No właśnie, tylko czy to jest dobre rozwiązanie? Bo wychodzi na to, że normalny użytkownik forum, który wchodzi tu w miarę regularnie i prowadzi zwykłą dyskusję, udziela się w paru wątkach, czasem założy temat, itp. raczej nie ma w ogóle szans na zdobywanie meritów, a tym samym po pewnym czasie nie będzie mógł również nagradzać dobrych postów. Żeby otrzymać merity musi specjalnie stworzyć jakiś wątek typu tutorial czy szukać jakieś przemyślanej strategii? Przecież to nie jest gra, a większość nie ma czasu albo wiedzy w kwestii krypto żeby próbować tutaj błyszczeć. Według mnie smerity powinny być uzupełniane w jakiś inny sposób niż tylko poprzez zdobywanie punktów, bo na nagradzanie wartościowego kontentu każdy powinien mieć szansę.
Z jednej strony chętnie bym się z Tobą zgodził - każdy powinien mieć możliwość nagradzania innych... Jednak tutaj mamy dodatkowy aspekt - kampanie sygnaturowe, które roznoszą cały system. Z jednej strony całkowicie je popieram gdyż w założeniu umożliwiają dorobienie sobie krypto posterom, jednak skala nadużyć w tym aspekcie okazała się porażająca. Pamiętajmy że nagradzanie innych meritami - de facto prowadzi do umożliwienia im skorzystania z kampanii sygnatur co jest super ale tylko w przypadku kiedy mamy 50 tysięcy użytkowników i tyle samo kont natomiast tutaj w ciągu roku liczba kont wzrosła o ponad 1.000.000 osiągając na chwilę obecną blisko 2.500.000 (przy czym liczba prawdziwych użytkowników to max 200 - 300 tys.) Milion kont w kampanii sygnatur to kilkanaście milionów postów co tydzień a jaka może być wartość postów gościa który ma 100 czy 1.000 kont i z każdego musi sklecić 20 postów tygodniowo (żadna ustawia bota, który za niego pisze "nice project", "good project", "to the moon") i ta masa pomyj zalewa forum...
Dokładnie w tym kierunku zmierzaliśmy więc trzeba to było ukrócić i tyle...
Myślę że dopóki przydzielanie meritów jest ściśle połączone z możliwością udziału w kampaniach sygnatur ich rozdzielanie musi być ograniczone...
Czy wprowadzony system jest dobry? Na pewno ma wiele wad, jego koncepcja jest według mnie niezła. Nie zgodzę się, że trzeba być wybitnym twórcom aby otrzymać merita (zobaczcie -
za to dostałem swojego pierwszego merita) . Na pewno na naszym podwórku jest to problem bo jak na razie stosunkowo mało meritów jest w obiegu ale gdy trochę ich tu wpompujemy - myślę że sytuacja się poprawi. Pamiętajcie że merit "pączkuje" więc jeśli dasz komuś 8 meritów on może dać 4 merity kolejnej osobie, ta 2 następnej która może komuś dać jednego. Czyli z 8 meritów robi się ich 15...
Zauważ, że nowy system zmienił całkowicie formułę awansowania na forum - teraz żeby zdobyć wyższą rangę nie wystarczy tylko "być" i co jakiś czas napisać "zgadzam się", "bez sensu" czy "pitolisz" i wcisnąć parę emotikonek. Przeszliśmy na system "Zasług" (Merit - z ang. to "zasługa"). Dla mnie ma to również logiczne uzasadnienie jeszcze z dodatkowego powodu. Przez ostatnie lata rozwinęły się nam różne sieci społecznościowe, a my cały czas jesteśmy na "forum dyskusyjnym" więc dyskutujmy tutaj i nagradzajmy się za dyskusje a jeśli ktoś chce walnąć tylko uśmieszek i napisać dwa czy trzy słowa - to bardziej pasuje na Twittera niż na forum dyskusyjne...
...
PS. Uważacie, że ten system faktycznie poprawił jakość na forum i pozwolił pozbyć się spamerów?
Oczywiście że nie pozwolił pozbyć się ich (ci którym bardzo zależy i tak w jakiś sposób zdobędą merity - kupią je lub bedą wymieniać między swoimi kontami) ale w zauważalny sposób ograniczył ilość spamu liczby pokażą to najlepiej
Totally revised version (original quoted at the end of this post)!This makes adding new data less work

Theymos announced the "Enhanced newbie restrictions & requirements" in post
45810047. This was on Sep 17 06:27 (Dutch time).
44746501 was made 3 weeks (plus 60 minutes) earlier. In 3 weeks (+60 minutes) before the announcement, 1063546 posts were made. On average, in 3 weeks before the announcement, the forum saw
353,813 new posts per week. This is the number I'll use to compare results with.
That means:
- In the first week after the announcement, 286408 posts were made (-19.05%).
- In the second week after the announcement, 280503 posts were made (-20.72%).
- In the third week after the announcement, 259694 posts were made (-26.60%).
- In the fourth week after the announcement, 263685 posts were made (-25.47%).
- In the fifth week after the announcement, 240339 posts were made (-32.07%).
- In the sixth week after the announcement, 240045 posts were made (-32.15%).
- In the seventh week after the announcement, 219689 posts were made (-37.91%).
- In the eighth week after the announcement, 217774 posts were made (-38.45%).
Przed wprowadzeniem nowych zasad średnio w tygodniu tworzono ponad 350.000 postów Po ośmiu tygodniach liczba postów tworzonych na forum zmalała do około 220.000 czyli prawie o 40% - myślę że to całkiem niezły wynik......
Dziękuję wszystkim, którzy wyrazili chęć przetłumaczenia moich poradników. Osoby te zostały odpowiednio nagrodzone. Mam nadzieję, że mogłem choć trochę pomóc i postaram się wymyślić inny sposób aby móc przesłać trochę merita adekwatnie do włożonego wysiłku i poświęconego czasu.
To my dziękujemy ;-) z jednej strony za wsparcie naszego boarda wartościowym kontentem a z drugiem za wlanie tu dużego wiadra meritów - w przyszłotygodniowych statystykach masz zapewnioną drugą pozycję wśród "darczyńców" tuż za naszym lokalnym "merit sourcem"...