Πρώτα θα κάνω μια σημαντική παρατήρηση που αφορά τόσο τα εμβάσματα όσο και τις περιπτώσεις των καρτών:Θεωρώ ότι θα ήταν φρόνιμο και προνοητικό όσοι κρατάνε bitcoins και όσοι έχουν ξένες χρεωστικές (όπως και αν είναι φορτωμένες αυτές) να δηλώσουν “ΝΑΙ” στον
029:
Έχετε περιουσία (ακίνητα, καταθέσεις κλπ.) στην αλλοδαπή;. Ο λόγος είναι ότι σε περίπτωση οποιασδήποτε μορφής ανάληψης τα χρήματα προέρχονται από αλλοδαπή και γεννάται το ερώτημα: “Γιατί δεν δήλωσες ότι τα έχεις στην αλλοδαπή;”
Ειδικά στην περίπτωση των εμβασμάτων από πώληση bitcoin, επειδή αυτά δεν αντιστοιχούν σε μισθούς/συντάξεις ή σε κάποια καθιερωμένη επιχειρηματική δραστηριότητα, θα ήταν
πιο ασφαλές να τα δηλώσει κανείς στον
865:
“Κέρδος από μεταβίβαση τίτλων αλλοδαπής”, όπως προτείνει
ο κ. Νανόπουλος στο άρθρο του. Ο άνθρωπος φαίνεται να είναι ιδιαίτερα έμπειρος και δεν προτείνει τον 865 τυχαία, διότι αυτή είναι όντως η ασφαλέστερη λύση (πληρώνεις 15% και δεν βλέπουν τον λόγο να σε ενοχλήσουν). Όμως σ' αυτήν την περίπτωση μπορεί να τεθεί το ερώτημα:
“Δηλώνεις μεταβίβαση τίτλων αλλοδαπής, αλλά τότε γιατί δεν είχες δηλώσει προηγουμένως ότι έχεις περιουσία στην αλλοδαπή;” Αυτό καθιστά τις προγενέστερες δηλώσεις Ε1 ανακριβείς/ψευδείς. Παρόμοιο πρόβλημα προκύπτει και στην περίπτωση που
ζητηθεί η δήλωση των κρυπτονομισμάτων στο περιουσιολόγιο.
Ο κωδικός 029 είναι καθαρά πληροφοριακός
(Πίνακας 2: Πληροφοριακά στοιχεία) και επί του παρόντος
δεν προβλέπεται κάποια διαδικασία ελέγχου γι' αυτήν την πρόσθετη πληροφορία.
Μια άλλη παρατήρηση για την διαφάνεια των συναλλαγών:Όλες οι συναλλαγές που γίνονται μέσω τραπεζικού συστήματος (αναλήψεις ΑΤΜ, εμβάσματα, πληρωμές αγαθών/υπηρεσιών μέσω POS) παρακολουθούνται, καταγράφονται, ταυτοποιούνται, αναλύονται και διασταυρώνονται.
Οι μηχανισμοί είναι αρκετοί:
1. Automatic Exchange of Information or Common Reporting Standard (AEOI/CRS). Αυτό αφορά την τυποποιημένη διεθνή ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και εφοριών.
2. Financial Intelligence Units (FIU's) που συστήνονται με την
νέα ντιρεκτίβα της ΕΕ. Σ' αυτές θα αναφέρονται όλες οι ύποπτες συναλλαγές.
3. Η απευθείας εγχώρια παρακολούθηση όλων των κινήσεων από το ΥΠΟΙΚ σε συνεργασία με τις τράπεζες που τις διεκπεραιώνουν. Όπως αντιλαμβάνομαι, αυτή μπορεί να γίνεται χωρίς κανέναν περιορισμό ή τυποποίηση.
4. Όσοι παρακάμπτουν τα παραπάνω σημεία, μπορούν ανά πάσα στιγμή να εξαναγκαστούν στην συμμόρφωση με έναν η με άλλον τρόπο. Ένας απλός τρόπος θα ήταν να σταματήσουν να διεκπεραιώνονται οι συναλλαγές μέσω ΑΤΜ και των POS όταν η ταυτοποίηση καθίσταται αδύνατη. Η εκτίμησή μου είναι ότι αυτό θα γίνει πολύ σύντομα και καθολικά.
… σχετικά με τις prepaid bitcoin debit.
Δηλαδή:
Xapo
Bitwala
Wirex
klp
Αυτές οι κάρτες είναι επώνυμες με ταυτότητα και διεύθυνση.
Όταν κάνεις ανάληψη από ATM ή αιτιολογία είναι "Credit", δηλαδή πιστωτική ή prepaid κάρτα.
Για ποσά που συνολικά δεν υπερβαίνουν τα 10.000 το χρόνο και τα οποία γίνονται από περισσότερες από μία κάρτες τι θα ήταν σοφό να κάνει κανείς;
Διευκρινίζω, προφανώς ΔΕΝ θα τα καταθέσει σε Ελληνική τράπεζα, θα πάνε για δαπάνες διαβίωσης σε μετρητά. Δηλαδή θα ζει/πληρώνει λογαριασμούς κλπ.
Να το δηλώσει στον 781, 865 ή δεν χρειάζεται;
Είναι πολύ δύσκολο ερώτημα, καθώς όταν φορτώνεται μια κάρτα ή γίνεται μετατροπή την στιγμή της πληρωμής, δεν υπάρχει κάποιο παραστατικό πώλησης bitcoin με αριθμό συναλλαγής (απ' όσο γνωρίζω) και κανονικά δεν μπορείς να το δηλώσεις κάπου. Το πραγματικό ζήτημα που προκύπτει εδώ είναι η
προέλευση των χρημάτων στην αλλοδαπή και το αν αυτά τα χρήματα συνιστούν
προσαύξηση της περιουσίας.
Πιστεύω πως αν οι αγορές των bitcoin είναι καταγεγραμμένες και τα ποσά που δαπανήθηκαν για αγορά είναι
συγκρίσιμα με τα ποσά των αναλήψεων ή πληρωμών με κάρτα, δεν χρειάζεται να δηλωθεί τίποτα. Αν προκύψει θέμα, μπορεί να αποδειχθεί η αγορά.
Αντίθετα, αν οι αποδεδειγμένες αγορές των bitcoin είναι πολύ λίγες ή ανύπαρκτες (π.χ. προέρχονται από mining) σε σχέση με δαπάνες/αναλήψεις, τότε έχει νόημα να δηλωθεί το συνολικό ποσό ως υπεραξία στον 865 προς αποφυγή ταλαιπωρίας. Για να συντρέχει όμως κάτι τέτοιο πρέπει να μιλάμε για τάξεις μεγέθους υπεραξία και για μεγάλα ποσά.
Σε καμία περίπτωση εδώ δεν κολλάει ο 781, γιατί σε περίπτωση ελέγχου μπορεί να ζητηθούν παραστατικά πώλησης.
1) Αυτά τα ποσά αναλήψεων από prepaid δεν φαίνονται σαν εμβάσματα σωστά;
Δεν είναι εμβάσματα, αλλά φαίνονται ως ποσά που έχουν αναληφθεί από τον κάτοχο. Πολλές αναλήψεις μετρητών μπορούν να κινήσουν υποψίες πιο εύκολα από τα εμβάσματα και να πυροδοτήσουν την περαιτέρω διερεύνηση. Είναι σημαντικό ότι εδώ πρόκειται για αναλήψεις
από άγνωστη πηγή στην αλλοδαπή, κάτι που είναι τελείως διαφορετικό από το να κάνει κανείς ανάληψη με χρεωστική κάρτα από τον λογαριασμό του.
2) Βλέπει κάποιος αυτές τις αναλήψεις από prepaid, ή παρακολουθούνται με κάποιο τρόπο;
Η τράπεζα στην οποία ανήκει το ΑΤΜ ή το POS διεκπεραιώνει την συναλλαγή, βλέπει τα πάντα και κρίνει. Όλα τα δεδομένα των συναλλαγών διατηρούνται τουλάχιστον για 5 χρόνια και είναι υποχρεωμένοι να αναφέρουν οτιδήποτε θεωρείται ύποπτο.
3) Είναι καλύτερα 10 αναλήψεις από 1000 Ε ή 20 από 500; (μιλάμε για ένα χρόνο πάντα)
Δεν βλέπω κάποια διαφορά.
Αν σε βάλουν στο μάτι, τότε και οι δύο περιπτώσεις ενδέχεται να κινήσουν υποψίες π.χ. για
structuring,
money muling κλπ. Ένα ή μερικά εμβάσματα είναι πολύ πιο καθαρή λύση από το να κάνει κανείς πολλές αναλήψεις μετρητών με κάρτα.
4)Υπάρχει κάποιο όφελος ασφάλειας αν η ανάληψη γίνει από ΑΤΜ ξένης τράπεζας σε γειτονική χώρα (π.χ. Βουλγαρία ή Αλβανία)
Εφόσον η κάρτα είναι επώνυμη, ο κάτοχος ταυτοποιείται, όπου κι' αν γίνει η συναλλαγή. Η παρακολούθηση των συναλλαγών είναι πλέον παγκόσμια και κατοπτεύει όλες τις κινήσεις σε ένα διασυνδεδεμένο δίκτυο. Ειδικά το να γίνονται συχνές αναλήψεις μετρητών σε χώρα που δεν έχεις δραστηριότητα ή κατοικία είναι μια κλασική περίπτωση ύποπτης συναλλαγής.
5)Είναι πιο ασφαλές να πληρώσεις το super market, το λογαριασμό τηλεφώνου, ΔΕΗ κλπ με την κάρτα παρά να κάνεις ανάληψη από ATM;
Πιστεύω πως είναι πιο ασφαλής η πληρωμή με κάρτα. Η ανάληψη μετρητών είναι σε άλλη κατηγορία κινδύνου, καθώς εκεί υπάρχουν υποψίες που δεν έχουν θέση στην περίπτωση των πληρωμών. Οι αγορές και πληρωμές με κάρτα συνιστούν φυσιολογική δραστηριότητα και πιθανότατα δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα.
Δεν μπορεί να πει κανένας μέχρι τι ποσό και μέχρι ποια συχνότητα είναι “ασφαλείς” οι αναλήψεις. Από όσα έχω διαβάσει και ακούσει, συνάγω ότι μέχρι 10.000€ συναλλαγές δεν πρόκειται να ασχοληθούν
ως προς το φορολογικό κομμάτι. Από 'κει και πέρα, συγκεκριμένα
ποιοτικά χαρακτηριστικά των συναλλαγών (συχνότητα, μετρητά, άγνωστη προέλευση, περίεργη κάρτα εξωτερικού κλπ) ανήκουν στα θέματα εγκληματικών και τρομοκρατικών δραστηριοτήτων και μετά ενδέχεται κάποιος να μπει σε περιπέτειες άδικα.
Μια λίστα ύποπτων συναλλαγών μπορεί να φανεί χρήσιμη:http://www.svgfiu.com/index.php?option=com_content&view=article&id=8&Itemid=30.
Μερικά ενδιαφέροντα σημεία από την ενότητα
B. Personal Transactions:
7. Customer frequently exchanges foreign currencies.
8. Customer frequently makes large cash deposits and withdrawals via ATM.
16. Customer is accompanied and watched.
21. Customer shows uncommon curiosity about internal systems, controls and policies.
22. Customer makes inquires that would indicate a desire to avoid reporting.
23. Customer has unusual knowledge of the law in relation to suspicious transaction reporting.
Και από την ενότητα
G. Transactions outside the country:
1. Client and other parties to the transaction have no apparent ties to the country where you are located.
2. Transaction crosses many international lines.