/snip
U Rusiji takva osoba će biti označena kao neprijatelj države i biti poslana na dugogodišnju robiju negdje iza polarnog kruga, sa prisilnim radom i vjerojatno se neće živa vratiti kući a članovi obitelji će također biti ugroženi.
/snip
Malo skrećem s teme, ali koliko si siguran u ovo što sam quotao? Ne kažem da nije istina, ali imam osjećaj da se kod nas uvijek piše isto - Trump je luđak koji mijenja mišljenja češće nego prostitutka partnere, Rusi i Sjevernokoreanci su zaostali komunjare gdje moraš paziti na svaku riječ inače ode glava... Pa i u Americi su ljude trpali (možda ih još uvijek trpaju, ne znam) u Guantanamo samo zato jer su bili označeni kao neprijatelji države.
Znam da je u Rusiji prije bilo tako. Ali zna li netko pouzdano da je i dalje tako?
Na žalost, siguran sam, postoji mnogi izvori i potvrde da sec to zaista događa.
Pogledaj samo primjer Alexei Navalny, ruskog oporbenog političara čiji je jedini grijeh bio da je želio bolju i demokratsku Rusiju i slobodne izbore.
Vlasti su ga pokušale otrovati, a život mu je spašen tek kada su ga hitno poslali u bolnicu u Njemačku.
Bez obzira na to što je znao što ga čeka, vratio se u Rusiju, odmah na aerodromu je priveden i poslan u zatvor iz kojega nije izašao živ, a po svemu što se čini ubijen je u zatvoru, vjerojatno otrovan. Više o njemu imaš ovdje:
https://en.wikipedia.org/wiki/Death_and_funeral_of_Alexei_NavalnyDa takvi slučajevi u Rusiji nisu izuzetak već pravilo možeš vidjeti i ovdje:
https://www.thebarentsobserver.com/news/political-prisoners-are-dying-in-russian-prisons-and-detention-centres/449122I ovdje:
https://www.rferl.org/a/enemies-kremlin-deaths-prigozhin-list/32562583.htmlNaravno, o poznatim osobama, političarima i novinarima se puno više piše pa je i puno više članaka i izvora ali mene je recimo najviše potresao 1 članak (kojeg sada ne mogu naći) prošle godine gdje je jedna 10- godišnja učenica u osnovnoj školi nacrtala neku sliku u kojoj je napisala nešto poput da rat i ubijanje u Ukrajini trebaju prestati i golubicu mira sa ukrajinskim simbolima ili nešto slično.
Učiteljica je to odmah prijavila vlastima, došla je policija i odvela dijete iz obitelji a otac je završio u zatvoru zbog neprimjerenog odgoja djeteta i širenja neprijateljske propagande.
Otac je iskoristio priliku, kada je pušten iz zatvora, da pronađe svoje dijete i pobjegne iz zemlje.
Takvih primjera imaš puno.
Osobno imam 1 prijatelja iz Rusije i uglavnom komuniciramo na Telegramu.
Puno puta me je upozorio da pazim što pišem jer se kod njih sve cenzurira i da bi mogao imati problema ako bi naš razgovor skrenuo prema politici ili ratu u Ukrajini.
Ljudi žive u strahu i paze što rade i govore, posebno kada su online.
Nedavno je formalno zabranjena zadnja koliko toliko neovisna politička stranka i sada pravo nastupa na izborima imaju samo stranke koje slijede Putinovu politiku.
OK, sa svim ovim smo sada vjerojatno otišli dosta u offtopic ali želim reći da znam dosta o ovoj temi, da ne pričam napamet i da me je zbog toga zaista zabrinuo ali i naljutio stav Binance da spremno dijeli identitete osoba koji u Rusiji podržavaju Ukrajinu i šalju im kripto donacije, jer je jasno što će to značiti za te ljude ali i njihove obitelji.
Praktički ih osuđuju na dugogodišnje robije i prisilni, nehumani rad i tretman (uz veliku opasnost po njihove obitelji) u jednoj od zadnjih preostalih diktatura u svijetu.
Jako razočaravajući stav Binance-a, što su business i zaradu stavili ispred ljudskih prava i života običnih ljudi.