'Samo' 12% u Hrvatskoj zvuci kao prilicno razumno, nije ni cudo sta vas cesto spominju u raznim kripto analizama.
Porez od 12% nije nikakav problem, dokazivanje cijele povijesti kako si došao do tog novca je pak nemoguće pa to skoro nitko ne koristi. Jedini način koji ja to mogu iskoristiti su 2 kupovine koje imam iz bitcoinstore sa računom. Ta dva sam pustio baš zbog toga.
Sve ostalo si u problemu. Da ne pričam da si sve sig kampanje ili airdropove trebao prijaviti kao drugi dohodak i platiti porez na to dok si recimo sve što si dobio na kladionici isto dobio nezakonito jer nisi platio porez u hrv.
Da, previše su to zakomplicirali odnosno jednostavno su prepisali pravila za kupovinu i prodaju dionica i uloga u investicijskim fondovima na burzi i prenijeli to na kupovinu i prodaju kripta, i tako su sebi riješili problem a za kripto ulagače sve jako otežali.
Još mi je gluplje što bi, ako bi išli striktno po pravilima, čak i ovu zaradu od signature kampanja trebali svaki mjesec prijavljivati preko joopd obrasca i plaćati porez na dohodak i mirovinsko za 1 i 2 stup.
Jasno da će 99,9 kripto populacije bježati od svega toga i neće ništa prijaviti pa tako država zapravo nije ništa napravila i propustila je priliku da ipak nešto uzme na račun poreza na kripto ulaganja ili zaradu.
Očito ćemo, kada jednom btc skoči na onih milijun $$ koje cryptofrka često spominje, morati naći neku poreznu oazu gdje ćemo moći mirno živjeti od kripto zarade