hocam paylaşım için teşekkür ederim oldukça basit ve anlaşılır olmuş . bana göre de oluşacak bir durumda mahkemeye vermemiz durumunda yasadan kaynaklanan muallaktan mahkeme bizi haklı
bulacaktır. ya en kötü ihtimalle yüzde 15 gelir vergi ödenmesine hükmedecektir ki buda oldukça düşük bir olasılık bana göre.
birde şöyle bir durum var bende bilgi için ekleyeyim yeni araştırdım.
III. GÜMRÜK MEVZUATI
Gümrük Ve Ticaret Bakanlığı, Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü’nün 15/04/2015 Tarih ve 2015/1 Sayılı Genelgesi ile gümrüklerde nakit giriş ve çıkışların kontrolünün usul ve esasları aşağıdaki şekilde sıralanmıştır.
A. Yurt İçine Nakit Girişi
1) Türkiye’de ve yurt dışında yerleşik gerçek kişilerin, kişisel sermaye hareketlerine ilişkin yurtdışından yapacakları transferler ile yurtdışından temin ettikleri kredileri bankalar aracılığıyla getirmeleri serbesttir.
2) Yurda girişte aksine bilgi ve belge olmaması durumunda, kişilerin taşıdıkları nakdin kaynağına ilişkin gümrük idaresine yaptıkları beyan esastır.
3) Mal ve hizmet ihracat bedeli, transit ticarete ilişkin kazançlar, yabancı sermaye bedeli veya diğer kaynaklardan temin edilen nakdin gümrük giriş noktalarından yurda getirilmesi serbesttir. Bu nakdin beyan edilmesi zorunlu değildir ve yolcular beyana zorlanamaz. Talep etmeleri halinde, yolcuların getirdikleri bu nakdi “Nakit Beyan Formu” ile gümrük idaresine beyan etmeleri mümkündür.
4) Nakit Beyan Formları elektronik ortamda, beyanın uygunluğu sağlandıktan sonra, gümrük görevlisi tarafından doldurulur. Sistemde doldurulduktan sonra üç nüsha olarak yazdırılır ve ilgili gümrük personeli ile beyanda bulunan tarafından her bir nüshası imzalanır. Nüshaların ikisi idarede saklanır, üçüncüsü ise yükümlüye verilir.
5) İhracat karşılığı getirilen dövizlerle ilgili Nakit Beyan Formlarının doğruluğuna ilişkin bankalar tarafından yapılabilecek talepler gecikmeksizin karşılanır.
6) Gümrük idaresince, giriş yapan yolcunun beraberindeki nakdin kaynağının beyan edilmesinin istendiği durumlarda, beyan doğru yapılmak zorundadır. Yolcu tarafından yapılan beyanın doğru olup olmadığı gümrük idaresince gerçekleştirilecek kontrol suretiyle tespit edilecektir.
7) Nakit Açıklama Tutanakları, elektronik ortamda, nakit zilyedinin sözlü beyanı ve gümrük personelinin tespitlerine istinaden doldurulur ve dört nüsha olarak yazdırılır. Söz konusu tutanaklar en az bir gümrük personeli ile beyanda bulunan kişi tarafından imzalanır. Talep edilmesi halinde bir nüshası ilgilisine verilir.
8 ) Açıklamanın doğru yapılmadığının tespiti halinde, tutanak en az iki memur tarafından imzalanarak Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı’na (MASAK) bildirilir.
9) 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanuna istinaden istenilen açıklamanın eksik yapıldığının veya hiç yapılmadığının anlaşılması halinde, 2.500 TL’yi aşan farklar için aynı Kanunun 16 ncı maddesi gereğince gümrük idaresi tarafından, açıklanmayan miktarın %10’u tutarında idari para cezası kesilir ve söz konusu nakit muhafaza altına alınır.
burdaki altını çizili yerlerde olay çok kişi tarafından eleştirilmiş olsada yükümler yürürlükte bildiğim kadarıyla aski bir şey bulamadım.
Selamlar, ben yurt dışı ikametliyim ve bankalar aracılığı ile yurda para sokmak için aracılar sebebiyle oldukça yüksek komisyonlar ödenebiliyor. Bitcoin ile sokmayı daha makul bulmuştum ki hiç komisyon yada kayıp olmadan sokulabilir.
Fakat burada yazılanlar biraz kafamı karıştırdı. Bu durumda bitcoin olarak sokmamak daha mantıklı gibi. Çünkü bitcoin ile gelen para sanki kazanç gibi ve benden (yurtdışında ikamet ediyor ilen) bile vergi alınabilir mi?
Banka ile sokarsam anladığım kadarı ile alınmıyor.
Ayrıca tüm konuyu baştan sona okudum ve başlığı görmeden önce olduğumdan çok daha kafa karışıklığına sahip oldum.
Bu konuda düşünmemiştim ama ben aslında henüz gelir bile elde etmedim. Sadece bir aydan kısa süredir bitcoin tutuyorum. Elimdeki para girişte verdiğim para. Yani artış ile sadece komisyonları ancak çıkardım ki cinden bugün çıksam yine komisyonlar ile eksiye bile düşerim.
Coinleri yurt dışındaki hesabımdan aldığım için TR'ye sokarsam komisyon zararının üstüne bir de vergi mi istenebilir (30k TL'nin üstünde)
ikinci konu ise benim avantajım olabilecek bir konu aslında. Yurt dışında olduğum için ve Avrupa Birliği yasalarını yukarıda başka arkadaşların paylaşımlarına göre elde ettiğim gelirler muaf ve bunları hesaba aktarabilir ve TR'ye banka transferi aracılığı ile sokabilirim. Aslında burada parasına hesap aktarıp ama vergi sebebi ile zorlananlara komisyon karşılığı yardımcı olup, gelir elde etme fırsatı var gibi duruyor. Tabi Bitcoinleri Almanya'ya için bozdurmak (ben bitpanda kullanıyorum) yüksek komisyon ve para transferi de yine kesintiler ve üstüne bana komisyon veren biri de olmaz sanki. TR'de vergi vermek gibi olacaktır.