Bu ay kendimi oldukça verimli hissettiğim bir dönemdi. Daha uzun, daha detaylı ve özenerek yazmaya çalıştım. İçlerinden önemli gördüklerimi aşağıya ekliyorum yine. Forum ahalisine faydalı olması dileklerimle... Kazancınız bol, sağlığınız yerinde olsun arkadaşlar.
1. Mainnet Yapacak Olan Projelerin Listesi (Açıklamalı ve Kaynaklı Anlatım)Açıklama: 27 Projeden oluşan mainnet listesini ekleyerek, ekipler tarafından paylaşılan kaynakların linkleriyle paylaştım. Konuyu; mainnet'in ne olduğundan, neden ihtiyaç duyulduğundan başlayarak örneklerle herkesin anlayabileceği şekilde detaylandırdım.
2. Kripto Projelerine Yatırım Yapmadan Önce Dikkat Edilmesi Gereken UnsurlarAçıklama: Uzun bir zamanı kapsayan; tecrübelerim, gözlemlerim ve okuduklarım neticesinde, yatırım yapılabilecek projelerin -teknik dışında kalan- tüm yönlerinin değerlendirmesini yaptım. 14 maddelik bir soru listesi hazırladım aslında. Bu soruları kendimize sorduğumuzda alacağımız yanıtlar neticesinde, projenin itibarı, önemi ve yapılabilirlik seviyesi de ortaya çıkmış olacaktır!
3. Re: Mining vs. TradingAçıklama: Bu 2 aktivite arasında kalmış olan bir arkadaşımızın açtığı konudaki sorduğu soruları yanıtlamaya çalıştım. Mining yapmak ile trading yapmanın getirisini/götürüsünü anlattım. Ayrıca 6 maddelik bir yatırım listesi çıkarttım. Böylelikle parasını (115k TL) tek bir kanalda değil de 3-5 farklı kanalda değerlendirebilmesini ve kazancını nasıl yükseltebileceğini -tavsiye niteliğinde- açıkladım.
4. Re: Tronlink cüzdan indirenler dikkatAçıklama: Tronlink cüzdanında AES-ECB algoritasının kullanıldığı için güvenliğin düşük olduğuna dair bir konu açılmıştı. Ben de bu konuya katkı yapmak amacıyla AES ve SHA-256 algoritmalarının ne olduklarını ve aralarındaki farkları anlatmaya çalıştım. Eklediğim bir fotoğrafla de farkını net şekilde gösterdim.
5. Re: YANLIŞLIKLA ELECTRUM HESABI AÇTIMAçıklama: Bilgisayarına Electrum cüzdan yükleyen ve bunu kaldırmak isteyen; ayrıca komisyon ve ek ücretler hakkında da bilgi ihtiyacı olan bir arkadaşımızın sorularına detaylı yanıtlar verdim.
6. Re: Merkez bankası faizleri %8,25'den 10,25 yükseltti.Açıklama: Konuya katkı yapmak amacıyla birkaç ilişkili konuda bilgi verdim. Kişisel olarak enflasyon hesaplamasının nasıl yapılabileceğini, hangi kalemler üzerinden bakılabileceğini, politika faizinin ne olduğunu ve Merkez Bankası'nın politika faizi yükseltmesinin ne anlama geldiğini herkesin anlayabileceği bir dilde anlattım.
7. Re: Vatandaş indirim beklerken doğalgaza %35 zam geldi?Açıklama: Bir doğalgaz rezervi bulunması ile halkın evlerine ve iş yerlerine kadar gelme sürecini bu yazımda aktarmaya çalıştım. Yani aslında rezerv bulmak ile faturaların düşmesi arasında doğrudan bir ilişki yoktur. İlişki olduğunu düşünenler de yanılırlar! Maliyet hesaplamaları ve doğalgaz çıkarma süreçlerini, diğer bir yazıma da link vererek anlatıp vurguladım.
8. Re: Kucoin Hack | 26.09.2020Açıklama: Kucoin borsasının yaşadığı hacklenme vakasıyla, geçen yıl Binance hack vakasını karşılaştırmaya çalıştım. Yatırımcıları bilgilendirme noktasında Kucoin yönetiminin eksiklerini belirterek, kriz yönetiminin önemine vurgu yaptım. Bir borsanın yatırımcılarına her durumda güven aşılamasının marka konumlandırması açısından önemi büyüktür!
9. Re: Cüneyt Başaran|Finans Sisteminin Geldiği Noktada Kripto Paraların RolüAçıklama: Doruk İşmen arkadaşımızın hazırlayıp paylaşmış olduğu 50 dakikalık röportaj/söyleşi videosunu izledikten sonra, burada bahsedilen konulardan öne çıkanları gruplara ayırarak yazılı hale döktüm. Böylelikle videoyu uzun bulup da izlemeye üşenenler için yazılı bir kaynak haline dönüştürdüm. Bir nevi amme hizmeti! :)
10. FERRUM NETWORK Hakkında GelişmelerAçıklama: Tüm projelerin ilk adımlarının sancılı olduğu, yüksek fiyatlara ulaşmış projelerin geçmişine baktığımızda yıllar süren büyük emekler içerdiği bir gerçektir! FRM özelinden genele bakarak, 1 dolar altından piyasaya girip de yüzlerce dolara çıkmış projelerin ortak özelliklerinden bahsettim. Yatırımcıların sabır ve motivasyonları da projenin teknik gidişatı kadar önemlidir sonuçta! Bazı projeler çok kalitelidir ama yatırımcısı sabırsızdır. Bazıları da kalitesizdir ama yatırımcısı saırlıdır! Dengeyi iyi tutturmak ve güvenilen bir proje varsa da arkasında durmak gerekir...
11. Re: BTC Mining TavsiyeAçıklama: 50 bin lira bütçe ile madenciliğe girmek isteyen bir arkadaşımızın sorularını yanıtladım. Aslında sorularının dışında da pek çok bilgi verdim denebilir. Çünkü madenciliği sadece cpu/gpu + elektrik maliyetinden ibaret sananlar var! Oysaki beklenmeyen -hesap edilmeyen- pek çok ek maliyet çıkabiliyor zamanla. Bunun haricinde, yatırım yaptıktan sonra bu işten sıkılıp da vazgeçenler de olabiliyor. Sonra da ellerindekiler satmak için çabalıyorlar. Bazısı için 50k hiçbir şey olabilir ama bazısı da içinde elindeki tek para olabilir! Bu yüzden, kimsenin mağdur olmaması için sağlıklı bilinçlendirmenin önemi büyüktür.
12. Re: Binance Coin (BNB)-1Açıklama: Bu yazımda, Binance'in yeni eklediği yatırım araçlarına ilişkin bilgi vermeye çalıştım. Özellikle Staking ve Saving araçları, yatırımcıları borsa içerisinde tutmak için win-win stratejisiyle kurgulanmış. Bunlara örnek vererek trader ve holderlara yönelik görüşlerimi paylaştım.
13. Re: Platin (Fikirler Görüşler)Açıklama: Dünyadaki platin rezervlerinin ne kadar olduğundan ve hangi ülkelerden bulunduğundan başlayarak kısa ve öz ama önemli ayrıntılar içeren bir yazı hazırlamaya gayret ettim. Platin, sadece kuyum sektöründe değil; otomotiv ve ilaç sektöründe de sıkça kullanılan nadir ve kıymetli bir metaldir! Yatırım yapmak isteyenler için kaynak olur umarım bu açıklamalarım.
14. Re: İlkel Beyin Ve Güvenilirlik FaktörüAçıklama: "Güvenilirlik" konusuyla ilgili güzel bir konu açılmıştı. Ben de bu konuya yatırımlarımızı etkileyen psiko-sosyal etkenler hakkında açıklamalarımı ekleyerek katkı yapmaya gayret ettim. Yatırım projelerini seçerken nelere bakmamız lazım, proje sahipleri nerelerde hata yapıyorlar, neler eksik ya da fazla olursa proje tehlikeye girer, pazarlama kabiliyetinin etkileri nelerdir, scam projeler nasıl anlaşılır, vs... Kendi sorduğum bu sorulara kendi cevaplarımı eklediğim bir içerik hazırladım!
15. Bitcoin Algoritmasi 256-SHA Hacklenebilir mi?Açıklama: SHA-256 algoritmasının nasıl kırılabileceği; daha doğrusu kırmanın mümkün olup olmadığına ilişkin bir soru sorulmuştu. Bu soruyu SHA algoritmasının ne olduğunu vurgulayarak, örneklerle açıklamaya çalıştım. Verdiğim örnek aslında her karakterin tek başına aynı hash koduna karşılık gelirken, diğer karakterle birleştiğinde bambaşka bir hash koduna dönüşmesi ve bunun da tek yönlü olduğuna dairdi! Yani karakterlerden hash elde edebiliriz ama hash kodundan karakterlere ve/veya kelimelere dönüşüm yapamayız! Ayrıntılar yazımda...
16. Re: Bitcoin.com Atari Token (ATRI) IEOAçıklama: ATARI markasının geçmişinden bahsederek başladığım yazımda; hem token özellikleri hem de projenin platformları hakkında bulduklarımı da ekleyerek bilgi vermeye çalıştım.
17. Binance Coin (BNB)-2Açıklama: BNB ile doğrudan ilgili değil fakat dolaylı yoldan herhangi bir kripto para yatırımı yaparken onun fiyatına biçtiğimiz değer hakkında bildiklerimi yazmak istedim. "Bizim için X projesine 5 dolar vermek bile çok gelirken, aynı proje bir süre sonra 50 dolar olduğunda neden yatırım yapıyoruz?". Algılarımızın durumuna ilişkin gözlemlerimi bu yazımda topladım...
18. Ruh Sağlığını Korumak + Covid'le Mücadelede Vitamin/Minerallerin Önemi!Açıklama: Sağlığımızla ilgili olarak detaylı bir yazı hazırladım. Kendi tecrübelerimden ve okuduklarımdan edindiklerim neticesinde; B12, D vitaminleri ve Çinko, Demir minerallerinin Covid döneminde bağışıklığı güçlendirici etkisinden bahsettim. Ayrıca bu dönemde psikolojimizi de üst seviyede tutabilmek için bu vitamin ve mineralleri almanın -bilimsel yönden de desteklenen- çok büyük yararları olduğunu aktardım.