Το γεγονός ότι μια προσαύξηση περιουσίας δεν εμπίπτει σε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία ή δεν αποτελεί καν εισόδημα, δεν σε απαλλάσσει από την υποχρέωση να την δηλώσεις. Κάθε προσαύξηση περιουσίας πρέπει κάπου να εμφανίζεται στο Ε1. Αν δεν εμπίπτει πουθενά και δεν θεωρείται εισόδημα, τότε δηλώνεται στον 781 με ανάλογη λεκτική περιγραφή.
Διαφορετικά θα συμβεί ένα από τα παρακάτω:
1. Θα πραγματοποιήσεις μια σημαντική δαπάνη (αυτοκίνητο, ακίνητο κλπ) και το ποσό θα προστεθεί στην τεκμαρτή δαπάνη της χρονιάς. Αν δεν καλύπτεται με τα εισοδήματα, λήψη δανείου, δωρεά ή ανάλωση κεφαλαίου που είχε δηλωθεί ήδη τα προηγούμενα έτη, θα θεωρηθεί ότι είναι από άγνωστη πηγή και θα φορολογηθεί ως τεκμήριο:
4. Kάθε προσαύξηση περιουσίας που προέρχεται από παράνομη ή αδικαιολόγητη ή άγνωστη πηγή ή αιτία θεωρείται κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα υπό τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.
2. Η εφορία θα κάνει έλεγχο, θα εντοπίσει την προσαύξηση των καταθέσεων από τις κινήσεις των λογαριασμών και θα σου καταλογίσει τον παραπάνω φόρο για αδικαιολόγητη προσαύξηση ΚΑΙ πρόστιμο για ανακριβή δήλωση.
3. Το ΣΔΟΕ θα αποκαλύψει αδήλωτα εισοδήματα, θα δεσμεύσει όλη την περιουσία και θα έχεις φόρο ΚΑΙ πρόστιμο ΚΑΙ ποινική ευθύνη. Η τελευταία
μπορεί να είναι πλημμέλημα ή κακούργημα, ανάλογα με το ποσό.
τα φερνουμε σαν εμβασμα και το δηλωνουμε απλα σαν ποσο που ηδη κατεχουμε!?
και επειδη δεν υπαρχει καμια μα καμια εγγραφη διευκρινηση απο την κυβερνηση, δεν μπορουμε να πληρωνσουμε 15%
Όπως έχω ξαναγράψει επανειλημμένα, ένα ποσό που δεν εμπίπτει πουθενά και δεν είναι από παράνομη/αδικαιολόγητη/άγνωστη πηγή, είναι αφορολόγητο
βάσει άρθρου 78 του Συντάγματος:
1. Kανένας φόρος δεν επιβάλλεται ούτε εισπράττεται χωρίς τυπικό νόμο που καθορίζει το υποκείμενο της φορολογίας και το εισόδημα, το είδος της περιουσίας, τις δαπάνες και τις συναλλαγές ή τις κατηγορίες τους, στις οποίες αναφέρεται ο φόρος.
Αν τα bitcoin αποκτήθηκαν για προσωπική χρήση στο παρελθόν και ρευστοποιήθηκαν με λίγες πωλήσεις (όχι πάνω από 2 το εξάμηνο) και υπάρχουν δικαιολογητικά για απόκτηση/πώληση, τότε είναι τελείως νόμιμο το ποσό να δηλωθεί στον 781 ως “Διάθεση λοιπών περιουσιακών στοιχείων”, “Επιστροφή κεφαλαίων” ή “Λοιπές περιπτώσεις”. Η κερδοσκοπική πρόθεση δεν αποδεικνύεται μόνο με το γεγονός ότι “ανεβαίνει συνέχεια”, ούτε είναι μετοχή/παράγωγο/ομόλογο/μερίδιο. Επομένως δεν εμπίπτει στην επιχειρηματική δραστηριότητα, κέρδη από κεφάλαιο, και δεν προέρχεται από παράνομη/αδικαιολόγητη/άγνωστη πηγή, άρα είναι αφορολόγητο.
Αντίθετα:
- Αν από τα δικαιολογητικά που θα προσκομίσεις εντοπιστούν συχνές αγοραπωλησίες (trading), τότε αποδεικνύεται η κερδοσκοπική πρόθεση. Για να αποφευχθεί ο χαρακτηρισμός ως επιχειρηματική δραστηριότητα, μπορεί να δηλωθεί καταχρηστικά στον 865 με την παραδοχή ότι “προσιδιάζει” σε παράγωγα.
- Αν δεν υπάρχουν δικαιολογητικά για την αγορά, τότε πάλι είναι φρόνιμο να δηλωθεί ολόκληρο το ποσό στον 865 (θεωρώντας μηδενική τιμή κτήσης) για να μην χαρακτηριστεί από αδικαιολόγητη πηγή.
- Ειδικά αν τα bitcoin προέρχονται από το mining και αυτό αναφερθεί, τότε στην καλύτερη περίπτωση θα χαρακτηριστεί επιχειρηματική δραστηριότητα (συστηματική διενέργεια πράξεων στην οικονομική αγορά με σκοπό την επίτευξη κέρδους). Στην χειρότερη, θα θεωρηθείς παράνομο πιστωτικό ίδρυμα (έκδοση ηλεκτρονικού χρήματος και διάθεσή του έναντι χρηματικού ποσού).
αν ισχυει μονο για επιχειρησεις, ολοι εμεις εδω που ψαχνωμαστε τοσο καιρο,
απλα μετατρεπουμε τα κρυπτο --> φιατ,
Ψαχνόμαστε ακριβώς επειδή δεν είναι τόσο “απλά” τα πράγματα. Διαφορετικοί παράγοντες μπορούν να επισύρουν διαφορετικό χαρακτηρισμό. Οι παράγοντες αυτοί είναι: το ύψος της προσαύξησης, ή συχνότητα των πωλήσεων/εμβασμάτων, ύπαρξη των δικαιολογητικών, προέλευση των χρημάτων για αγορά, τρόπος απόκτησης κλπ.