To mi je jasno. Čuo sam puno puta da je Tether nekome zaplijenio, odnosno zamrznuo USDT zato jer je od regulatora ili suda došla odluka. Ali tu se ne radi o tome da su točno ti USDT tokeni porijeklom iz nekog hacka nego je adresa vezana uz hack. Znači oni ne gledaju podrijetlo svakog USDT tokena (kao što se može vidjeti podrijetlo svakog satoshija) nego povežu adresu s hackom i onda prate gdje je USDT završio i temeljem toga zamrznu USDT koji se nalazi na nekoj adresi. Kod Bitcoina je potpuno drugačije - tamo se može pratiti podrijetlo svakog satoshija i prljavim se označava BTC, a ne adresa na kojoj se nalazi. Mene ne muči da mi je Ethereum adresa vezana uz hack tako da sam miran što se toga tiče. Zato sam mislio da bi možda bilo bolje napraviti swap u USDT ili ETH.
Sve zavisi kako oni koji odlučuju gledaju na taj kripto kojeg imaš.
Spomenuo si bitcoin. Hajmo uzeti kao primjer da imaš 10 različitih transakcija na istoj adresi. 10 UTXO-a. 9 UTXO-a ti je low-risk, odnosno čisti su. 1 UTXO ti je high-risk ili "prljav/sumnjiv" prema AML analizama. Možda mjenačnica neće reagovati ako im pošalješ neki od tih 9 čistih UTXO-a a ako im pošalješ taj prljavi, ondi bi nastali problemi. A opet ko ti to može garantovati? Svi coini su na istoj adresi. Ti kao osoba imaš prljavi/high-risk BTC kod sebe. Možda ti ga zamrznu bez obzira koji od UTXO-a im pošalješ.
Kod USDT-a na popularnim altcoin mrežama je situacija drugačija. Ethereum, Tron, i drugi, nemaju UTXO. Ako imaš 100 USDT na nekoj adresi, Tether ti ne može samo onih 10 prljavih USDT-a zalediti. Zaledit će ti sve a ti se onda kasnije pravdaj i dokazuj šta je bilo.
Kako god, nije dobro ni jedno ni drugo.