Porez od 12% nije nikakav problem, dokazivanje cijele povijesti kako si došao do tog novca je pak nemoguće pa to skoro nitko ne koristi. Jedini način koji ja to mogu iskoristiti su 2 kupovine koje imam iz bitcoinstore sa računom. Ta dva sam pustio baš zbog toga.
Imam i ja neke kupovine iz 2018. kroz onu Bitcoin mjenjačnicu, imam potvrde na mailu. Zanima me što bi se dogodilo da sad recimo kroz b1exch taj BTC iznos prebacim na novi wallet i samo s njega isplatim van.
U teoriji mogu to prebaciti, čekati da neki CEX pukne, priložiti taj članak i reći da sam to povukao prije nego je taj exchange propao.
Bi li tako nešto prošlo? To je realno najčišća situacija koju ja mogu izmisliti - a čak bi i odgovarala istini. S ETH-om sam svašta čarobirao, s BTC-om i ne toliko.
Kada prijavljuješ porez na kapitalnu dobit jednostavno ispuniš joopd obrazac, predaš u poreznoj ili preko e građana kroz e poreznu i to je to.
Ljudi koji rade u tim poreznim uredima uglavnom se bave firmama i obrtima, imaju svoju šprancu po kojoj rade i 99,99 % svih slučajeva im je uobičajen.
Ako im dođeš sa spikom o nekakvim kripto zaradama i pitanjem kako ispuniti joopd obrazac oni ti neće moći pomoći. Reći će ti da nije njihov posao da ti pomažu ispuniti poreznu prijavu i da se za to obratiš svom knjigovođi ili poreznom savjetniku.
Zapravo joopd obrazac i nije toliko teško ispuniti, imaš već puno online primjera kako to napraviti a i Domchi je ovdje na forumu to detaljno objašnjavao.
Kada dođeš u poreznu onda s tim ispunjenim joopd obrascom nitko te neće ništa pitati, niti tražiti.
Jednostavno će unijeti tvoj joopd obrazac u sustav porezne i u tom koraku samo će se gledati da li je sve ''tehnički'' ispravno tj. sve šifre, izračuni itd.
Tek kasnije, za nekoliko mjeseci, postoji mogućnost da te netko nazove iz poreznog ureda koji kontrolira sve porezne prijave, porezni USKOK ili već kako se to zove, ako žele provjeriti tvoje podatke i izvor zarade.
Mogu te zvati a i ne moraju, ovisi o procjeni službenika.
Za male iznose vjerujem da nitko ode njih ne želi gubiti vrijeme ali za neke velike iznose šansa da traže detaljniju provjeru tvoje porezne prijave je sigurno veća.