Inteleg si iti sustin ideea, insa in acelasi timp este frustrant sa observi faptul ca, pe zi ce trece, te simti tot mai amenintat din punctul asta de vedere.
[...]
Din moment ce apare KYC pentru tranzactii BTC <-> fiat sau pentru achizitionarea de produse cu BTC si tu iti faci treaba p2p, mi se pare logic ca este posibil sa iti sara statul in cap deoarece incerci sa "fugi" de reguli.
Sa presupunem ca vine o lege prin care orice schimb BTC <-> fiat ce depaseste cumulul de 5.000 RON necesita KYC. Ceva ce acum cativa ani parea imposibil pentru metale pretioase, insa au reusit-o si p-asta. Tu, pentru privacy-ul tau, te intalnesti cu un strain pentru a efectua o tranzactie de 15.000 RON p2p, cu banii jos, fara KYC (evident). Nu incalci legea? O sa te mai duci pe urma sa completezi declaratia unica, sa dai cu subsemnatul?
Ba da, asta inseamna, ca o incalci. Evident ca din moment ce faci o tranzactie peer-to-peer nu te duci sa mai declari nimic. Insa exact pentru asta a si fost contruit Bitcoin. Sa te ajute sa scapi de biruri si de sub jug. Si, cum spunea si
Phil Zimmermann, inventatorul PGP, "
If privacy is outlawed, only outlaws will have privacy".
Nu exista alta cale
legala de a te scapa de sub jug. Revoltele si revolutiile la adresele guvernelor asupritoare au fost ele oare legale? S-au dus oamenii la guvern sa ceara permisiune de a se rascula? De a rasturna asupritorii? Evident, nu
La fel este si in acest caz. Nu ai cum sa te eliberezi legal de sub opresiunea statului. Satoshi de ce este oare cautat de toate agentiile secrete ale lumii? Tocmai pentru ca el a deschis drumul. Acum nu pot fi arestati toti developerii de tokens / criptomonede, iar acestia isi permit sa-si foloseasca numele reale. Insa pe Satoshi l-ar linsa NSA (sau altii) daca l-ar prinde.
Asta e parerea mea, cel putin. Daca vrei cu adevarat sa fii liber...trebuie asumate niste riscuri.
De ce este legal ca guvernul sa incaseze 10% din productia mea de castraveti, dar nu este legal sa imi vand eu in mod peer-to-peer marfa mea, cultivata de mine, cu sudoarea muncii mele? Daca as fi un gradinar, ar insemna ca eu m-am ocupat sa cumpar seminte, sa ar pamantul, sa-l plivesc, sa-l insamantez, sa-l irig, sa-i culeg roadele, sa car marfa la piata, sa ma trezesc de la ora 3 pentru a gasi taraba libera si asa mai departe. Si pentru tot efortul meu trebuie sa dau 10% (uneori chiar mai mult) statului. Si asta este legal.
De ce?Cine vrea sa suporte robia, e liber sa o faca.
Pentru toti ceilalti exista Bitcoin.