Baştan sona okudum. Anlayamadığım bir sürü şey var. Blockhain teknolojisine ilgi duymaya başladım. Yaklaşık 1 aydır okuyorum, okuyorum... Bitmiyor... Geçmi kaldık acaba? Daha başındamıyız? Bu Bitcoin nereye varacak kestiremiyorum açıkçası. Ama teknoloji mükemmel...
Bitcoinle ilk tanıştığım zamanlarda bir yığın şüphem varken okumuştum çevirisini, çevirisi yokken de ingilizcesini...
Bilgisayar programlama ve şifreleme yöntemlerini pek bilmeyen benim gibi insanlar için çok yabancı şeylerde var ama araştıra araştıra zamanla oturuyor.
Bitcoin gökten zembille inen bi olay değil. Bir arkadaşında önceki yorumlarında belirttiği gibi, Satoshi Nakamato, bilinen bir kaçşeyi bir araya getirip, bilinmeyen yeni bir şeyi yani "sanal parayı" ortaya koyarak dahice bir iş yaptı. Bu anlamda o sanal dünyanın üstadı olmayı hak ediyor.
Benim şahsi fikrim, çok yakın bir zamanda hisse senetleri, devlet tahvilleri, banka bonoları blockchain teknolojisi ile satılacak, el değiştirecek ve bir şekilde vergisi de bu şekilde alınacak.
Örneğin merkezi bir idarenin mesela BİST'in algoritması ve şifrelemesi kendi elinde bulunan dağıtık bir yapı ile bir blok zinciri kurması, ve her hareketten madenci payını alması pekala mümkün. (yada devletin elden ele geçen her paradan, hisse senedi yada tahvilden "vergisini" alması). İşte bu son aşamaya geçtiğimiz de hem güvenilir, hem merkezi, hem de aktarımı çok hızlı olan bir sanal para ortaya çıkmış olur. Böylece sanal paranın arkasındaki korku bulutları da ortadan kalkar.
Time is changing ( Zaman değişiyor ) lafı Person of Interest dizisinde çok sık geçerdi. Ve şimdi bizler dijital bir dünyanın eşiğindeyiz.
Bir adım sonrasında her şey değişecek...