Bitcoin Forum
May 25, 2024, 05:19:25 PM *
News: Latest Bitcoin Core release: 27.0 [Torrent]
 
   Home   Help Search Login Register More  
Pages: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 »  All
  Print  
Author Topic: Ερωτήσεις για blockchain και blockchain ΧΤ  (Read 11285 times)
Anarxofileleutheros (OP)
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 154
Merit: 100


View Profile
January 28, 2016, 07:27:59 PM
 #1

Στην ανάλυση Ιανουαρίου θα δώσω έμφαση στο πρόβλημα που ανέκυψε ξανά με την αύξηση των blocks, αλλά χρειάζομαι τις εξής απαντήσεις:

1ον. Μόνο οι miners κάνουν τους ελέγχους γνησιότητας; Πόσα χρήματα λαμβάνουν ανά συναλλαγή; Η αλλαγή του μεγέθους των blocks θα μεταβάλει τα έσοδά τους από την πιστοποίηση των συναλλαγών; Ο αριθμός των εγκρίσεων είναι συγκεκριμένος π.χ 7;

2ον. Πως η αύξηση των blocks θα αυξήσει την ταχύτητα των συναλλαγών; Οι συναλλαγές θα χρειάζονται λιγότερες εγκρίσεις;

3ον. Αντί να αυξηθεί ο όγκος των blocks, γιατί δεν αυξάνει ο ρυθμός δημιουργίας τους (π.χ ανά 2 λεπτά); Για την αλλαγή του "Συντάγματος" απαιτείται πλειοψηφία. Ποιοι αποτελούν το σώμα που ψηφίζουν; Τι ποσοστό απαιτείται για την αλλαγή μιας "Συνταγματικής" αρχής;
zoro1
Hero Member
*****
Offline Offline

Activity: 812
Merit: 1000


View Profile
January 28, 2016, 07:59:23 PM
 #2

ας προσπαθησω να απαντησω απο οσα γνωριζω (ως παλαιουρας  Tongue )
1. σε POW μιναρισμα (οπως το btc) μονο οι Miners δινουν το οκ της συναλλαγης.
αν γεμισει το block προτιμουνται οι συναλλαγες με τα μεγαλυτερα fees, τα αλλα καθυστερουν
αναλογα με την κινηση. αν αλλαξει το μεγεθος δεν χρειαζεται πλεον να βαζεις μεγαλα fees οποτε θα χασουν ενα εσοδο που τωρα πρεπει να ειναι σημαντικο.
6 εγκρισεις χρειαζονται για να πεις οτι η συναλλαγη ειναι 100% γνησια (θελει μια ωρα συνηθως).
αλλοι βεβαια δεχονται λιγοτερες εγκρισεις οπως καποια ανταλλακτηρια, Money processors κλπ για να δωσουν το οκ.

2. η αυξηση των blocks θα βαζει μεσα ολες τις συναλλαγες, ακομα και χωρις fee οπως γινοταν παλια, μεχρι να γεμισει παλι το block.
ο αριθμος των εγκρισεων παραμενει οπως και παραπανω.

3. Δεν υπαρχει δυνατοτητα να γινουν αυτα, το btc δεν εχει πρωτοκολλο ψηφοφοριας οπως καποια νεοτερα νομισματα. το consunsus ειναι "λιγο" προβληματικο εδω
γι' αυτο και αυτος ο ντορος! η πλειοψηφια δεν παιζει, οποιος εχει τη "δυναμη" επιβαλλεται, δηλαδη ο μιναρας!
εκτος και κανουμε ότι εκανε η ν.δημοκρατια για την εκλογη αρχηγου Cheesy

https://storjtalk.org/index.php
storj:decentralized cloud and much more!
Anarxofileleutheros (OP)
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 154
Merit: 100


View Profile
January 28, 2016, 08:32:01 PM
 #3

Άρα:

1ον.  Μόνο οι miners εγκρίνουν τις συναλλαγές και πληρώνονται ανάλογα με τα fees. Χρειάζονται τουλάχιστον 6 εγκρίσεις. Αν αυξηθεί το μέγεθος των blocks θα μειωθούν τα έσοδα των miners.

2ον. Το αυξημένο μέγεθος των blocks θα αυξήσει το "blockάρισμα" των εγκριθέντων συναλλαγών μειώνοντας τα fees. Ο αριθμός των εγκρίσεων (6) παραμένει ο ίδιος.

3ον. Η απάντηση του zorro1 δεν με ικανοποίησε Grin. Κάποιοι έλεγαν ότι αν συναινέσει το 75% του συνόλου (υποθέτω των miners) η αύξηση των block μπορεί να επιτευχθεί. Αυτό είναι σωστό;
Anarxofileleutheros (OP)
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 154
Merit: 100


View Profile
January 28, 2016, 08:32:55 PM
 #4

Άρα:

1ον.  Μόνο οι miners εγκρίνουν τις συναλλαγές και πληρώνονται ανάλογα με τα fees. Χρειάζονται τουλάχιστον 6 εγκρίσεις. Αν αυξηθεί το μέγεθος των blocks θα μειωθούν τα έσοδα των miners.

2ον. Το αυξημένο μέγεθος των blocks θα αυξήσει το "blockάρισμα" των εγκριθέντων συναλλαγών μειώνοντας τα fees. Ο αριθμός των εγκρίσεων (6) παραμένει ο ίδιος.

3ον. Η απάντηση του zorro1 δεν με ικανοποίησε Grin. Κάποιοι έλεγαν ότι αν συναινέσει το 75% του συνόλου (υποθέτω των miners) η αύξηση των block μπορεί να επιτευχθεί. Αυτό είναι σωστό;


ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ZORRO1
AlexGR
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 1708
Merit: 1049



View Profile
January 28, 2016, 09:07:19 PM
 #5

1ον. Μόνο οι miners κάνουν τους ελέγχους γνησιότητας;

Ελεγχο γνησιοτητας των συναλλαγων, ναι. Αν δουν πχ οτι ο προηγουμενος εκανε mine μια συναλλαγη που ο αποστολεας εστειλε 10 φορες τα ιδια bitcoin σε καποιον αλλο, τοτε προφανως πολλαπλασιασε τα bitcoins και αρα αυτη ειναι ακυρη και απορριπτεται. Απ'τον επομενο ομως που θα κανει mine το block. Αυτος που παραποιησε το block δεν εχει ιδιαιτερο οικονομικο κινητρο γιατι θα χασει το block reward οταν οι επομενοι ανακαλυψουν (βαση του πρωτοκολλου) οτι εχει κανει παραποιηση και ετσι θα του βγαλουν το μπλοκ ως μη-γενομενο (ορφανο), οπως και την ακυρη συναλλαγη.

Quote
Πόσα χρήματα λαμβάνουν ανά συναλλαγή;

Οσο το ορισουν. Σε default ρυθμισεις απλα θα βαλουν οσο χωραει μεχρι 750kb, απ'το υψηλοτερο προς το χαμηλοτερο fee. Το default block setting ειναι 750, οχι 1mb.

Quote
Η αλλαγή του μεγέθους των blocks θα μεταβάλει τα έσοδά τους από την πιστοποίηση των συναλλαγών;

Δεν ειναι βεβαιο το τι θα γινει. Εξαρταται την ποιοτητα των συναλλαγων. Οταν αυξανεται η προσφορα "χωρου" και υπαρχει αφθονος χωρος, τοτε το κινητρο να πληρωσει καποιος αυξημενο fee μικραινει. Απ'την αλλη αν καποιος επεξεργαζεται πχ τις διπλασιες συναλλαγες, τοτε και με τα μισα fees θα βγαζει τα ιδια. Αλλα υπαρχει και αλλη μια παραμετρος που ειναι το ποσο γρηγορα "εκπεμπει" το πιστοποιημενο block των 2mb. Αν πχ αυτο καθυστερει στη διαδοση του στο δικτυο κατα 1-2 λεπτα, τοτε αυτος ειναι χρονος ο οποιος μπορει να στερησει απο τον miner την πρωτια οτι αυτος ελυσε το block και αρα να χασει τα 25btc του block reward. Σ'αυτη τη περιπτωση, αν ο miner εχει αργο propagation λογω αργης συνδεσης πχ, τον συμφερει πολυ περισσοτερο να βγαζει blocks με 0 συναλλαγες και να μην τον ενδιαφερει καθολου το fee, τα οποια ουτως ή αλλως κυμαινονται σε αστεια ποσα σε σχεση με τυχον απωλεια του 25 btc block reward.

Quote
Ο αριθμός των εγκρίσεων είναι συγκεκριμένος π.χ 7;

Καθε μπλοκ που προστιθεται ειναι +1 εγκριση. Το 6 conf δεν ειναι κατι το οποιο εχει νοημα σε σχεση με το mining. Ειναι κατι που αφορα τους συναλασσομενους περισσοτερο και την αξιοπιστια των συναλλαγων.

Το να βγαλει ενα μεγαλο pool 3 πειραγμενα μπλοκ σερι για παραδειγμα οπου το 2ο και 3ο επιβεβαιωνουν το πειραγμενο πρωτο block ειναι κατι το οποιο ειναι πιθανο (εννοω ειναι πιθανο να βγαλει καποιος 3 μπλοκ σερι, οχι απαραιτητα να το πειραξει). Γι'αυτο λενε 6 conf... σου λεει θα βγαλει ο αλλος 6 μπλοκ σερι για να "αλλαξει" την ιστορια του blockchain με παραποιημενη? Αλλα και 10 conf να εβγαζε σερι, παλι δε λεει κατι. Αν ο 11ος βγαλει σωστο μπλοκ και δει οτι ο αλλος εχει κανει μαιμουδια εδω και 10 μπλοκς, θα τον ορφανεψει και θα του ακυρωσει και τα προηγουμενα 10 μπλοκ και ο μαϊμουδιαρης ο miner θα χασει 25x10 = 250btc σε rewards.

Quote
2ον. Πως η αύξηση των blocks θα αυξήσει την ταχύτητα των συναλλαγών; Οι συναλλαγές θα χρειάζονται λιγότερες εγκρίσεις;

Δεν αλλαζει κατι και στα 2 ερωτηματα.

Quote
3ον. Αντί να αυξηθεί ο όγκος των blocks, γιατί δεν αυξάνει ο ρυθμός δημιουργίας τους (π.χ ανά 2 λεπτά);

Λογω πιο αργου propagation time στο δικτυο. Οσο πιο μεγαλα τα block τοσο πιο πολυ αργουν να διαδωθουν και αυτο δημιουργει προβλημα ορφανων μπλοκ.

Quote
Για την αλλαγή του "Συντάγματος" απαιτείται πλειοψηφία. Ποιοι αποτελούν το σώμα που ψηφίζουν; Τι ποσοστό απαιτείται για την αλλαγή μιας "Συνταγματικής" αρχής;

50.000000000001% των miners

Το 75% που αφορα το classic fork attempt ειναι ενα hard-coded trigger, που λεει οτι ΑΝ το 75% των blocks γινονται mine με το classic, τοτε το classic απο μονο του θα παει στα 2mb και θα σκισει το δικτυο στη μεση, δημιουργωντας 2 bitcoins... το bitcoin που εχουμε τωρα, και το "classic" που θα βγαζει 2mb blocks. Αν το 75% δεν επιτευχθει, τοτε θα παραμεινει στο 1mb.

Θεωρητικα και με 51% αυτο μπορει να γινει, το 75% ειναι και καλα για να υπαρχει αυξημενο consensus. Αλλα το 75 ειναι λιγο γιατι αυτα τα ζητηματα πρεπει να εχουν ομοφωνια. Γι'αυτο και βλεπεις οτι ο ιδιος ειχε προτεινει 90 στο XT και τωρα το ...κατεβασε στο 75%. Το 90% εχει πολυ μικροτερη πιθανοτητα να δημιουργησει ρηγμα με 2 παραλληλα νομισματα. Το 75% ειναι σχεδον σιγουρο οτι θα σκισει το bitcoin σε 2 νομισματα τα οποια θα κυκλοφορουν παραλληλα.
chek2fire
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 3416
Merit: 1142


Ιntergalactic Conciliator


View Profile
January 29, 2016, 12:18:45 AM
 #6

Την εγκυρότητα των συναλλαγών δεν την ελέγχουν οι miner αλλά τα node. Μια συναλλαγή αν είναι έγκυρη δλδ αν ταιριάζει με το hash της με την προηγούμενη αλυσίδα τότε αυτή γίνετε δεκτή από τα node ως έγκυρη.
Οι miner κάνουν την δουλειά για να αποφεύγουμε το double spent. Γιατί τα node αν και όπως είπα ελέγχουν την συναλλαγές αν είναι έγκυρες δεν έχουν την δυνατότητα να αποτρέψουν από κάποιον να στείλει τα ίδια ακριβώς bitcoin σε δύο διαφορετικές διευθύνσεις την ίδια ώρα.
Εκεί έρχονται oi miner και επικυρώνουν αυτές τις συναλλαγές και μόνο το ένα spent βάζοντας το για πάντα στην αλυσίδα των συναλλαγών. Αν δεν υπήρχε το πρόβλημα του double spent δεν θα χρειαζόμασταν καν τους miner.
Τώρα για το θέμα με τα block ένα μεγάλο μέγεθος στα block έχει τα προβλήματα τους.
Ας τα αναλύσουμε ένα ένα

1. Οι κινέζοι miner έχουμε μεγάλο latency το internet τους. Μια μετάδοση σε block με μεγάλος μέγεθος θα ήταν σε βάρος τους καθώς θα αργούσαν να τα μεταδώσουν και την ίδια στιγμή κάποιος άλλος miner θα είχε συμπεριλάβει τις ίδιες συναλλαγές στο δικό του block βγάζοντας τα block των κινέζων stale.
2. To μεγάλο μέγεθος στα block μπορεί να δώσει μεγάλο αβαντάζ στα μεγάλα mining pool. Ο λόγος απλός. Μπορεί κάποιος mining pool να βρεί ένα block και να μην το μεταδώσει άμεσα ενώ να έχει ήδη ξεκινήσει να δημιουργεί το επόμενο block. Σε αυτό  το σενάριο προσθέστε και τον χρόνο μετάδοσης των Block που φυσικά λόγο μεγέθους του θα είναι αρκετά μεγαλύτερος. Σε αυτό το σενάριο δημιουργούνται περισσότερα block για μεγαλύτερα mining pool.
3. Μεγάλα σε μέγεθος block σημαίνει αυτόματα και υπερβολικά μεγάλη αύξηση του Blockchain. Αυτή την στιγμή τα full node χρειάζονται 60gb αποθηκευτικό χώρο. Φανταστείτε αν διπλασιαστεί το μέγεθος των Block. Θα μιλάμε για άμεση αύξηση των block τουλάχιστον κατά 20% και με διπλασιασμό τους τα επόμενα δύο χρόνια. Ποιος θα θέλει η θα έχει και την οικονομική δυνατότητα να συντηρήσει τέτοια node? Νομίζω κανείς.
Ο αριθμός των node θα μειωθεί δραματικά και πλέον θα μιλάμε για κάποιες εκατοντάδες σε όλο τον κόσμο. Και γιατί θα πρέπει να φοβόμαστε αν τα node είναι λίγα? Γιατί απλά δεν θα έχουμε πλέον ένα αποκεντρωμένο δίκτυο όπως έχουμε τώρα αλλά ένα συγκεντρωτικό και ελεγχόμενο από λίγους με τον ορατό κίνδυνο ενός sybil attack.

Όσο για την διακυβέρνηση του Bitcoin στηρίζεται στο 100% της ομοφωνίας και όπως έχω γράψει το Bitcoin δεν έχει να κάνει σε τίποτα με την δημοκρατία. Δεν μπορεί για κανένα λόγο η πλειοψηφία να περάσει την γνώμη της στην μειοψηφία με το έτσι θέλω η και το ανάποδο. Κανείς δεν μπορεί να κάνει σημαντικές αλλαγές χωρίς μια πλήρη συνεννόηση με όλους όσους συμμετέχουν στο δίκτυο.
Ας πάρουμε μερικά παραδείγματα

1. Οι miner αποφασίζουν από μόνοι τους να κάνουν ένα hard fork χωρίς καμία συνεννόηση με κανέναν. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι το blockchain που θα δημιουργήσουν τελικά θα είναι αποδεκτό μόνο από τους ίδιους καθώς είναι βέβαιο ότι σαν αντίδραση θα έχουμε την αλλαγή των κανόνων mining στο bitcoin κώδικα.
2. Μια ομάδα developer μαζί με μερικούς miner αποφασίζουν να κάνουν fork το bitcoin και να τρέξουν μια δικιά τους έκδοση. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι για τους πρώτους μήνες θα μιλάμε για οικονομική καταστροφή καθώς θα έχουν δημιουργηθεί δύο παράλληλα bitcoin που κανείς δεν θα μπορεί να προβλέψει ποιο θα επικρατήσει. Και είναι σχεδόν βέβαιο ότι αρκετός κόσμος θα πουλάει μαζικά τα νομίσματα του για να σώσει την αξία της αποταμίευσης του.

Γενικά το έχω ξαναγράψει για την διακυβέρνηση του Bitcoin ένα πολύ καλό video είναι αυτό εδώ που το έχω ανεβάσει από τα μαθήματα του coursera για το Bitcoin. Το περιγράφουν σαν ένα τρίγωνο που ο καθένας είναι άμεσα εξαρτημένος από τις αποφάσεις του άλλου και δεν μπορεί να κάνει μονομερείς ενέργειες.

https://www.youtube.com/watch?v=AikLs1P4_PA

Και τέλος να πούμε ότι το bitcoin είναι open source project κάτι που το ξεχνάνε αρκετοί. Μπορεί οποιοσδήποτε να συμμετέχει ελεύθερα στην ανάπτυξη του Bitcoin και να προσφέρει κώδικα. Το να τρέχεις παράλληλα μια έκδοση δικιά σου του ίδιου του κώδικα στο open source κόσμο λέγετε fork όπως και να το κάνουμε. Στο linux τουλάχιστον που έχω την εμπειρία έτσι γινόταν πάντα.

http://www.bitcoin-gr.org
4411 804B 0181 F444 ADBD 01D4 0664 00E4 37E7 228E
chrisvl
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 1274
Merit: 1006

Trainman


View Profile WWW
January 29, 2016, 02:18:36 AM
 #7

Την εγκυρότητα των συναλλαγών δεν την ελέγχουν οι miner αλλά τα node. Μια συναλλαγή αν είναι έγκυρη δλδ αν ταιριάζει με το hash της με την προηγούμενη αλυσίδα τότε αυτή γίνετε δεκτή από τα node ως έγκυρη.
Οι miner κάνουν την δουλειά για να αποφεύγουμε το double spent. Γιατί τα node αν και όπως είπα ελέγχουν την συναλλαγές αν είναι έγκυρες δεν έχουν την δυνατότητα να αποτρέψουν από κάποιον να στείλει τα ίδια ακριβώς bitcoin σε δύο διαφορετικές διευθύνσεις την ίδια ώρα.
Εκεί έρχονται oi miner και επικυρώνουν αυτές τις συναλλαγές και μόνο το ένα spent βάζοντας το για πάντα στην αλυσίδα των συναλλαγών. Αν δεν υπήρχε το πρόβλημα του double spent δεν θα χρειαζόμασταν καν τους miner.
Τώρα για το θέμα με τα block ένα μεγάλο μέγεθος στα block έχει τα προβλήματα τους.
Ας τα αναλύσουμε ένα ένα

1. Οι κινέζοι miner έχουμε μεγάλο latency το internet τους. Μια μετάδοση σε block με μεγάλος μέγεθος θα ήταν σε βάρος τους καθώς θα αργούσαν να τα μεταδώσουν και την ίδια στιγμή κάποιος άλλος miner θα είχε συμπεριλάβει τις ίδιες συναλλαγές στο δικό του block βγάζοντας τα block των κινέζων stale.
2. To μεγάλο μέγεθος στα block μπορεί να δώσει μεγάλο αβαντάζ στα μεγάλα mining pool. Ο λόγος απλός. Μπορεί κάποιος mining pool να βρεί ένα block και να μην το μεταδώσει άμεσα ενώ να έχει ήδη ξεκινήσει να δημιουργεί το επόμενο block. Σε αυτό  το σενάριο προσθέστε και τον χρόνο μετάδοσης των Block που φυσικά λόγο μεγέθους του θα είναι αρκετά μεγαλύτερος. Σε αυτό το σενάριο δημιουργούνται περισσότερα block για μεγαλύτερα mining pool.
3. Μεγάλα σε μέγεθος block σημαίνει αυτόματα και υπερβολικά μεγάλη αύξηση του Blockchain. Αυτή την στιγμή τα full node χρειάζονται 60gb αποθηκευτικό χώρο. Φανταστείτε αν διπλασιαστεί το μέγεθος των Block. Θα μιλάμε για άμεση αύξηση των block τουλάχιστον κατά 20% και με διπλασιασμό τους τα επόμενα δύο χρόνια. Ποιος θα θέλει η θα έχει και την οικονομική δυνατότητα να συντηρήσει τέτοια node? Νομίζω κανείς.
Ο αριθμός των node θα μειωθεί δραματικά και πλέον θα μιλάμε για κάποιες εκατοντάδες σε όλο τον κόσμο. Και γιατί θα πρέπει να φοβόμαστε αν τα node είναι λίγα? Γιατί απλά δεν θα έχουμε πλέον ένα αποκεντρωμένο δίκτυο όπως έχουμε τώρα αλλά ένα συγκεντρωτικό και ελεγχόμενο από λίγους με τον ορατό κίνδυνο ενός sybil attack.

Όσο για την διακυβέρνηση του Bitcoin στηρίζεται στο 100% της ομοφωνίας και όπως έχω γράψει το Bitcoin δεν έχει να κάνει σε τίποτα με την δημοκρατία. Δεν μπορεί για κανένα λόγο η πλειοψηφία να περάσει την γνώμη της στην μειοψηφία με το έτσι θέλω η και το ανάποδο. Κανείς δεν μπορεί να κάνει σημαντικές αλλαγές χωρίς μια πλήρη συνεννόηση με όλους όσους συμμετέχουν στο δίκτυο.
Ας πάρουμε μερικά παραδείγματα

1. Οι miner αποφασίζουν από μόνοι τους να κάνουν ένα hard fork χωρίς καμία συνεννόηση με κανέναν. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι το blockchain που θα δημιουργήσουν τελικά θα είναι αποδεκτό μόνο από τους ίδιους καθώς είναι βέβαιο ότι σαν αντίδραση θα έχουμε την αλλαγή των κανόνων mining στο bitcoin κώδικα.
2. Μια ομάδα developer μαζί με μερικούς miner αποφασίζουν να κάνουν fork το bitcoin και να τρέξουν μια δικιά τους έκδοση. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι για τους πρώτους μήνες θα μιλάμε για οικονομική καταστροφή καθώς θα έχουν δημιουργηθεί δύο παράλληλα bitcoin που κανείς δεν θα μπορεί να προβλέψει ποιο θα επικρατήσει. Και είναι σχεδόν βέβαιο ότι αρκετός κόσμος θα πουλάει μαζικά τα νομίσματα του για να σώσει την αξία της αποταμίευσης του.

Γενικά το έχω ξαναγράψει για την διακυβέρνηση του Bitcoin ένα πολύ καλό video είναι αυτό εδώ που το έχω ανεβάσει από τα μαθήματα του coursera για το Bitcoin. Το περιγράφουν σαν ένα τρίγωνο που ο καθένας είναι άμεσα εξαρτημένος από τις αποφάσεις του άλλου και δεν μπορεί να κάνει μονομερείς ενέργειες.

https://www.youtube.com/watch?v=AikLs1P4_PA

Και τέλος να πούμε ότι το bitcoin είναι open source project κάτι που το ξεχνάνε αρκετοί. Μπορεί οποιοσδήποτε να συμμετέχει ελεύθερα στην ανάπτυξη του Bitcoin και να προσφέρει κώδικα. Το να τρέχεις παράλληλα μια έκδοση δικιά σου του ίδιου του κώδικα στο open source κόσμο λέγετε fork όπως και να το κάνουμε. Στο linux τουλάχιστον που έχω την εμπειρία έτσι γινόταν πάντα.
Δυο παράλληλα Bitcoin αυτό δεν το κατάλαβα,και γιατί δεν φτιάχνουμε καμία 50 άρια να έχουμε μπόλικα,μια ομάδα developers με μερικούς miners μόνο γιατί δεν βάζεις μέσα και την κοινότητα που το υποστηρίζει?

chek2fire
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 3416
Merit: 1142


Ιntergalactic Conciliator


View Profile
January 29, 2016, 02:23:33 AM
 #8

Μα αν γίνει hard fork χωρίς καποιο από τα δύο μέρη μεγάλο η μικρό δεν συμφωνήσει να συμμετέχει τότε έχουμε αυτόματα διάσπαση του Blockchain σε δύο παράλληλα blockchain που από το fork και μετά δεν θα είναι όχι μόνο συμβατά το ένα με το άλλο αλλά θα έχουν και δύο παράλληλα bitcoin που κανείς δεν θα ξέρει ποιος θα τα δέχεται και ποιος θα τα κάνει trade.
Οι υποστηρικτές του fork με αυτό το τρόπο θεωρούν ότι με ένα 75% μόνο των bitcoin miner θα αναγκάσουν τους υπόλοιπους να τρέξουν πίσω από αυτό το fork. Και γιατί να μην κάνουν κάτι διαφορετικό όσοι δουν ότι χάνουν το παιχνίδι? δλδ να συνεχισουν να συντηρούν την παλιά αλυσίδα αλλάζοντας το κώδικα του mining και ξαναβάζοντας τον στους χρήστες. Τότε είναι αμφίβολο αν μακροπρόθεσμα επικρατήσει αυτό το "επιχειρηματικό" fork άσχετα αν έχει κερδίσει την πρώτη μάχη. Και αυτή η κίνηση τους δεν θα είχε και τόσο μεγάλο ρίσκο καθώς τα bitcoin που θα έχουν μέχρι αυτή την στιγμή θα είναι αποδεκτά και από τα δύο chain.
Νομίζω ο Gavin πάντως έκανε την ποιο λογική κίνηση με το bip που πρότεινε. Απλά το έβαλε στο github χωρίς τις προηγούμενες φανφάρες του τελείως νέου κώδικα με νέο όνομα.

http://www.bitcoin-gr.org
4411 804B 0181 F444 ADBD 01D4 0664 00E4 37E7 228E
chrisvl
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 1274
Merit: 1006

Trainman


View Profile WWW
January 29, 2016, 02:40:02 AM
 #9

Μα αν γίνει hard fork χωρίς καποιο από τα δύο μέρη μεγάλο η μικρό δεν συμφωνήσει να συμμετέχει τότε έχουμε αυτόματα διάσπαση του Blockchain σε δύο παράλληλα blockchain που από το fork και μετά δεν θα είναι όχι μόνο συμβατά το ένα με το άλλο αλλά θα έχουν και δύο παράλληλα bitcoin που κανείς δεν θα ξέρει ποιος θα τα δέχεται και ποιος θα τα κάνει trade.
Οι υποστηρικτές του fork με αυτό το τρόπο θεωρούν ότι με ένα 75% μόνο των bitcoin miner θα αναγκάσουν τους υπόλοιπους να τρέξουν πίσω από αυτό το fork. Και γιατί να μην κάνουν κάτι διαφορετικό όσοι δουν ότι χάνουν το παιχνίδι? δλδ να συνεχισουν να συντηρούν την παλιά αλυσίδα αλλάζοντας το κώδικα του mining και ξαναβάζοντας τον στους χρήστες. Τότε είναι αμφίβολο αν μακροπρόθεσμα επικρατήσει αυτό το "επιχειρηματικό" fork άσχετα αν έχει κερδίσει την πρώτη μάχη. Και αυτή η κίνηση τους δεν θα είχε και τόσο μεγάλο ρίσκο καθώς τα bitcoin που θα έχουν μέχρι αυτή την στιγμή θα είναι αποδεκτά και από τα δύο chain.
Νομίζω ο Gavin πάντως έκανε την ποιο λογική κίνηση με το bip που πρότεινε. Απλά το έβαλε στο github χωρίς τις προηγούμενες φανφάρες του τελείως νέου κώδικα με νέο όνομα.
Η επεμβάσεις που έχουν γίνει στον κώδικα του classic δεν αφορούν το main net άρα αδύνατο να δημιουργηθούν δυο Bitcoin ^αλυσίδες^ νομίζεις ότι αν αυτό μπορούσε να διχοτόμηση το Bitcoin ο Gavin θα το προχωρούσε ? όσοι έχουν μια εμπειρία και κοιτάξουν το κώδικα θα καταλάβουν αν μπορεί να διάσπαση το Bitcoin

zoro1
Hero Member
*****
Offline Offline

Activity: 812
Merit: 1000


View Profile
January 29, 2016, 02:46:09 AM
 #10

δεν χρειαζεται ακομα αυξηση του μπλοκ.
δειτε τον αντωνοπουλο τι λεει για το sigwit

https://storjtalk.org/index.php
storj:decentralized cloud and much more!
AlexGR
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 1708
Merit: 1049



View Profile
January 29, 2016, 02:47:08 AM
 #11

Αυξηση των fees χρειαζεται για να κοπει το spam. Η πραγματικη χρηση δεν ειναι ουτε μισο megabyte per block.
chrisvl
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 1274
Merit: 1006

Trainman


View Profile WWW
January 29, 2016, 02:50:46 AM
 #12

Αυξηση των fees χρειαζεται για να κοπει το spam. Η πραγματικη χρηση δεν ειναι ουτε μισο megabyte per block.
Όταν λες αυξήσει τον fees ?

chrisvl
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 1274
Merit: 1006

Trainman


View Profile WWW
January 29, 2016, 02:51:51 AM
 #13

δεν χρειαζεται ακομα αυξηση του μπλοκ.
δειτε τον αντωνοπουλο τι λεει για το sigwit
Πριν πεινάσεις μαγειρεύεις

AlexGR
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 1708
Merit: 1049



View Profile
January 29, 2016, 03:00:20 AM
 #14

Αυξηση των fees χρειαζεται για να κοπει το spam. Η πραγματικη χρηση δεν ειναι ουτε μισο megabyte per block.
Όταν λες αυξήσει τον fees ?

https://bitcoinfees.21.co/

The fastest and cheapest transaction fee is currently 40 satoshis/byte, shown in green at the top.
For the median transaction size of 340 bytes, this results in a fee of 13,600 satoshis.


13600 satoshi = 0.05$.

Με 5 cents του δολαριου, ή 4.4 cents ευρω, αυτη τη στιγμη μπαινεις στο πρωτο μπλοκ με υψηλη προτεραιοτητα. Και αυτο υπο συνθηκες backlog συναλλαγων / πηξιματος.

Με 1-2-3 cents θα μπεις, αλλα αργοτερα.

Το θεμα ειναι οτι fees στυλ 0-1-2-3-5 cents ειναι γελοια και ευνοουν το abuse του συστηματος - πχ φτιαχνουν ορισμενοι καποια σκριπτ και κουνανε τα ιδια λεφτα περα-δωθε 500 φορες για να γεμιζουν τα μπλοκς... για τη πλακα τους.

Ειτε θα εχεις υψηλο fee ως αντικινητρο abuse,
ειτε θα εχεις χαμηλα fees και θα τρως το abuse στη μαπα,
ειτε θα εχεις ενα block limit οπου το λιμιτ θα αναγκαζει αυτον που θελει να παιξει σοβαρα να βαλει μεγαλυτερο fee για να μπει η συναλλαγη του και ο αλλος θα μενει συνεχεια εκτος / unprocessed.

Αν ανεβασεις το block size limit και υπαρχουν ακομα χαμηλα fees, τοτε απλα ευνοεις το abuse του blockchain. Και αυτο εχει μακροπροθεσμες συνεπειες.
zoro1
Hero Member
*****
Offline Offline

Activity: 812
Merit: 1000


View Profile
January 29, 2016, 03:15:08 AM
 #15

ωραιος!
οποτε ξεχναμε το 'δωρεαν συναλλαγη' τωρα πια. καλα ηταν οσο κρατησε.
αυτο δενει και με ο,τι ελεγαν στην αρχη για το προβλημα να μειωνεται συνεχεια η ανταμειβη απο 50 σε 25 σε 12,5 κλπ
πως θα βγαζει κερδος ο μιναρας? ρωτουσαν το 2011.
απο τα fees. απαντουσαν!
τιποτα δεν αφεθηκε στην τυχη λοιπον!

https://storjtalk.org/index.php
storj:decentralized cloud and much more!
AlexGR
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 1708
Merit: 1049



View Profile
January 29, 2016, 03:36:06 AM
 #16

ωραιος!
οποτε ξεχναμε το 'δωρεαν συναλλαγη' τωρα πια. καλα ηταν οσο κρατησε.
αυτο δενει και με ο,τι ελεγαν στην αρχη για το προβλημα να μειωνεται συνεχεια η ανταμειβη απο 50 σε 25 σε 12,5 κλπ
πως θα βγαζει κερδος ο μιναρας? ρωτουσαν το 2011.
απο τα fees. απαντουσαν!
τιποτα δεν αφεθηκε στην τυχη λοιπον!

Το spec του πρωτοκολλου ειναι δεδομενο. Στην αρχη διανεμεται η νομισματικη βαση και οσο αυτη η διανομη μειωνεται το fee πρεπει να παιζει μεγαλυτερο ρολο, αλλιως το δικτυο θα γινει χωνι. Ε η νομισματικη βαση εχει ηδη διανεμηθει σε ποσοστο ~72% και απομενει ~28%.

Καποιοι λενε οτι σημερα το κοστος ανα συναλλαγη (αμα διαιρεσεις το block reward δια 2000 συναλλαγες πχ που γινονται σ'αυτο) ειναι πχ 25 BTC + 0.3 τα fees  ΔΙΑ 2000 txs = 25.3 / 2000 => 0.01265 BTC κοστος ανα συναλλαγη x 370$ = 4.68$ παιρνει ο miner για τη καθε συναλλαγη. Επεκτεινουν το σκεπτικο στο μελλον με τη λογικη οτι εφοσον το block reward πεσει απ'το 25 στο 12, τοτε ο miner θα παιρνει πχ 2.3$ αρα τα αλλα 2.3$ θα πρεπει να μπουν απο fees. Υπαρχει ομως και η παραμετρος της τιμης. Οτι αν πχ το bitcoin διπλασιαστει σε τιμη, τοτε δεν αλλαζει κατι για τον miner. Ειτε βγαλει 25 btc με 400$, ειτε 12.5 btc με 800$, σε $$$ (με τα οποια πληρωνει ρευμα, εξοπλισμο κτλ) τα ιδια θα παρει.

ωραιος!
οποτε ξεχναμε το 'δωρεαν συναλλαγη' τωρα πια. καλα ηταν οσο κρατησε.

Η πιεση απ'το στρατοπεδο του gavin προβλεπω οτι θα αποδωσει... με την εννοια οτι εχουν πουλησει τοση προπαγανδα οτι το bitcoin πεθαινει / θα πεθανει κτλ κτλ αν δεν ανεβουν τα μπλοκ, που στο τελος θα κερδισει την αυξηση των 2mb με consensus ολων οι οποιοι αμα δε το δεχτουν θα φανουν "παραλογοι". Ετσι το spamming με χαμηλο κοστος θα συνεχισει ανενοχλητο (οπως και οι πολυ χαμηλου κοστους συναλλαγες χαμηλης προτεραιοτητας). Αυτη ειναι η δικη μου προβλεψη.
Anarxofileleutheros (OP)
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 154
Merit: 100


View Profile
January 29, 2016, 10:50:57 AM
 #17

Αν πχ αυτο καθυστερει στη διαδοση του στο δικτυο κατα 1-2 λεπτα, τοτε αυτος ειναι χρονος ο οποιος μπορει να στερησει απο τον miner την πρωτια οτι αυτος ελυσε το block και αρα να χασει τα 25btc του block reward. Σ'αυτη τη περιπτωση, αν ο miner εχει αργο propagation λογω αργης συνδεσης πχ, τον συμφερει πολυ περισσοτερο να βγαζει blocks με 0 συναλλαγες και να μην τον ενδιαφερει καθολου το fee, τα οποια ουτως ή αλλως κυμαινονται σε αστεια ποσα σε σχεση με τυχον απωλεια του 25 btc block reward.

Μια ερώτηση που δεν έχει σχέση με τις ερωτήσεις που έθεσα. Μαζί με τα blocks εξορύσσονται και τα νομίσματα; Είναι δηλαδή απαραίτητο κάθε block να έχει τουλάχιστον 25 νέα νομίσματα;

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.
chrisvl
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 1274
Merit: 1006

Trainman


View Profile WWW
January 29, 2016, 11:01:05 AM
 #18

ωραιος!
οποτε ξεχναμε το 'δωρεαν συναλλαγη' τωρα πια. καλα ηταν οσο κρατησε.
αυτο δενει και με ο,τι ελεγαν στην αρχη για το προβλημα να μειωνεται συνεχεια η ανταμειβη απο 50 σε 25 σε 12,5 κλπ
πως θα βγαζει κερδος ο μιναρας? ρωτουσαν το 2011.
απο τα fees. απαντουσαν!
τιποτα δεν αφεθηκε στην τυχη λοιπον!

Το spec του πρωτοκολλου ειναι δεδομενο. Στην αρχη διανεμεται η νομισματικη βαση και οσο αυτη η διανομη μειωνεται το fee πρεπει να παιζει μεγαλυτερο ρολο, αλλιως το δικτυο θα γινει χωνι. Ε η νομισματικη βαση εχει ηδη διανεμηθει σε ποσοστο ~72% και απομενει ~28%.

Καποιοι λενε οτι σημερα το κοστος ανα συναλλαγη (αμα διαιρεσεις το block reward δια 2000 συναλλαγες πχ που γινονται σ'αυτο) ειναι πχ 25 BTC + 0.3 τα fees  ΔΙΑ 2000 txs = 25.3 / 2000 => 0.01265 BTC κοστος ανα συναλλαγη x 370$ = 4.68$ παιρνει ο miner για τη καθε συναλλαγη. Επεκτεινουν το σκεπτικο στο μελλον με τη λογικη οτι εφοσον το block reward πεσει απ'το 25 στο 12, τοτε ο miner θα παιρνει πχ 2.3$ αρα τα αλλα 2.3$ θα πρεπει να μπουν απο fees. Υπαρχει ομως και η παραμετρος της τιμης. Οτι αν πχ το bitcoin διπλασιαστει σε τιμη, τοτε δεν αλλαζει κατι για τον miner. Ειτε βγαλει 25 btc με 400$, ειτε 12.5 btc με 800$, σε $$$ (με τα οποια πληρωνει ρευμα, εξοπλισμο κτλ) τα ιδια θα παρει.

ωραιος!
οποτε ξεχναμε το 'δωρεαν συναλλαγη' τωρα πια. καλα ηταν οσο κρατησε.

Η πιεση απ'το στρατοπεδο του gavin προβλεπω οτι θα αποδωσει... με την εννοια οτι εχουν πουλησει τοση προπαγανδα οτι το bitcoin πεθαινει / θα πεθανει κτλ κτλ αν δεν ανεβουν τα μπλοκ, που στο τελος θα κερδισει την αυξηση των 2mb με consensus ολων οι οποιοι αμα δε το δεχτουν θα φανουν "παραλογοι". Ετσι το spamming με χαμηλο κοστος θα συνεχισει ανενοχλητο (οπως και οι πολυ χαμηλου κοστους συναλλαγες χαμηλης προτεραιοτητας). Αυτη ειναι η δικη μου προβλεψη.
1mb είναι αρκετό κατα την γνώμη σου ?

chrisvl
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 1274
Merit: 1006

Trainman


View Profile WWW
January 29, 2016, 11:07:20 AM
 #19

Αν πχ αυτο καθυστερει στη διαδοση του στο δικτυο κατα 1-2 λεπτα, τοτε αυτος ειναι χρονος ο οποιος μπορει να στερησει απο τον miner την πρωτια οτι αυτος ελυσε το block και αρα να χασει τα 25btc του block reward. Σ'αυτη τη περιπτωση, αν ο miner εχει αργο propagation λογω αργης συνδεσης πχ, τον συμφερει πολυ περισσοτερο να βγαζει blocks με 0 συναλλαγες και να μην τον ενδιαφερει καθολου το fee, τα οποια ουτως ή αλλως κυμαινονται σε αστεια ποσα σε σχεση με τυχον απωλεια του 25 btc block reward.

Μια ερώτηση που δεν έχει σχέση με τις ερωτήσεις που έθεσα. Μαζί με τα blocks εξορύσσονται και τα νομίσματα; Είναι δηλαδή απαραίτητο κάθε block να έχει τουλάχιστον 25 νέα νομίσματα;

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.
Ναι είναι απαραίτητο για να μπορεί να επιβεβαιώσει την γνησιότητα τον συναλλαγών

Anarxofileleutheros (OP)
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 154
Merit: 100


View Profile
January 29, 2016, 11:34:22 AM
 #20


1. Οι κινέζοι miner έχουμε μεγάλο latency το internet τους. Μια μετάδοση σε block με μεγάλος μέγεθος θα ήταν σε βάρος τους καθώς θα αργούσαν να τα μεταδώσουν και την ίδια στιγμή κάποιος άλλος miner θα είχε συμπεριλάβει τις ίδιες συναλλαγές στο δικό του block βγάζοντας τα block των κινέζων stale.
2. To μεγάλο μέγεθος στα block μπορεί να δώσει μεγάλο αβαντάζ στα μεγάλα mining pool. Ο λόγος απλός. Μπορεί κάποιος mining pool να βρεί ένα block και να μην το μεταδώσει άμεσα ενώ να έχει ήδη ξεκινήσει να δημιουργεί το επόμενο block. Σε αυτό  το σενάριο προσθέστε και τον χρόνο μετάδοσης των Block που φυσικά λόγο μεγέθους του θα είναι αρκετά μεγαλύτερος. Σε αυτό το σενάριο δημιουργούνται περισσότερα block για μεγαλύτερα mining pool.

Η απάντηση 1 νομίζω ότι έρχεται σε σύγκρουση με την απάντηση 2. Οι Κινέζοι θα χάσουν λόγω αργοπορίας και μειωμένων fees, αλλά θα κερδίσουν γιατί διαθέτουν τις μεγαλύτερες mining pool και έτσι θα πετάξουν εκτός αγοράς τους υπόλοιπους. Όσο για τα nodes, τους Κινέζους τι τους νοιάζει;   Δεν είμαι σίγουρος ότι έχω καταλάβει πως φτιάχνονται τα nodes, αλλά ένας σκληρός δίσκος 160gb κοστίζει 30ευρώ και σε δύο χρόνια με τα ίδια χρήματα θα αγοράζουμε δίσκους 250gb.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις

Pages: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 »  All
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!