Δεν ξέρω εάν έχει αναφερθεί άλλη φορά, αλλά «οργανωμένη αγορά» νοείται μόνο πολυμερής μηχανισμός διαπραγμάτευσης που τελεί υπό την αδειοδότηση, έγκριση και εποπτεία της επιτροπής κεφαλαιαγοράς ή ισοδύναμης αρχής. Εξ ορισμού, Kraken, Binance κτλ δεν είναι οργανωμένες αγορές, ενώ το CBOE και CME είναι.
https://www.alpha.gr/files/personalbanking/MIFID_ΝΟΜΟΣ2.PDFΕίτε ισχύει αυτό είτε όχι, δεν έχει πλέον καμία σημασία, αφού έχουν συμπεριλάβει όλες τις αγορές:
“... αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε οργανωμένη ή μη αγορά ...” (βλ. τελευταίο quote
μιας παλαιότερης δημοσίευσης).
Όπως αντιλαμβάνομαι, είναι σαν να μας λένε ότι αν κάποια νόμιμη αξία (όχι ναρκωτικά)
διαπραγματεύεται οπουδήποτε νόμιμα (όχι σε σκοτεινά σοκάκια), τότε εμπίπτει στο άρθρο 42, εκτός αν ανήκει σε κάποια άλλη κατηγορία με σαφέστερη περιγραφή.
Πάμε σε κάτι που μου δημιουργεί απορία:
"Το πρώτο μπορεί να αποδειχθεί όταν προσκομίσεις πολλά δικαιολογητικά αγοραπωλησιών "
Μάλιστα είδα ότι κάποιοι προτείνουν να κάνουμε μια πώληση καιμετά μια αγορά για να έχουμε παραστατικό αγοράς.
Ποια exchange δίνουν/εκδίδουν τέτοια παραστατικά γιατί εγώ που χρησιμοποιούσα BTCE τώρα WEX, Poloniex, Bittrex και HitBTC, ουτε παραστατικά αγοράς ούτε πώλησης είχα πουθενα.
Το μόνο παραστατικό που μπορώ να σκεφτώ είναι το έμβασμα που μπορεί να έρθει στο λογαριασμό.
Επειδή θέλω να κάνω ένα δοκιμαστικό έμβασμα 1000 Ε περίπου ποια exchanges μπορώ να χρησιμοποιήσω; Coinbase και Kraken μόνο;
Το έμβασμα δεν είναι παραστατικό που αποδεικνύει την πώληση. Το μόνο που αποδεικνύει είναι ότι το χρηματικό ποσό δεν είναι από άγνωστη πηγή και δεν συνιστά αδικαιολόγητη προσαύξηση (παράγραφος 1
εγκυκλίου της ΑΑΔΕ).
Από ανταλλακτήρια χρησιμοποίησα μόνο coinbase και bitpanda. Και τα δύο έχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για κάθε συναλλαγή στο ιστορικό. Επίσημα δικαιολογητικά με σφραγίδα δεν εκδίδει κανένα ανταλλακτήριο.
Από τις παλαιότερες οδηγίες θυμάμαι ότι για δήλωση της υπεραξίας κεφαλαίου αρκούν απλές φωτοτυπίες
να φαίνονται τα ποσά και οι κωδικοί των συναλλαγών, οπότε πιστεύω πως ένα screenshot από το ιστορικό για κάθε συναλλαγή καλύπτει το θέμα των δικαιολογητικών. Καλό θα είναι να συνυποβληθεί ένα φύλλο με τα στοιχεία του λογαριασμού και τα στοιχεία του ανταλλακτηρίου σαν αυτά εδώ:
https://www.bitpanda.com/imprint.
Στην δεκαετία του '90 έπαιζα χρηματιστήριο και μια φορά έβγαλα όλες τις φωτοτυπίες των πινακιδίων για να τις υποβάλλω μαζί με την δήλωση (γινόταν χειρόγραφα τότε). Μου τις έδωσαν πίσω και είπαν να τις φέρω αν κληθώ για έλεγχο. Δεν με κάλεσαν ποτέ.
Κανονικά όλα τα δικαιολογητικά πρέπει να είναι μεταφρασμένα και επικυρωμένα. Δεδομένου ότι οι αποδείξεις δεν μεταφράζονται από την μεταφραστική υπηρεσία του ΥΠΕΞ, πρέπει να γίνει από δικηγόρο. Για να φτάσουν στο σημείο να σου ζητήσουν εκατοντάδες/χιλιάδες αποδείξεις με μεταφρασμένες τις λέξεις Order ID, Order Type, Date/Time, Amount BTC, Amount EUR κλπ (τα υπόλοιπα είναι αριθμοί), πρέπει να τα 'χουν προσωπικά μαζί σου. Πιστεύω ότι εφόσον δεν υπάρχει κείμενο που να περιγράφει την συναλλαγή, δεν απαιτείται η μετάφραση.
Σοβαρή ερώτηση.
Εννοείται ότι θα κάνω verify σε kraken/bitstamp με τα πραγματικά μου στοιχεία, μετά στο λογαριασμό που θα κάνω τη μεταφορά πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε και το δικό μου όνομα;
Δεν μπορεί να είναι π.χ. λογαριασμός του πατέρα μου;
Αν είσαι συνδικαιούχος, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν ο λογαριασμός στο όνομα του πατέρα σου, τότε θα φανεί ότι
εκείνος έχει προσαύξηση καταθέσεων που πρέπει να δικαιολογηθεί.
Ορισμένα ανταλλακτήρια απαιτούν το όνομα στον λογαριασμό να είναι δικό σου. Κάποια άλλα στέλνουν όπου να 'ναι. Έχω διαβάσει (δεν το δοκίμασα) ότι bitpanda στέλνει σε οποιοδήποτε IBAN.
αν τα φέρεις το 18 και θέλεις να αγοράσεις σπίτι μεσα στην ιδια χρονια αλλα θα πρέπει να τα δηλώσεις το 19, τότε τι γίνεται;
έχω την εντύπωση ότι θα κολλήσει η αγοραπωλησία ακινήτου αν δεν δηλωθούν από πριν. Δεν είμαι σίγουρος. Θυμάμαι κάποιον θειο μου που είχε ένα παρόμοιο πρόβλημα. Νομίζω ότι πρέπει πρώτα να δηλωθούν και μετά να πας σε αγορά σπιτιού. Ας απαντήσει ο amfibious μπορεί να ξέρει κάτι παραπάνω.
Όπως είπε πολύ ορθά ο @theoulis: φέρνεις έμβασμα το 18 πριν την αγορά ακινήτου, αγοράζεις ακίνητο το 18, δηλώνεις το εισόδημα από bitcoin και την αγορά ακινήτου στην Ε1 το 19 (φορολογικό έτος 18). Επίσης, καταχωρείς το ακίνητο στην Ε9 και όλα τα υπόλοιπα (μεταγραφή στο υποθηκοφυλάκιο, κτηματολόγιο κλπ).
Για να γίνει η δαπάνη, δεν απαιτείται το ποσό να υπάρχει από παλαιότερα έτη. Το ποσό πρέπει να υπάρχει στον λογαριασμό
χρονολογικά πριν γίνει η δαπάνη για ακίνητο, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να ισχυριστούν ότι η δαπάνη έγινε με
άλλο -αδικαιολόγητο- ποσό. Εκτός από αυτήν την λεπτομέρεια, δεν βλέπω λόγο για απορία.
Για το 18 θα έχεις
x συνολικά εισοδήματα (συμπεριλαμβανομένης της πώλησης bitcoin) και
y συνολική τεκμαρτή δαπάνη (συμπεριλαμβανομένης της δαπάνης για αγορά ακινήτου). Αν
x > y και το ποσό για αγορά ακινήτου υπήρχε πριν την αγορά, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα.
Αυτό που γίνεται με την αγορά ακινήτου, λέγεται
“μεταβολή της σύνθεσης” και δεν συνιστά προσαύξηση περιουσίας, εκτός αν δεν δικαιολογείται η προέλευση του ποσού της δαπάνης (παράγραφος Β'.4
ΔΕΑΦ Α' 1144110 ΕΞ 2015/5.11.2015).