Arkadaşlar,
Altcoin piyasasında scrypt tabanlı üretim mantığını ethereum ile bağdaştırmaya çalışırsanız sıkışır kalırsınız:) Ben 2 aydır pasif okuyucu olarak ethereum hakkında çıkan ve ulaşabildiğim her kaynağı okuyorum, izliyorum.. Tek derdim anlamak.. Şu anki anlamışlığımla ufak bir özet geçmek istiyorum..
Söyleyeceklerimin tamamının geliştiricilerin yazdığı, çizdiği, anlattığı şeylerden derlendiğinin altını çizmem gerekiyor. Yani, ortalıkta bu konuyla ilgili hiçbir şey bilmeyip sadece fikir yürütenlerin söyledikleri olmayacak yazdıklarım..
1. Ethereum, bitcoin ya da diğer tüm altcoinlerin bir alternatifi
değildir. Bitcoin kripto dünyasında maden olarak "altın" ı temsil ediyorsa, Ethereum "petrol" e karşılık gelmektedir. (geliştiricilerin cümlesidir.) Dünya piyasasında altının ve petrolün farklı kulvarlarda ve bir birini destekleyerek dünyayı yönettiğini hepimiz biliyoruz..
2. Ethereum, Bitcoin'in mantıksal olarak gelişmiş halidir. Blockchain protokolünün, sadece coin üretmek için kullanılmayacak kadar geniş bir kapasitesi vardır. bu kapasitenin kullanılabilmesi için yazılım dilinde belli protokollere ihtiyaç duyulur.
İşte Ethereum bu protokollerin oluşturulacağı ana zemin olacak. (tüm yazılımcıların bu protokolleri kullanarak yeni programlar, işletim sistemleri, oyunlar, ödeme sistemleri, haberleşme sistemleri...vs. internet üzerindeki "herşey")
3. Ethereum'u ben de sizin gibi tam olarak anlamıyorum. Anlamayı da beklemiyorum. Çünkü şu anda üzerinde çalışılan şey, tamamen açık kaynak yazılımcılarının kendi dillerinde ortaya koydukları yepyeni bir dünya.. Ben avukatım, sadece yorumlama yeteneğimle bir tık fazla anlıyorum belki de
Yoksa sizden farklı olarak kodlar şunu yapıyor, şöyle çalışıyor böyle oluyor, diyemem. Türkiye'de de bu konuyu teknik olarak anlayıp "test halindeki" bir sistemi anlatabilecek 3-5 adamdan fazlasının olacağını da sanmıyorum. Zaten onlar da buralarda ise ve bu paylaşımları okuyorsa kıs kıs gülüyorlardır içlerinden..
Neyse devam edeyim..
4. Ethereum, oluşturduğu ve halen test edilmekte olan sistemi üzerinde binlerce, onbinlerce Altcoin yaratılmasına olanak sağlayacak bir yenilik.(coloured coins) Ana taşıyıcı her zaman bitcoin olacak diyorlar.. Yani bitcoin ile bir rekabeti sözkonusu değil.. Geliştiricilerinin bir çoğu da bitcoin oluşumu içerisinden insanlar.. "Bitcoin bu dünyaya girişin ilk adımıydı. Ethereum, ikinci adımdır. Mutlaka bizden sonra da 3. 4. 5. adımlar gelecektir." diyorlar. Buradaki forumda hiçbir paylaşım yapılmıyor diyebilirim. Kendi forumları var orada gelişiyor sistem..
www.forum.ethereum.org/5. Şu anki teknik gelişimini anlamıyor olmamız bana kalırsa bizlerin teknik yetersizliğinden kaynaklanıyor. Basit bir anlatımla, adamlar şu anda "windows" u yaratıyorlar ve biz ne olduğunu anlamayıp, bok atıyoruz.. Bu yanlışa düşmeyelim.. Zaten, adamlar açık açık söylüyorlar, sistem oluştuğunda ve gelişimi tamamlandığında, para göndermek, mining yapmak, trade yapmak...vs tek bir tık ile mümkün olacak.. İşin mining kısmı inanın bu adamların yarattığı sistemde %10-15 yer tutuyor.(bu benim yorumum)
6. Her ne yaparsak yapalım Ethereum'da şu yanlışa düşmeyelim derim ben.. Yok şu kadarı pre-mine edilmiş, IPO'su çok yüksek falan filan.... diyip başımızı çevirmeyelim. Dün Ethereum Max Keiser reportta konuktu.. İngilizce bilen ve kaçırmış olanların dinlemesinde fayda var.. İşin ne kadar ciddiye alındığı ve geleceğinin ne olduğu daha net anlaşılabilir böylece..
www.youtube.com/watch?v=hdAnyC45ZbU&feature=youtu.be&t=12m5sÇok fazla ahkam kesecek değilim bu konuda.. Ama takip ediyorum, ciddi ciddi de yatırım yapılmalı diye düşünüyorum.. Başarılı olmazsa gidecek yatırım değerini göze alabiliyorum kısacası.. Şöyle düşünmek lazım, şu anda yan odada kurulu rig yatırımının "ölü" olmadığını bana kim %100 kanıtlayabilir?
Umarım biraz olsun faydası olur yazdıklarımın. Çünkü, anlamamış olmaktan dolayı başımızı çevirmememiz gereken şeyler oluyor Ethereum'da.. 200-300 kişi var koca Türkiye'de bu kripto para işine emek, para harcayan.. ve bu insanların ödülünü alma zamanı geldiyse ve bu ödül Ethereum'da gizliyse, kimse kaçırsın istemem..