Gazete ve televizyonlarda hep
"enflasyon" kelimesi üzerinden haberler yapılıyor. Fakat orayı geçeli çok oldu aslında! Geçen senenin mart ayında bir yazı hazırlamıştım. Enflasyonun ileri seviyelerini tanımlamak için kullanılan 4 terimi açıkladım.
Stagflasyon, resesyon, slumpflasyon, depresyon. Merak edenler şuradan okuyabilirler:
https://bitcointalk.org/index.php?topic=5234509.msg54072634#msg54072634Türk Lirasındaki değer kaybı ve faizlerdeki yükselişe ek olarak işsizliğin de aşırı artması bizi artık stagflasyon liginden de çıkartıp; 2 kademe atlatarak
slumpflasyon kategorisine konumlandırdı. Ben böyle görüyorum! Yapıcı tedbirler alınmazsa depresyona doğru gitme durumumuz geçerliliğini koruyor. Normal enflasyona geri dönmemiz için resesyon ve stagflasyon süreçlerine geri dönüp aşmamız gerekecek. Öyle birdenbire olamıyor maalesef.
2021 sonu USD/TRY tahminim +/- 10 TL seviyesinde.
Şu anki siyasi gerilimler aynı şekilde devam eder (aksi ve daha ağır bir siyasi gerilim olmazsa) ve başka bir şey de çıkmazsa bu yıl sonunda kur.
8.90 civarlarında veya az daha altı kapatır.
Kurun şu anda yönünü belirleyen ani ataklarla yükselmesine sebep olan siyasi etmenlerdir. Kurun düşmesini gerektirecek bir sebep olmadığı gibi birden yukarı yönde atak yapmasını gerektirecek bir durumda yoktur.
Şu anda kurun çok küçük hareketlerle yukarı yönde devam etmesi gerekir.
Kurun yükselmesinin dış ve asıl sebepleri:
-Biden'ın seçilmesi ve S-400 lerin durumundaki belirsizlik (Ciddi bir olumsuzluk kaynağı)
-Suriye'deki savaş şu an dondu(Bu olumlu) Ama yeni bir operasyon TR piyasalarına negatif yansıyacaktır.
-TR hedefindeki Sincar (Muhtemelen buraya sınırlı da olsa bir OP. olacak) Ama piyasa kaynaklı yavaştan gidiyor. (Kuru olumsuz etkileyecektir.)
-Doğu Akdeniz'deki tansiyon. (AB ve ABD buradaki doğalgaz kaynaklarını istiyor ve uzun vadede TR piyasalarına olumsuz etkilemeye devam edecek.)
İç sebepler:
-Kırılgan kur, MB ve diğer kurumların bağımsızlıklarının sorgulanması
-Enflasyon ve yüksek faiz
-MB rezervlerinin ciddi manada düşmesi
Dış sebepler iç sebepleri çok fazla etkilediği için yapısal önlemlerin ciddi bir faydası olmayacaktır, ABD ve AB'ye taviz vermedikçe yani siyasi sebepler ortadan kalkmadıkça kurun düşmesi gerçekçi değil.
Ama ABD ve AB'de Türkiye'ye karşı ya hepsi ya hiçbiri diye dayattıkça TR'nin de bu hakaretamiz tavrı kabul etmesi mümkün değil.
Değil bu hükümet herhangi bir hükümet Doğu Akdeniz'de taviz verdiği anda Türkiye 40-50 yıl içinde tamamen biter. Çünkü Doğu Akdeniz rezervlerini ele geçiren Üsküdar'ı alıp geçecek.
Eğer Yunanistan Seville haritasını kabul ettirip TR'yi oyun dışına iterse, Türkiye mahvolmuş demektir.