεία.
Θα ήθελα όμως να ακούσω τις σκέψεις του amphibious και των υπολοίπων στα παραπάνω, μιας και το θέμα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον.
Εικασίες. Μόνο αυτό μπορώ να προσφέρω. Το ξεκαθαρίζω σε όλους τους τόνους και δεν θέλω να πάρω κανέναν στον λαιμό μου. Αυτό αφορά και όλα τα προηγούμενα posts που έκανα.
Για
σκέψεις χρειάζεται λεπτομερής γνώση και θα πρέπει να περιμένεις να φανερωθούν κάποιοι με σπουδές Νομικής ή Λογιστικής (στατιστικά βέβαιο ότι υπάρχουν εδώ μέσα). Αλλά κάτι μου λέει ότι θα περιμένεις για πολύ καιρό.