Uzas, po hitnom postupku se takve stvari donose. A sto je nikad manji omjer rodeni/umrli nije bitno, to se gura pod tepih.
Jedino su Mostovci, Suverenisti i nezavisni glasali protiv. Barem znam za koga cu glasati na iducim izborima.
Steze se sve vise obruc koji udara na slobodu. Ovo mi se sve vise cini kao priprema za rezim kao u romanu 1984.
A dajte par rečenica vi koji ste pogledali. Nema šanse da gledam sjednicu sabora, previše me raspizde takve stvari.
Što ne slijede oni tu nekakav europski regulativni okvir? Kad smo Trofo i ja bili na nekom eventu onaj Hrdalo je rekao da se taj zakon uopće ne odnosi na privatne wallete.
Bila je rijec o digitalnom sustavu gdje bi se osigurali instant kreditni transferi, i uskladivanje sa EU. Uglavnom nisam slusao previse o samom sustavu, nego sam samo preskakao na Mostove govore.
Oni su izrazili strah od Kineskog i Kanadskog scenarija.
U Kini je uveden digitalni Yuan, te njihova partija ima jasan uvid u svu potrosnju, stednju i investicije. Na osnovu toga daje socijlni kreditni rejting. Ukoliko nisi podoban moze ti ograniciti raspolaganje vlastitum novcem.
U Kanadi se dogodio presedan da u demokratskoj zemlji smrznu sredstva na racunima bez ikakvih dokaza. Naime za vrijeme prosvjeda vozaca kamiona protiv covid potvrda, vlada je dala nalog bankama da smrznu sredstva na racunima osobama koje su sudjelovale u prosvjedu.
Takoder subse spominjale moguce zloupotrebe takve kontrole od strane vlasti:
-ogranicenje na kupnju samo odredenih proizvoda
-proizvoljno smrzavanje sredstava na racunu
-ogranicenje investiranja samo na podobne dionice
-"istek roka" trajanja novca - ukoliko se novac ne potrosi u odredenom periodu brise se s racuna
Moguce rjesenje je uvodenje koristenja gotovine u ustav. Pojedine zemlje su to vec napravile. Tako bi koristenje gotovine bilo jamac da se sredstva na racunima ne bi mogla zamrznuti.