Aelf Ar-Ge Başkan Yardımcısı Rong Peng 21. CoinW AMA (Bana istediğini sor) etkinliğine katıldı25 Şubat'ta 15:00’da (UTC +8) 21. CoinW AMA planlandığı gibi gerçekleştirildi. Aelf Ar-Ge Başkan Yardımcısı ve bu turun konuğu Rong Peng, Aelf’in temel rekabetçilik anlayışını paylaştı. Röportajın tamamı aşağıdadır:
1. Merhaba Rong, CoinW AMA'ya hoş geldiniz, lütfen önce kendinizi ve Aelf’i tanıtınız?Herkese merhaba, ben Aelf’den Rong Peng. İlk olarak kısaca Aelf’i tanıtacağım. Aelf, ticari benimsenme sorununu çözen merkezi olmayan bir bulut bilişim blok zinciri ağıdır. Bunu yapmak için Aelf, çözülmesi gereken bazı konuları özetledi: kaynak izolasyonu, performans, yönetişim. Bu sorunlara yanıt olarak Aelf; DPoS konsensüs protokolü, ana zincir + çoklu yan zincir, paralel yürütme, modülerleştirme ve küme tabanlı tasarım konseptlerinin kullanılmasını önerdi.
2. Yüksek verim, sistemin işlem işleme yeteneklerinde katı gereksinimlere sahiptir. Aelf bunu nasıl başarır?Aelf, aşağıdaki özellikler aracılığıyla yüksek verim gereksinimlerini karşılar:
İlk olarak, konsensüs mekanizması. Aelf, bloklar üretmek için POW'dan daha verimli olan yüksek verimli bir DPOS konsensüs mekanizması kullanır.
İkincisi, paralel işleme. Paralel işlemenin iki anlamı vardır. Bunlardan biri tasarım zamanında paralelliktir. Ana zincir + çoklu yan zincirler, bir zincir bir senaryo. Her zincirin bağımsız bilişim kaynakları vardır ve ebeveyn (parent) zincir aracılığıyla etkileşime giren farklı senaryolar farklı zincirlerde çalışır; diğeri çalışırken paralelliktir. Her grubun işlemlerinin çatışmamasını ve gruplar arasındaki işlemlerin paralel olarak yapılabilmesini sağlamak için çakışan işlemleri bir gruba koyduk.
Buna ek olarak, tasarımdaki Aelf’in uygulanması küme tabanlıdır ve bu da bilişim gücünü daha da artırır.
3. Aelf, ana taraf zincir sistemine dayanan çok zincirli bir yapıdır. Yani Aelf çapraz zincir etkileşim problemini nasıl çözer?Aelf, çapraz zincir indeksleri yoluyla çapraz zincir etkileşimini uygular. Çapraz zincir indeksleri, ebeveyn zincir indeksleme çocuk (child) zincirlerini ve çocuk zincir indeksleme ebeveyn zincirlerini içerir. Spesifik süreç aşağıdaki gibidir:
İlk olarak ebeveyn zincir; çocuk zincirden veri alır, ebeveyn zincir indekslemesi gereken ebeveyn zincir için veri ister ve çocuk zincir bloktaki işlem durumu Merkle ağaç kökünü ana zincire aktarır.
İkinci olarak ebeveyn zincir; indekslenmiş tüm çocuk zinciri verilerini işler, bir Merkle ağacı oluşturur ve bunları zincirin içinde saklar.
Daha sonra çocuk zincir; ebeveyn zincir bloğunu indeksler, yani ebeveyn zincirden veri ister ve ebeveyn zincir, hesaplanan Merkle ağacı kökünü ve Merkle yolunu döndürür ve saklar;
Böyle bir çapraz zincir indeksiyle çocuk zincirde neler olduğu ebeveyn zincirde doğrulanabilir ve buna karşılık ebeveyn zincirde neler olduğu çocuk zincirde doğrulanabilir.
4. Çapraz zincir çözümlerinin Cosmos ve Polkadot'a göre avantajları nelerdir?Aslında Cosmos, Polkadot ve Aelf; hepsi çapraz zincir çözümlerine sahiptir, ancak çapraz zincirin odağı farklıdır.
Cosmos temel olarak çapraz zincir varlık transferi, Polkadot çapraz zincir altyapı ve Aelf çapraz zincir indeksi/ çapraz zincir doğrulaması üzerine odaklanmaktadır. Çapraz zincir varlık transferi, Aelf uygulamalarından biridir.
Bu nedenle kimin daha iyi olduğunu tanımlamak zordur.
5. Aelf yenilikçi AEDPOS konsensüs mekanizmasını kullanmaktadır. AEDPOS'un uygulama mantığını tanıtabilir misiniz? AEDPOS ve DPos arasındaki fark nedir?Blok oluşturma verimliliği sorununu daha iyi çözebilmek için Aelf, esas olarak şu parçaları içeren DPos konsensüsünü benimsemektedir: üretim düğümlerini seçmek için oylama, rastgele üretim düğümleri sıralaması, üretim sırasında oluşturulan bloklar, blok doğrulama ve bir üretim düğümü olarak hareket etmeme cezası.
Aelf, kullanıcıların üretim düğümleri için oy kullanmasına izin vererek oy sayısına göre blok düğümleri seçer; üretim düğümlerinin mevcut turunun sırası, önceki turda üretilen rastgele sayılarla belirlenir ve her turun sırası rastgele olur; blok üreten üretim düğümlerinin katı zaman aralıkları vardır ve yalnızca blokla eşleşen zaman aralıkları tanınır. Belirli bir süreden fazla blok üretmeyen üretim düğümleri diskalifiye edilecektir.
6. Aelf sistem güvenliği açısından hangi tasarımları yapar?İlk olarak Aelf, daha olgun olan şifreleme algoritmaları kullanır. Örneğin: Secp256k1, SHA256;
İkincisi olarak yukarıda belirtilen konsensüs mekanizması, konsensüsün doğrulanması ve bir üretim düğümü olarak hareket etmeme cezası;
Ayrıca Aelf, Sözleşmelerde yerleşik/gömülü bir güvenlik kontrol mekanizmasına sahiptir.
7. Geliştiricilerin Aelf'de bir merkezi olmayan uygulama (DAPP) oluşturmak veya çalıştırmak için kaynak tokeni ödemesi yapmaları gerekir. Bir kaynak tokeni oluşturma mekanizması nedir? Ve fiyatını etkileyen faktörler nelerdir?Kaynak tokeni, zincir başladığında oluşturulur. Kaynak tokeni, kaynak tüketiminin bir ölçüsüdür.
Kaynak tokeni, bancor modeline dayanır ve ELF ile bağlantılıdır. Arz ve talep değiştikçe kaynak tokeninin fiyatı da değişecektir.
8. Düğümler, yan zincirlerin oluşturulmasından ve korunmasından sorumludur. Üretim düğümleri düğüm ekosisteminde hangi teşvikleri alabilir?İlk olarak üreten düğüm, konsensüse katılır ve blok oluşturma görevini üstlenir. Bir blok üretilirken ödüllendirilir. İlk teşvik, her 4 yılda bir yarıya indirilen 0.125 ELF'dir. Ana zincirde trading yapılırken işlem ücreti alınır. %90'ı üretim düğümlerine tahsis edilecek ve diğer %10'u imha edilecek.
İkinci olarak Aelf, çok zincirli bir yapıya, ana zincir + çoklu yan zincirlere sahiptir. Ana zincir indeksi yan zinciri, çapraz zincir iletişimini uygular. Yan zincir de bunun için bir indeks ücreti öder. İndeks ücreti, bloğa göre ücretlendirilir. Birim fiyat, piyasa tarafından belirlenir. İndeks ücreti, üretim düğümüne ödenir.
Üçüncü olarak çok zincirli yapıya dayanarak geliştiriciler, sadece yan zincirden yararlanabilirler. O zaman geliştirici, bu zincir için kaynak kullanım ücretini ödemelidir.
Aelf'in çeşitli ücretlendirme modelleri vardır. Geliştiriciler, ayrıca gelirlerinin bir kısmını üretim düğümlerine dağıtmayı vaat eden bir gelir paylaşım modeli de seçebilirler.
9. Yönetişim modeli, ekolojik meselelerin kararının verilmesinin adalet ve verimliliğini belirler. Aelf'in yönetişim modelinde yenilikçi bir tasarımı var mıdır?Yönetişim, tüm toplum için çok önemlidir ve toplumun sürdürülebilir ve sağlıklı bir şekilde işlemesini sağlamak için temel oluşturur. Aelf, üç yönetişim modeli sunar: parlamento yönetişim modeli, ortaklık yönetişim modeli ve referandum yönetişim modeli. Bu yönetişim araçları; kullanıcıların, aday düğümlerin ve üretim düğümlerinin çeşitli işlerin yönetimine tam olarak katılmalarını ve tüm ekolojiyi daha adil hale getirmek için ilgili rollerini aktif olarak oynamalarını sağlar.
Bu üç yönetişim modeli, Aelf ana zincirinin ve yan zincirlerinin yönetişiminde önemli bir rol oynamıştır. Ayrıca yan zincir geliştiricilerinin kendi senaryolarını birleştirerek kendi yönetişim sistemlerini oluşturmalarına yönelik güçlü araçlardır.
KAYNAK: https://medium.com/@CoinW_Exchange/rong-peng-vice-president-of-r-d-at-aelf-joined-the-21st-coinw-ama-b88add1f80da