Bitcoin Forum
May 09, 2021, 11:55:22 AM *
News: Latest Bitcoin Core release: 0.21.1 [Torrent]
 
   Home   Help Search Login Register More  
Pages: « 1 ... 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 [75] 76 »
  Print  
Author Topic: Malaysia  (Read 717632 times)
sorel57
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 5
Merit: 0


View Profile
March 27, 2020, 06:32:55 AM
 #1481

Buat freelance anytask sepanjang epidemic covid 19 #stayathome

https://electroneum.prezly.com/electroneum-launches-zero-fee-offer-on-freelance-platform-anytask-to-benefit-freelancers-and-small-businesses-amid-the-covid-19-pandemic
1620561322
Hero Member
*
Offline Offline

Posts: 1620561322

View Profile Personal Message (Offline)

Ignore
1620561322
Reply with quote  #2

1620561322
Report to moderator
Advertised sites are not endorsed by the Bitcoin Forum. They may be unsafe, untrustworthy, or illegal in your jurisdiction. Advertise here.
1620561322
Hero Member
*
Offline Offline

Posts: 1620561322

View Profile Personal Message (Offline)

Ignore
1620561322
Reply with quote  #2

1620561322
Report to moderator
1620561322
Hero Member
*
Offline Offline

Posts: 1620561322

View Profile Personal Message (Offline)

Ignore
1620561322
Reply with quote  #2

1620561322
Report to moderator
xinrey
Jr. Member
*
Offline Offline

Activity: 90
Merit: 1


View Profile
April 01, 2020, 05:05:57 AM
 #1482

Ini artikel yg bagus tentang @Electroneum reaksi dan mengharungi dgn wabak COVID-19.
#covid19out #coronavirus #IsolationLife #ThursdayThoughts $ETN

Join komuniti Electroneum #Malaysia,
https://t.me/Electroneum_Malaysia

https://community.electroneum.com/t/community-update-from-richard-ells-26-03-2020/20857
bitsconnect
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 20
Merit: 0


View Profile
April 01, 2020, 09:15:45 AM
 #1483

ada apa lagi yg terbaru & terbaik time2 bencana ni
SINEGY
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 6
Merit: 0


View Profile
April 06, 2020, 03:43:23 PM
 #1484

SINEGY SUDAH DILULUSKAN UTK OPERASI OLEH SURUHANJAYA SEKURITI.

SALAM SEJAHTERA SEMUA, SY DARI SINEGY INGIN MEMAKLUMKAN BAHAWA DAX KAMI - MARKETPLACE SUDAH PUN KINI KEMBALI OPERASI. JIKA ADA MEMBER2 YG SUDAH REGISTER DAN AKAUN ANDA SUDAN BERJAYA “VERIFIED”, ANDA BOLEH EXPLORE CIRI-CIRI DAX. KALAU BELUM ADA AKAUN, MULA REGISTER SEKARANG! SINEGY ADALAH SATU-SATUNYA SYARIKAT YANG BERASAL DARI MALAYSIA YG BERJAYA MENERIMA KELULUSAN.

Tarikh dagangan (trading) akan bermuda adalah April 8 2020, pukul 9.30 pg.


Corporate Site: www.sinegy.com
Exchange: marketplace.sinegy.com
Facebook: SINEGY
Twitter: @SinegyCo
Despairo
Jr. Member
*
Offline Offline

Activity: 44
Merit: 46


View Profile
April 13, 2020, 02:18:22 PM
 #1485

Salam kenal rakan-rakan!
I nak buat malaysia ni punye local boardnye sendiri, kaya board local yang lain.
Jom same-same kite menghidupkan kembali local malaysia, I perlu sokongan-sokongan anda semua

Telegram @despairo beware of impostor
Despairo
Jr. Member
*
Offline Offline

Activity: 44
Merit: 46


View Profile
April 14, 2020, 11:11:48 AM
Last edit: April 16, 2020, 01:46:36 PM by Despairo
 #1486

Berhubung masih awal, pertama I nak bagikan pendidikan sekilas tentang Bitcoin supaya rakan-rakan dapat paham ape dengan bitcoin itu. Boleh baca-baca, jika ade yang tak memahami boleh di tanya atau pun berikan nasihat.


Ape arti Bitcoin?

Secare mudah, Bitcoin adalah sebuah mate wang digital yang bise dikirim pade 1 tempat ke tempat yang laen tanpa tak set same institusi-institusi or ketige pihak. Bitcoin gunekan blockchain (digital ledger) sebagai sistemnye karna care kerje blockchain dapat menyimpan data transaksi daripade berbagai macam orang  tanpa ketiga pihak. Yang mengape suke disebut dengan terdesentralisasi. Teknologi bitcoin yaitu protocol dan cryptography tentu membuat bitcoin ni sangat aman dan tak sembarang di hack, kebanyakan penggunanye la yang salah pake bitcoin jadi ditipu. Bitcoin ni tak 100% anonymous tapi pseudonymous, karna semue orang bise melihat semue transaksi dan saldo dari tiap-tiap address bitcoin. Matlamat bitcoinnye sendiri ialah untuk tak adenye ketige pihak, sikitkan fees, membuat transaksi transparan, dan aman.

Adepun lagi penjelasan lebih mendalam tentang bitcoin di Bitcoin Whitepaper



Ape itu Bitcoin Mining?

Bitcoin mining adalah sebuah aktiviti yang dilakukan oleh miner untuk perlombongan bitcoin baru. Tak hanya perlombongan bitcoin baru, adapun tugas miner yang lain yaitu mengesahkan transaksi dan selamatkan rangkaian. Miner dapat mengesahkan transaksi karna tiap transaksi harus sesuai block rasmi yang dipakai blockchain bitcoin. Miner dapat selamatkan rangkaian karna lebih banyak miner yang perlombongan, lebih banyak rangkaian yang aman.


Reason memilih Bitcoin

1. Jumlah bitcoin ade batas
Jumlah seluruh bitcoin di world hanya 21 bilion. Ia sangat lain dengan cash yang bise dicetak tanpa had. Sudah tentu tak semua orang kan bise dapat bitcoin kalau dah sold out.

2. Mudah bayar online shop seperti e-money
Bitcoin juga dapat digunekan untuk bayar online shop jika marketnye ade opsi bitcoin

3. Transparan dan terdesentralisasi
Semue orang dapat melihat history penerimaan dan pembelanjaan setiap address tanpa ditutup-tutupkan.

4. Satu opsi investasi baik
Secare history harge bitcoin terus naik dari permulaan pelancaran. Sampai kini ROI bitcoin sejumlah 4.938,91%, artinye jika I melabur sejumlah 1 MYR dulu, sekarang wang I udah 4938 MYR.

5. Menyimpan privasi
Address-address bitcoin tentu punye baki masing-masing, tetapi setiap address tak punye name-name pemilik, identiti pemilik, same privasi lain. Tentu ini selamat karna orang tidak akan tau keberadaan pemilik address itu.

6. Mustahil dipendua
Bitcoin memiliki block masing-masing yang perlu di aktivi oleh miner ketika sedang perlombongan. Jika block tak sesuai, miner tak dapat mengaktivi ke blockchain bitcoin


Ape legal Bitcoin di Malaysia?

Dari statemen ini boleh dikatakan Malaysia melegalkan memiliki dan bertransaksi dengan Bitcoin, tetapi tidak untuk sebagai cara pembayaran di Malaysia.

Quote
“Digital currency businesses are not covered by prudential and market conduct standards, or arrangements that are applicable to financial institutions regulated by Bank Negara,”

Hal ini dikarna kan harga Bitcoin yang tak tetap dan banyak ancaman penipuan dari Bitcoin sendiri. Malaysia tak ada hukum dan peraturan tentang Bitcoin jadi perlu diingat bila ditipu, tak ada hukum Malaysia yang dapat membantu.


Sumber :

Telegram @despairo beware of impostor
Despairo
Jr. Member
*
Offline Offline

Activity: 44
Merit: 46


View Profile
April 15, 2020, 10:48:37 AM
Last edit: April 16, 2020, 01:45:44 PM by Despairo
 #1487

Ape yang I tengok dari yang rakan cakap-cakap sebelumnye banyak yang masih bingung cara beli bitcoin di Malaysia. Itulah sebab I nak bikin thread ni supaye rakan-rakan tau carenye, jom diperhatikan


Cara membeli Bitcoin di Malaysia

Untuk membeli Bitcoin di Malaysia ade beberape cara, yaitu :

1. Legal exchange

Cryptocurrencies exchange atau dipanggil DAX (Digital Asset Exchange) dimane tempat transaksi jual-beli mata wang crypto dengan ringgit (MYR). Cryptocurrencies exchange di Malaysia diawasi same Securities Commission of Malaysia. Exchange paling terkenal di Malaysia ialah Luno. Luno membolehkan pengguna membeli Bitcoin lewat Wang Ringgit (BTC/MYR)
Adepun prosedur lengkap buat beli Bitcoin dengan Luno :

Langkah 1 : Buka Luno di pautan ni https://www.luno.com/en/ dan daftar akaun rakan
Langkah 2 : Lengkapi (KYC) identiti rakan macam foto selfie, KAD pengenalan, dan dokumen-dokumen lain seperti
Quote
  • Utility bill
  • Bank statement with physical address
  • Municipal rates and taxes invoice
  • Lease or rental agreement
  • Mortgage statement
  • Telephone or cellular account
  • Recent insurance policy document
Langkah 3 : Transfer wang ke akaun Luno rakan
Quote
  • Open the Luno app and sign-in
  • Tap Wallets on the Menu
  • Select your local currency wallet
  • Tap Deposit
  • Select the method with which you would like to top-up your wallet
  • Follow the next steps displayed to you
Langkah 4 : Proses selesai, Rakan langsung bisa beli Bitcoin

Adepun ketentuan fee di Luno :
Trading fee
Maker : Percuma
Taker : 0,20%
Deposit fee : Percuma
Withdrawal fee : MYR 0,10


2. Peer to peer platform

Peer to peer platform ialah tempat dimane kami dapat bertransaksi bitcoin secara sendiri tanpa exchange. Peer to peer platform terbesar ialah Localbitcoins. Lewat platform ni kami bisa transaksi dengan orang lain di Malaysia, platform ni menawarkan review tiap akaun orang, jadi bise diliat reputasi akaun orang-orang. Disini juga menawarkan Perkhidmatan escrow untuk jaga pemindahan pembeli/penjual. Cuma di platform ni banyak melaporkan penipuan, oleh sebab tu pilihlah akaun yang reputasi baik serta gunakan escrow.
Prosedur membeli Bitcoin di Localbitcoins ialah :

Langkah 1 : Buka Localbitcoins di pautan ni https://localbitcoins.com/ dan daftarkan akaun rakan
Langkah 2 : Cari penawaran berdasarkan wilayah (pilih Malaysia), tentukan jumlah yang dibeli, dan pilih kaedah pembayaran
Langkah 3 : Pilih penawaran yang terbaik dan sesuai rakan inginkan
Langkah 4 : Bayarkan jumlah yang rakan tawarkan sebelumnye
Langkah 5 : Tandai penebusan pembayaran

Adepun ketentuan fee di Localbitcoins :
Trading fee
Maker : Percuma
Taker : 1%
Deposit fee : Percuma
Withdrawal fee : Tergantung network fee


3. Bitcoin ATM

Jika exchange memakai prosedur untuk daftarkan akun dan input KYC serta identiti, lewat ATM rakan bisa beli bitcoin secara instan dengan wang langsung. Cuma di Bitcoin ATM fee sangat besar sampai 10% dan tak seluruh tempat ada. Sekarang, Malaysia cuma punya 5 Bitcoin ATM, tempat jelasnya yaitu :

Kuala Lumpur
Occasin Sdn Bhd in Kuala Lumpur
No. 29, Jalan Dato Haji Harun
Support : BTC, BCH, LTC

Langkawi
miningpuppets in Petaling Jaya
C-03A-2 & C-03-2, Block C Plaza Glomac, Jalan SS 7/19, SS 7
Support : BTC, BCH, LTC

Nilai
Mobile Aksesori in Klang
31, Jalan Kasuarina 5
Support : BTC, BCH, ETH, LTC, ZEC


Kesimpulan :
Itulah beberape care buat beli bitcoin di Malaysia, I cuma beri contoh beberape sebagai asas dan pemahaman rakan-rakan sekalian yang mane belum tau bise jadi tau. Kembali ke rakan sendiri mau pakai cara yang mane buat beli bitcoin sebab bukan cuma diatas je platform dan tempat beli bitcoin, masih banyak lagi. Contohnya je coinmama, bitpanda, paxful, remitano, huobi OTC dan masih banyak macam. Nasihat I ni gunekan la exchange yang populer dan pilih fee paling sikit, tak masalah input KYC kalau platform populer dan terpercaya, asal selamat je.


Sumber :

Telegram @despairo beware of impostor
Despairo
Jr. Member
*
Offline Offline

Activity: 44
Merit: 46


View Profile
April 16, 2020, 01:43:44 PM
Merited by fiulpro (2)
 #1488

CORONA VIRUS

Gimana kabar semua rakan? I menjangka semua baik-baik. Karna corona ni barang kami jadi payah, tak bise main keluar, tak bise melepak di cafe, tak bolehkan kerja dll. Semua diperlukan di rumah je, baik kerja, sekolah, maupun kuliah. Yang kerja pon ade yang bercukai salary cut, ade gak yang pada tolak. Di keadaan inila pandai pandai kita jage wang, berinvest, bersimpan buat hadapi krisis di masa depan.

Masalah corona ni payah dipredict, apelagi kini cesnye makin lama makin timbul. Make bagi rakan-rakan pade patuh same goverment buat kurangin ni ces. Tapi berita bagusnye ces di Malaysia yang sembuh udah separuh dari jumlah ces. Berikut ni I kasi data-datanye :


Date 16-April-2020 :

Jumlah  ces : 5182
Ces bahru : 110
Jumlah mati : 84
Jumlah semb : 2766


Ces corona berdasar state :

Selangor : 1329
Kuala Lumpur : 952
Johor : 614
Negri Sembilan : 389
Sarawak : 387
Sabah : 288
Pahang : 261
Perak : 251
Kelantan : 155
Melaka : 147
Penang : 119
Terengganu : 108
Kedah : 94
Putrajaya : 55
Perlis : 18
Labuan : 15

Covid ni pun susah dipredict kalau dah kena, gejalanye pun macam flu biase awal-awal. Akan tapi, kalau dah lama ni penyakit makin malignan kaya sesak nafas, demam tinggi, dan parahnye bise mati. Berikut kalau rakan-rakan punye gejala cam ni, harus dah hati-hati same jage jarak biar tak tular orang :

1. Demam diatas 38'C
2. Batuk-batuk
3. Payah nafas
4. Pendek nafas
5. Sakit tekak
6. Pening dan letih
7. Flu
8. Cirit


Rakan-rakan jika ade gejala diatas dan punye berkontak same pasien covid atau pernah travel ke tempat terinfeksi covid, langsung pergi ke hospital buat ngeceknye. Tapi, bile rakan-rakan tak ade experience diatas, rakan harus lebih preventif biar tak tertular ni penyakit. I ade beberape tips untuk hadapi ni virus, contohnye je :

1. Bile keluar rumah, pastikan pakai topeng setiap saat. Tak harus pakai topeng bedah, atau topeng n95, pakai topeng fabrik pun bise minimalisir corona.
2. Terapkan hidup sehat mulai kini. Mulai dari basuh tangan sebelum makan, sebelum pegang wajah dll. Jangan lupe juga bawa handsanitizer buat keperluan basuh tangan saat pergi keluar.
3. Makan-makan yang sehat dan berkhasiat, juga tingkatkan immune badan konsumsi vitamin C tiap hari.
4. Atur social distancing sebanyak 1-2 meter dengan orang lain, juga kalau bise minimalisir megang barang/tempat diluar.
5. Bersihkan makanan dan perabot rumah dan bagian-bagian rumah lain.

Rakan-rakan juga bisa melihat data-data update tiap hari di website ni Situasi covid di Malaysia

STAY_HOME STAY_SAFE


Sumber :

Telegram @despairo beware of impostor
Despairo
Jr. Member
*
Offline Offline

Activity: 44
Merit: 46


View Profile
April 22, 2020, 09:20:58 AM
 #1489

Saya seorang amatur
Saya mahu membeli bitcoin
Di mana saya boleh membeli?
Perkenalkan laman web membeli-belah Bitcoin seperti ini
Beli Bitcoin

Bacelah post I atas tu, kan dah I cakap gimane carenye
Ni linknye https://bitcointalk.org/index.php?topic=85430.msg54226029#msg54226029
Bergantung awakla mau beli cem mane

Telegram @despairo beware of impostor
Despairo
Jr. Member
*
Offline Offline

Activity: 44
Merit: 46


View Profile
April 24, 2020, 09:30:50 AM
Last edit: October 11, 2020, 07:22:23 AM by Despairo
Merited by LoyceV (6), Husna QA (1)
 #1490

Topik ni adalah hasil penterjemahan dari LoyceV di topik LoyceV's Beginners guide to correct use of the Trust system . I harap dengan topik ni bise membantu rakan-rakan sekalian untok memahami penggunaan Trust system yang lebih betol dan tepat

Nota : Jika ade kesilapan penterjemahan dari I mohon untok diberi koreksi, I bakal edit lagi biar betol


I masi tengok member, termasuk rank tinggi akaun, yang masih silap gunekan Trust system. Supaye Trust system digunekan lebih betol dan terdesentralisasi, ni sangat penting bagi banyak member paham betol bedenye antara "feedback" same "trust lists". Yang membingungkan, ni forum pake kate "Trust" untok dua-duanye.

Selepas, awak betol betol paham dengan ni sistem, penting untok mulai menggunekannye:
  • Pernahkah awak lakukan trade yang mane menimbolkan risiko dengan wang awal? Tinggalkan feedback!
  • Pernahkah awak menengok member yang memberi Trust feedback tepat ke banyak akaun? Masukkan beliau kedalam Trust list awak!
Semue bise tinggalkan feedback, same semue juga bise set Trust listnye!

Tapi pertama, terus membace, jadi awak bise paham ape perbedaannye.

Karna ni untok panduan pemula, I cuma akan menjelaskan bagian paling penting saja. I tak bise jelaskan secare rinci sini, tapi biar pun tak tau secare rinci, banyak member masih bise meningkatkan care mereka menggunekan Trust system.

I buat TrustTestUser supaye membantu untok memberikan screenshot dan juga links. Plz jangan menilai ni untok meninggalkan feedback positif kepade akaun alternatif saya. I tidak memiliki makna buat gunekan akaun ni untok perkara lain.



Jangan keliru dengan Trust list same feedback awak
Trust feedback : Tinggalkan feedback ke member yang awak percaye atau tak dipercayai. Atau beri komen neutral.
Trust list : Senarai member yang menilai member lain yang awak percayai (username) or tak percayai (~username).



Trust feedback
Trust feedback (Positif/Neutral/Negatif) bise digunekan untuk menilai opini awak kepade keyakinan seseorang. Kate lainnye: apekah awak percaye atau percayekah awak kepade member ni dengan wang awak?

Untok menemukannye : Klik di username lalu ke user's profile, lalu klik trust buat liat ringkasan Trust beliau (bergantung pade beberape sub forum (board) bise juga terliat di bawah username)
Selepas klik itu, awak akan berade di Trust summary daripada member tu. Liat deskripsi per kata betol-betol :
      New feedback loading...
Ingatla pada deskripsi tersebut untuk Positive, Neutral, same Negative berbeda dengan yang 4 bulan lalu: ni diubah bila Trust Flags diperkenalkan.

Positive (terliat seperti +1)
  • Jika awak membuat berurusan kecil dengan member lain, ini tak bernilai feedback positif
  • Jika awak membuat berurusan dimane awak mengambil risiko sejumlah wang dengan member lain, ini bernilai feedback positif
  • Jika member tu adalah orang baik (lelaki atau wanita), ini tak bernilai feedback positif
  • Jika awak percaye dengan member tu bise dipercayai, walaupun awak tak pernah berurusan dengan member tu, ini juga bernilai feedback positif

Neutral (terliat seperti =1)
  • Gunekan Feedback Neutral untuk apepun ini tak bermakna seseorang bise atau tak bise dipercayai. Ni bise jadi feedback bagus, macam seseorang ngebantu awak
  • I fikir Feedback Neutral ni sepertinye diremehkan di Bitcointalk. Padahal ni alat bagus untok mengurangi eskalasi tanpa akibat drastik. Plz gunekan alat ni dengan betol

Negative (terliat seperti -1)
  • Jika awak percaye seseorang tu penipu, atau seseorang macam lagi nipu, ni bernilai feedback negatif. Plz menyediakan bukti
  • Jika awak benci betol dengan member tu same beliau suke troll dahsyat, ni tak bernilai feedback negatif

Ni hasil selepas mendapat satu feedback dari setiap-setiap tipe :
      +1 / =1 / -1 loading...

Komen
Tuliskan deskripsi dengan jelas. Jaga sependek mungkin tanpa mengurangi sesuatu hal. Jika komen awak terlalu panjang, buat sebuah topik pade Reputation atau Scam Accusations untuk direferensikan ke komen.
Cobelah lebih objektif. Jika awak sesuai dengan fakta, orang-orang akan lebih serius dengan feedback awak daripada saling olok-olok.

Gunekan referensi link
Referensi link menyediakan latar belakang lebih bermaklumat daripada sebuah Feedback. Ni sangat membantu untuk member lain untok menilai apakah penilaian awak betol atau tak.
Awak juga bise gunekan Webpage archive untok simpan bukti saat awak butuh untok sebagai referensi link.

Jadila orang yang dewasa
Dengan kuasa besar membawa tanggung jawab yang besar (source unknown). Terutamanya saat awak berada di DefaultTrust (atau jika awak mau menjadi DefaultTrust di masa depan), awak tak boleh silap gunekan kuasa awak dengan memberi (negatif) feedback bila seseorang melakukan sesuatu yang awak tak suke. Karna feedback yang awak hantarkan menjadi penilaian member lain terhadap feedback awak beri.
Jika seseorang bertindak macam: boo fucking hoo! kepade awak. Gunekan butang abaikan, dan lupakan tentang beliau.

Padam feedback
Awak bise padamkan feedback dengan melawati Trust summary. Feedback apepun dari awak akan ade link untok di (Delete) :
      Trust summary for TrustTestUser loading...
Plz padamkan feedback saat udah tak diperlukan. Awak juga bise ganti feedback negatif lama dengan feedback neutral baru saat syarat udah membetolkannye. Jika syaratnye malah terjadi lagi, I nasihatkan untok biarkan feedback neutral yang lama, dan tambahkan feedback negatif baru.

Boleh dan Tak boleh
  • Jangan berikan feedback positif kepade akaun alternatif awak (gunekan komen neutral untok ni)
  • Jangan berikan feedback negatif saat seseorang melanggar peraturan forum . Sebaliknya, gunekan Report to moderator ketika melanggar peraturan
  • Boleh bersama berikan feedback neutral jika awak mau paparkan akaun alternatif awak disambungkan dengan awak.
  • Jangan berikan (negatif) feedback untok membalas dendam
  • Jangan berikan (positif) feedback hanya karna seseorang berikan kepade awak

Ni hanyelah garis panduan
Trust tak dimoderasi, tapi bagaimane awak gunekan tu sebagai "kad perniagaan" awak untuk komuniti. Gunekan semue diatas sebagai garis panduan saja. Ni dimaksudkan untuk memberi awak gambaran keseluruhan dari ape yang I maksud tindakan betol. Juga agar lebih bijaksana untok tanya pada diri sebelum memberi feedback : "Apekah feedback I akan buat Bitcointalk jadi tempat yang lebih betol?" Dan jika negatif : Apekah ni sesuai untuk memusnahkan akaun seseorang dan reputasinye setelah ni?". Pertimbangkan untok gunekan feedback Neutral jika Positif atau Negatif tak tepat digunekan.

Trust Flags
I tak kan jelaskan lebih terus Trust Flags secara rinci disini (sampe kini). Yang paling penting untuk membuat, Sukongan or Menentang Trust Flags adalah membaca secare teliti ape yang dikatekan sebelum mengklik. Jika ade yang tak betol, jangan di Sokong!



Trust list
Awak seharusnye menambahkan member yang memberikan feedback secare tepat dan punya Senarai Trust betol kepade Senarai Trust awak, dan awak seharusnye mengecualikan member yang memberikan feedback secare tak tepat.
Ni berarti Senarai trust awak harus sesuai dengan bagaimane awak menilai terhadap penilaian member kepade seseorang, dan ni seharusnye tak berdasar pade percaye atau ndak awak kepade member tu (dengan wang) atau berurusan dengan beliau.
I mengesyorkan semue untok membuat Trust list! Tapi sebelum tu, plz teruskan membaca biar awak paham care implementasinye.

Dimane temukannye: Klik di profil member, lalu klik Trust, dan klik Trust seting.
I mengesyorkan untuk tetap tambahkan DefaultTrust pade senarai supaye awak dapat meliat feedback berasaskan DT1 same DT2 member secare bawaan sendiri.
Awak bise tambahkan pengguna siape pun dengan tambahkan nama beliau ke dalam Senarai trust awak. Dan awak juga bise mengecualikan pengguna siape pun dengan tambahkan nama beliau dan tanda "~" diawal usernamenye. Jika awak udah selesai, klik Update. Sebagai contoh :
      Trust list loading...
Di contoh atas ni, awak bise liat I udah mengecualikan cryptohunter dan menambahkan guitarplinker dan NLNico. DefaultTrust masih di Senarai Trust I juga. Kecuali kalau awak paham ape yang awak lakukan, awak harus membiarkan Trust depth dengan nilai 2.

Implikasi dari membuat Senarai Trust
Menambah pengguna ke dalam Senarai Trust awak memberikan implikasi rekursif besar karna member yang awak percayai secare langsung (Depth 0) membuat awak percaya ape yang mereka percayai (Depth 1), dan member yang mereka percayai (Depth 2) ( liat rincian diluar tahap pemula).
Setelah awak memiliki senarai trust yang disesuaikan, awak akan liat perbedaan poin Trust daripade pengguna yang tak memiliki senarai trust yang disesuaikan. Awak bise sentiasa menambah ;dt untok URL apepun untok meliat forum jika awak tak mau set senarai trust (liat ni contoh)

Nota umum
Ingatlah semue senarai Trust bersifat umum: theymos mengirimkan senarai mingguan, yang mane I gunekan untuk membuat Trust list viewer milik I. I jaga riwayat nota (sampai kini 38 minggu snapshots). Awak bise gunekan alat ni, untok memilih member yang awak fikir pantas buat dimasukkan ke dalam Senarai trust awak.
I tak kan menyensor data: pilihan awak akan tetap terliat, walau awak dah ubah, makenye pilih dengan tepat.

Boleh dan Tak boleh
  • Jangan tambahkan member kepade Senarai trust awak karna beliau udah menambahkan awak!
  • Jangan mengecualikan member dari Senarai trust awak berdasar pade balas dendam. Tak ape untok memberikan kepercayaan, meski beliau tak mempercayai awak.
  • Jangan tambahkan member kepade Senarai trust awak karna awak pernah berurusan dengan beliau. Meski jika awak percaya beliau karna uang, ni bukan berarti awak harus percaya dengan penilaiannye kepade member lain. I fikir inila kesilapan paling banyak daripade Senarai Trust!
  • Tak ape untok menambahkan akaun alternatif awak di Senarai trust awak. Ni berarti awak percaye pade feeback yang awak beri pade akaun tu. Sebagai contoh:
    Quote
    hilariousandco Trusts these users' judgement:
    7. hilariousetc (Trust: +3 / =1 / -0) (1725 Merit earned) (Trust list) (BPIP)
  • Jangan tambahkan akaun utama awak dari akaun alternatif awak. Ni dapat berpengaruh dalam pilihan raya DT1, dan pasti ni tak sesuai dengan panduan garis ini, ini buruk



DefaultTrust
DefaultTrust (atau DT) adalah beberapa level Trust depth, dan ni automatik set ke depth 2 jika seseorang tak mengubahnye. Ni berarti tu feedback yang diberi oleh semue DT1 dan DT2 member secare bawaan untok semue member. Jangan bimbang masalah ni sampe sekarang, ni bukan maksud utama dari topik ni.
Feedback apepun yang diberi oleh awak, selalu tampak sebagai terpercaya untuk awak. Tapi ni bergantung dengan seting senarai Trust member lain apekah tu membolehkan terpecaya atau tak bagi beliau.

Pilihan raya DT1
Bergantung pade pelbagai kriteria (yang berade jauh diluar cangkupan topik ni), membuat senarai trust sendiri membuat awak bise pilih untok anggota DT1, dan/atau awak bise [url=https://bitcointalk.org/index.php?topic=5111508.0]pilih DT1 sendiri. Setelah awak menggunekan DT1, pengguna yang termasuk ke Senarai Trust awak sampe DT2, yang artinye feedback dari beliau tu tampak secare default juga. Tu adalah tanggung jawab besar, tapi selama awak (serta beberape besar pengguna juga) gunekan Trust dengan tepat, Sistem pilihan raya harusnye tetap kan berfungsi meski awak tak sepenuhnye memahami hal ni.



Bantu LoyceV membetulkan topik ni jika ade yang tak jelas atau masih ade yang kurang: langsung post di topik ni LoyceV's Beginners guide to correct use of the Trust system

Telegram @despairo beware of impostor
ninjaboon
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 2072
Merit: 1000



View Profile WWW
April 26, 2020, 01:12:19 AM
 #1491

SINEGY SUDAH DILULUSKAN UTK OPERASI OLEH SURUHANJAYA SEKURITI.

SALAM SEJAHTERA SEMUA, SY DARI SINEGY INGIN MEMAKLUMKAN BAHAWA DAX KAMI - MARKETPLACE SUDAH PUN KINI KEMBALI OPERASI. JIKA ADA MEMBER2 YG SUDAH REGISTER DAN AKAUN ANDA SUDAN BERJAYA “VERIFIED”, ANDA BOLEH EXPLORE CIRI-CIRI DAX. KALAU BELUM ADA AKAUN, MULA REGISTER SEKARANG! SINEGY ADALAH SATU-SATUNYA SYARIKAT YANG BERASAL DARI MALAYSIA YG BERJAYA MENERIMA KELULUSAN.

Tarikh dagangan (trading) akan bermuda adalah April 8 2020, pukul 9.30 pg.


Corporate Site: www.sinegy.com
Exchange: marketplace.sinegy.com
Facebook: SINEGY
Twitter: @SinegyCo


SINEGY is awesome. I know them personally. Do try out their trading platform.

Despairo
Jr. Member
*
Offline Offline

Activity: 44
Merit: 46


View Profile
May 07, 2020, 05:12:16 AM
Merited by Royse777 (5)
 #1492

Sila lawati topik ini untuk membaca tentang bagaimana idea itu dilahirkan. Berasa bebas untuk berkongsi idea anda sendiri, lihat pengamal eksploitasi, juga meminta kita apa-apa dalam topik yang sama.


Sejak Covid-19, virus maut telah mengambil alih dunia (Update terkini, screenshot masa semasa), kita menghadapi penghakisan kehidupan sosial dan ekonomi. Kebanyakan bahagian dunia dikunci, orang kehilangan pekerjaan, kehabisan simpanan, kehabisan makanan, dan keperluan asas yang lain. Krisis dalam setiap sektor termasuk penjagaan kesihatan, kes kematian yang melangkaui imaginasi, rekod baru setiap hari. Kerajaan membantu penduduk tetapi tidak sentiasa cukup. Kekayaan dalam masyarakat juga membantu mereka. Bersama-sama kita semua berusaha untuk membantu manusia untuk terus hidup dan menentang virus ini maut.

Tidak hairanlah, krisis pandemik ini juga memberi kesan kepada komuniti kami (bitcointalk.org). Mungkin terdapat senarai panjang pengguna yang memerlukan wang tetapi mungkin disebabkan oleh status komuniti mereka-mereka terlalu malu untuk bertanya (krisis kelas pertengahan) di kalangan orang ramai. Tapi sedikit bantuan boleh menyelamatkan keluarga mereka. Kami tidak mahu mana-mana ahli forum kami berasa keseorangan. Jika anda memerlukan bantuan kewangan, ini adalah tempat anda. Kami di sini menunggu panggilan anda.

Kami adalah satu pasukan yang mengumpul dana untuk anda dengan melakukan satu siri peristiwa di seluruh forum. Dana akan menjadi alamat escrow. Kami menyediakan segala-galanya untuk anda. Hubungi kami, membuat kami pasti bahawa anda adalah sah dalam keperluan – kami akan melakukan yang terbaik untuk menyokong anda dan keluarga anda.

Alamat derma
3Covid19s5zLNzQHGGLBeqkizwApUb19bj

 


Bagaimana melakukan?
Anda mempunyai pilihan untuk memohon kedua-dua awam dan swasta. Kami menghormati privasi anda dan badan pengurusan anda akan memastikan privasi anda dilindungi. Kami mungkin menghubungi organisasi lain dan berkongsi maklumat anda untuk mengesahkan sama ada kami boleh, tetapi kami akan sentiasa memastikan maklumat anda berada dalam tangan yang selamat. Kami tidak akan bekerjasama dengan mana-mana organisasi yang kami tidak percaya dengan standard tertinggi.

Hantar kami posting dalam topik ini atau PM Royse777, Lauda. Berikan idea yang sangat baik tentang situasi anda. Menyediakan sebanyak mungkin maklumat supaya Lembaga boleh menggunakan maklumat tersebut dan melakukan yang terbaik untuk mencari apl anda yang sah untuk melulus tanpa memerlukan banyak masa. Menganggap bahawa kita adalah manusia, dan kita tidak di atas fakta manusia.

Keputusan akhir permohonan
Badan pentadbiran bertanggungjawab untuk memastikan bahawa tiada siapa yang mengeksploitasi peluang, juga memastikan bahawa seluruh projek bergerak ke hadapan. Selepas mengkaji semula permohonan itu, badan pentadbiran akan bertindak balas kepada pemohon. Jika diluluskan maka badan akan meminta alamat derma. Permintaan dengan alamat derma akan dihantar kepada escrow (DarkStar_) untuk menghantar bantuan yang diminta kepada pengguna yang diluluskan.

Kekalkan jarak sosial, tinggal di rumah. Kami sentiasa menang.

Kredit konten - Lauda, Royse777 | Design - Untold

Telegram @despairo beware of impostor
Despairo
Jr. Member
*
Offline Offline

Activity: 44
Merit: 46


View Profile
May 24, 2020, 02:08:24 PM
Merited by DdmrDdmr (2), Husna QA (1)
 #1493

Ni thread penterjemahan I dari thread asal Everything you wanted to know about BTC futures but were afraid to ask! oleh fillippone. Minta maaf jika penterjemahan I ada yang salah dan buat keliru rakan-rakan, bole di nasihat I biar I betolkan yang salah


Dengan pelancaran dari hadapan Bakkt Futures, saya melihat banyak orang di sini di forum yang bertanya apa futures, atau hanya salah faham konsep, atau sekali lagi, konsep mengelirukan dan terma bertukar-tukar.
Saya akan cuba dalam thread ini untuk menjelaskan beberapa perkara, cuba untuk membuat perkara yang sederhana yang mungkin, dan mengambil contoh kes sebenar, menggunakan Futures BAKKT dan CME Bitcoin pada bila-bila masa yang mungkin, atau apa-apa contoh lain.

TAKRIFAN FUTURES
Futures adalah kontrak kewangan yang memerlukan pembeli (penjual) untuk membeli (menjual) Aset (dipanggil "aset asas"), seperti komoditi fizikal atau instrumen kewangan, pada tarikh dan harga futures yang ditentukan.

Mari kita lihat contoh:



Jika saya membeli Futures BAKKT pada 7,942.5, bermakna bahawa di kontrak tamat tempoh, pada 17 Oktober, 2019, saya mempunyai kewajipan untuk membeli satu Bitcoin dari gudang Bakkt dengan harga 7,942.5 USD. Penghantaran sebenar futures akan dijalankan pada keesokan harinya, 18 Oktober 2019. Saya boleh perdagangan futures ini sehingga Oktober 16, 2019.

Begitu juga, jika saya menjual futures BAKKT pada 7,942.5, bermakna bahawa apabila kontrak tamat tempoh, pada 17 Oktober, 2019, saya mempunyai kewajipan untuk menjual satu Bitcoin daripada harga gudang Bakkt sebanyak 7,942.5 USD.

Gambar berikut memperincikan semua tarikh yang berkaitan untuk futures:



  • FTD (Tarikh perdagangan pertama): tarikh yang tersedia paling awal untuk kontrak perdagangan futures.
  • LTD (Tarikh perdagangan terakhir): tarikh akhir yang tersedia untuk dagangan kontrak futures.
  • FND (Hari notis pertama): tarikh pertama apabila Exchange boleh memberitahu Pemegang kedudukan futures yang panjang penghantaran aset pendasar (Bitcoin dalam kes ini), ini adalah tarikh pertama juga apabila Pertukaran boleh memaklumkan kepada pemegang pendek dia. mesti menyediakan asas kepada titik penghantaran.
  • LND (Tarikh notis terakhir): ini adalah tarikh terakhir apabila Bursa boleh memesan tindakan melakukan yang terperinci di atas.
  • FDD (Tarikh penghantaran pertama): tarikh pertama apabila Pertukaran sebenar boleh dipindahkan ke kedudukan jangka panjang harta aset tersebut pada titik penghantaran (dalam kes ini Bitcoin di gudang BAKKT).
  • LDD (Tarikh penghantaran terakhir): sama ia adalah tarikh terakhir apabila Pertukaran sebenar boleh dipindahkan ke kedudukan jangka panjang harta aset pendasar pada titik penghantaran (dalam kes ini Bitcoin di gudang BAKKT). Sekali lagi dalam kes ini FDD dan LDD bertepatan.
  • FSD (Tarikh penyelesaian akhir): ini adalah tarikh terakhir apabila bayaran dibuat di antara pemegang dan Bursa kedudukan futures.

Kontrak niaga hadapan memperincikan kualiti dan kuantiti dan takat penghantaran aset asas; Ia sepatutnya diseragamkan kerana ia didagangkan di Bursa. Adalah sangat penting bahawa aset yang didagangkan secara fizikal pada akhir futures adalah kuantiti dan kualiti tertentu. Ia mungkin mudah untuk instrumen kewangan manakala ini adalah halangan besar kepada komoditi fizikal. Berfikir saham AAPL semua sama, manakala satu setong minyak boleh menjadi agak berbeza mengenai banyak kualiti.

Sebagai contoh, futures WTI dalam CME memperincikan aset asas dengan Definisi berikut yang terdapat dalam spesifikasi kontrak:

Quote
200101. A. minyak mentah yang dihantar
1. dihantar aliran mentah
Westmediate pertengahan ("WTI") minyak mentah jenis manis hanya boleh dihantar jika campuran adalah penghantaran paip "aliran umum" yang memenuhi kualiti dan spesifikasi gred untuk minyak mentah tempatan. Rakan kongsi produk Syarikat LP (termasuk pengganti dalam kapasiti sedemikian, "Syarikat") dan talian paip Enbridge (Ozark) LLC (termasuk pengganti dalam kapasiti sedemikian, "Enbridge") aliran biasa domestik ("DSW") aliran yang memenuhi spesifikasi kualiti dalam seksyen 101. A. 2.0-12. Peraturan ini boleh dihantar sebagai minyak mentah dalam negeri.
2. sulfur: 0.42% atau kurang berat seperti yang ditentukan oleh ASTM Standard D-4294, atau semakan terkini;
3. graviti: tidak kurang daripada 37 darjah American Petroleum Institute ("API"), atau lebih daripada 42 darjah API seperti yang ditentukan oleh ASTM Standard D-287, atau semakan terkini;
4. kelikatan: maksimum 60 Saybolt Universal saat pada 100 darjah Fahrenheit diukur oleh ASTM Standard D-445 dan seperti yang dikira untuk Saybolt kedua oleh ASTM Standard D-2161;
5. Eksekutif stim Reid: kurang daripada 9.5 pound per inci persegi pada 100 darjah Fahrenheit, seperti yang ditentukan oleh ASTM Standard D-5191-96, atau semakan terkini;
6. dasar mendapan, air dan kekotoran lain: kurang daripada 1% yang ditentukan oleh ASTM D-96-88 atau D-4007, atau semakan terkini mereka;
7. tuangkan titik: tidak melebihi 50 darjah Fahrenheit seperti yang ditentukan oleh ASTM Standard D-97;
8. cara mikro sisa karbon: 2.40% atau kurang oleh jisim; Seperti yang ditentukan oleh ASTM Standard D4530-15, atau semakan terkini;
© Hakcipta 2009 New York Mercantile Exchange, Inc. semua hak Reserved. Laman 2 dari 6
9. Jumlah asid jumlah (TAN): 0.28 mg KOH/g atau kurang seperti yang ditentukan oleh titik pusingan pertama; Menggunakan ASTM Standard D664-11A (2017), atau semakan terkini;
10. nikel: 8 bahagian setiap juta (PPM) atau kurang daripada jisim; Seperti yang ditentukan oleh ASTM Standard D5708-15, kaedah ujian B, atau semakan terkini;
11. vanadium: 15 ppm atau kurang oleh jisim; Seperti yang ditentukan oleh ASTM Standard D5708-15, kaedah ujian B, atau semakan terkini;
12. simulasi suhu tinggi (HTSD) penapisan seperti yang ditentukan oleh ASTM Standard D7169-16, atau semakan terkini, seperti berikut:
(a) hujung cahaya < 220 ° F oleh HTSD: tidak lebih daripada 19% dengan jisim;
(B) 50% mata oleh HTSD: 470 ° F-570 ° F;
(c) vakum Residuum > 1020 ° F oleh HTSD: tidak lebih daripada 16% mengikut jisim.
200102. SPESIFIKASI DAGANGAN

Anda lihat yang memperincikan kualiti satu setong minyak adalah jauh lebih rumit daripada memperincikan aset asas BAKKT pada masa akan datang:

Quote
1 Bitcoin

Di sini kita mempunyai perbezaan dengan CME pada masa akan datang.
Walaupun satu kontrak futures di BAKKT mengawal 1 Bitcoin, 1 futures dalam CME kawalan 5 bitcoins:

Quote
Unit 5 kontrak Bitcoin, sebagaimana ditakrifkan oleh kadar rujukan Bitcoin CF (BRR)

Jadi, manakala futures BAKKT mempunyai nilai nominal kira-kira USD 8,000, futures CME mempunyai nilai notional 5 * USD 8,000 = USD 40,000

Juga saiz kontrak memberi kesan kepada pergerakan harga minimum: yang lebih rendah nilai kontrak, rendah pergerakan harga minimum (nilai tandakan):

BAKKT
Quote
Turun naik harga minimum
$2.50 setiap Bitcoin ($2.50 bagi setiap kontrak).

CME:
Quote
Turun naik harga minimum
$2.50 setiap Bitcoin ($2.50 bagi setiap kontrak).
Ini bermakna bahawa kontrak BAKKT boleh bergerak dari 8,000 ke 8.002.5, bermakna pemegang kontrak mendapat 2.5 USD, manakala futures CME boleh bergerak daripada 8,000 kepada 8,005, yang bermaksud pemegang kontrak memperolehi 25 USD.


Ia tidak diperlukan untuk benar-benar mengemukakan aset asas.

Perbezaan pertama antara niaga hadapan adalah perbezaan antara penyelesaian fizikal dan penyelesaian tunai:

Menurut Wikipedia (suntingan kecil kepada kejelasan)

Quote
  • Penghantaran fizikal – jumlah yang ditetapkan bagi aset pendasar kontrak dibentangkan oleh penjual kontrak kepada pertukaran, dan oleh pertukaran kepada pembeli kontrak. Penghantaran fizikal adalah biasa dengan komoditi dan bon. Dalam amalan, ini hanya berlaku kepada sebahagian kecil daripada kontrak. [...] NYMEX kontrak niaga hadapan minyak mentah menggunakan kaedah ini siap selepas tamat tempoh.
  • Bayaran tunai – bayaran tunai dibuat berdasarkan nilai rujukan asas [...]. Pihak yang menjelaskan dengan membayar/menerima kerugian/keuntungan yang berkaitan dengan kontrak secara tunai apabila kontrak tamat tempoh. [11] [...]

Ini adalah yang pertama inovasi masa hadapan BAKKT, yang diselesaikan secara fizikal, bitcoins sebenar dihantar kepada pembeli futures; CME Futures sebaliknya menetap secara tunai, yang bermaksud pada akhir futures, dolar yang setara dengan Bitcoin dibayar kepada pemegang futures

Mengenai titik penghantaran, WTI sekali lagi lebih rumit daripada Bitcoin.

WTI:
Quote
Penghantaran mesti dibuat secara on-Board ("F. O.B.") dalam mana-mana talian paip atau kemudahan penyimpanan di Cushing, Oklahoma dengan akses talian paip untuk perusahaan, Mengbat atau storan Enbridge, storan Cushing. Serahan hendaklah dibuat dengan mematuhi semua perintah Eksekutif Persekutuan yang berkenaan dan semua undang-undang dan peraturan Persekutuan, Negeri dan tempatan yang berkenaan.

Mengikut pilihan pembeli, penghantaran mesti dibuat melalui salah satu kaedah berikut: (1) dengan pemindahan Inter-kemudahan ("Pumpover") kepada paip atau kemudahan penyimpanan yang ditetapkan dengan akses kepada paip kemasukan atau kemudahan penyimpanan yang dimasukkan daripada penjual; (2) dengan pemindahan dalam talian (atau dalam sistem), atau pembatalan buku kepada pembeli; atau (3) jika penjual bersetuju dengan pemindahan itu dan jika kemudahan yang digunakan oleh penjual membenarkan pemindahan itu, tanpa anjakan fizikal produk, dengan pemindahan hak proprietari dalam tangki kepada pembeli.

BAKKT:

Quote
Lokasi penghantaran
Gudang bakkt

Agak mudah. BAKKT sebenarnya menyediakan gudang kepada klien (asasnya, dompet) di mana mereka boleh menyimpan bitcoins mereka untuk berdagang dengan futures mereka.

Dalam pasaran sebenar, kadar penghantaran sebenar item asas yang dinyatakan dalam kontrak niaga hadapan adalah sangat rendah: hanya beberapa niaga hadapan yang didagangkan diselesaikan, secara fizikal dan kewangan. Kebanyakan kedudukan niaga hadapan telah ditutup sepenuhnya, atau keluar sebelum tamatnya futures sebenar, melaksanakan tindakan yang bertentangan: pembeli (penjual) menjual pada masa akan datang (membeli) Jumlah setara kontrak futures yang sama mengimbangi kedudukan mereka ke arah Pertukaran, secara berkesan keluar kedudukan anda tanpa mengambil penghantaran futures.

Ini membawa kepada konsep lain pada masa akan datang: minat yang terbuka dan kelantangan.
Lebih daripada Wikipedia:
Quote
Faedah terbuka (juga dikenali sebagai kontrak terbuka atau komitmen terbuka) merujuk kepada jumlah keseluruhan kontrak derivatif yang tidak diselesaikan (ofset dengan penghantaran).

Bagi setiap pembeli kontrak niaga hadapan mesti ada seorang penjual. Dari saat pembeli atau penjual membuka kontrak sehingga pihak lawan menutupnya, kontrak dianggap "terbuka".

Sebaliknya, kelantangan ditakrifkan dengan jelas:

Quote
Jumlah saham atau kontrak yang didagangkan dalam sekuriti atau keseluruhan pasaran sepanjang tempoh masa yang tertentu. Bagi setiap pembeli, ada penjual, dan setiap transaksi menyumbang kepada jumlah kelantangan. Iaitu, apabila pembeli dan penjual bersetuju untuk membuat transaksi pada harga tertentu, ia dianggap sebagai transaksi tunggal. Jika hanya lima transaksi berlaku dalam tempoh sehari, jumlah hari adalah lima

Mari kita lihat contoh:

  • A menjual futures kepada B: Jumlah kelantangan ialah 1, buka faedah ialah 1
  • C menjual futures kepada B: Jumlah kelantangan ialah 2, buka faedah ialah 2
  • D menjual futures kepada A: Jumlah kelantangan ialah 3, buka faedah ialah 2

Dalam perdagangan terakhir A menutup kedudukan, iaitu "dimajukan" kepada D: maka jumlah kedudukan terbuka dalam pasaran tidak berubah kepada 2: B adalah kontrak panjang 2, C dan D 1 pendek.

  • B menjual futures kepada C: Jumlah kelantangan ialah 4, buka faedah ialah 1
  • B menjual futures kepada D: Jumlah kelantangan ialah 5, buka faedah ialah 0

Selepas 5 perdagangan (Volume = 5), tidak lagi buka faedah, semua jawatan pada futures ditutup, Semua orang adalah rata, tidak ada penyelesaian akhir yang berlaku pada Pertukaran.

Dalam BAKKT kami, kami mendapatkan maklumat mengenai kelantangan sahaja, tidak membuka faedah (Kemas kini: nombor faedah terbuka kini boleh didapati melalui Bloomberg terminal, lihat kemas kini ini).




Pada 25 September, 131 kontrak telah didagangkan, tetapi kami tahu apa-apa tentang bagaimana faedah terbuka berubah.

Dalam CME kami mendapat kedua-dua maklumat:




Pada 25 September, 5,824 kontrak telah didagangkan pada akhir September, Terdapat sejumlah 1,172 kontrak terbuka, 737 kurang daripada penutupan semalam (sebenarnya OI tidak dikemaskini dalam masa nyata, jadi kedua-dua nombor dikaitkan dengan satu hari sebelum, tetapi anda mendapat konsep). Ini bermakna bahawa terdapat 737 kontrak yang kurang daripada yang sebelumnya "langsung" ditutup di pasaran, berpotensi dihantar pada kematangan pada masa akan datang.


PENGGUNAAN FUTURES

Niaga hadapan boleh digunakan untuk melindung nilai atau spekulasi tentang pergerakan harga aset asas.

Sebagai contoh, perniagaan yang sensitif Bitcoin (berfikir pelombong) boleh menggunakan futures untuk mengurangkan kebergantungan pada keuntungan pada pergerakan harga Bitcoin, mengunci paras harga tertentu, dengan itu mengurangkan risiko, menjual jumlah yang sesuai Bitcoin futures.
Dalam keadaan di mana harga Bitcoin meningkat, keuntungan pada perlombongan akan meningkat, tetapi ia akan diimbangi dengan kerugian dalam Bitcoin futures, dengan itu mengeluarkan kesan ekonomi pergerakan harga aset asas.
Sebaliknya, penurunan harga Bitcoin akan menyebabkan kurang keuntungan daripada operasi perlombongan, tetapi kedudukan pendek pada masa akan datang akan membawa kepada saiz yang sama keuntungan.
Dalam kedua-dua senario, keuntungan akhir pelombong, jumlah operasi perlombongan ditambah dengan keuntungan/kehilangan kedudukan futures, tidak akan terjejas.
Proses ini dipanggil lindung nilai: matlamat lindung nilai tidak akan mendapat keuntungan daripada pergerakan harga yang menguntungkan dalam aset asas, Bitcoin dalam contoh ini, tetapi menghalang kehilangan pergerakan harga yang tidak menguntungkan dan mengekalkan hasil kewangan yang ditentukan: pelombong sebenarnya melindungi diri mereka daripada pergerakan harga Bitcoin mencapai tahap keuntungan yang sama seperti mana-mana senario Bitcoin. Sudah tentu, kehilangan keuntungan jika berlaku kenaikan harga Bitcoin, tetapi melindungi diri dari senario penurunan harga yang berpotensi menamatkan operasi perlombongan.


Kegunaan utama kedua untuk kontrak futures adalah spekulasi.
Spekulasi bermaksud mengaut keuntungan daripada kedudukan futures pergerakan harga aset pendasar.
Jika peserta pasaran mahu membuat spekulasi atas kenaikan harga aset pada masa akan datang, beliau boleh mendapatkan dengan membeli kontrak niaga hadapan dan menjual mereka kemudian pada harga yang lebih tinggi dalam pasaran futures atau keuntungan daripada perbezaan harga yang baik berbanding pasaran lani apabila futures telah diselesaikan (mengambil aset asas penghantaran selepas penyelesaian futures dan menjualnya di pasaran lani).
Risiko kursus adalah untuk menghadapi kerugian sekiranya berlaku pergerakan harga yang buruk, penurunan harga dalam kes ini. Jika harga berakhir lebih rendah daripada apa yang ia adalah apabila kedudukan futures dibuka, pemegang kedudukan lama akan mendapati dirinya membeli asas pada harga yang ditetapkan pada awal perdagangan, dan menjual aset pendasar pada harga yang lebih rendah di pasaran lani, seterusnya menyebabkan kerugian.
Sebaliknya, beliau yang mahu mendapat keuntungan daripada harga yang lebih rendah, harus menjual futures, secara berkesan diperolehi daripada membeli pada harga yang lebih rendah untuk melengkapkan futures dengan menjualnya pada harga yang telah ditentukan lebih tinggi kepada Pemegang jawatan panjang pada masa hadapan.

HARGA CERUN FUTURES: CONTANGO DAN BACKWARDATION

Mari kita lihat pada masa hadapan yang disebut pada CME:
Menurut CME, kontrak berikut harus dipetik:

   Kontrak suku tahunan Kontrak Berdaftar (Mar, Jun, Sep, Des) telah didaftarkan untuk 2 suku berturut-turut dan 2 bulan yang terdekat.


Kontrak sebenar adalah disebut seperti berikut:

   FUTURES      BULAN      LEPAS KADAR      HARGA       BUKA FAEDAH   
   BTCV9      Oct-19      25/10/2019      8275      2142   
   BTCX9      Nov-19      29/11/2019      8290      248   
   BTCZ9      Dec-19      27/12/2019      8360      943   
   BTCH0      Mar-20      27/03/2020      0      0   
                              


Tamat bulan September baru sahaja telah tamat tempoh pada masa penulisan supaya dua kitaran utama berakhir adalah 19 Dis dan 20 Mac (baru dipetik, belum diniagakan), manakala siri ini adalah 19 Okt dan 19 NOV.
Kami menyedari bahawa faedah terbuka yang lebih besar adalah di atas kontrak depan, manakala kontrak siri mempunyai sedikit faedah, dan kontrak siri terakhir adalah terlalu baru untuk mempunyai kepentingan terbuka (ia telah dipetik hanya sejak beberapa jam).

Jika kita melihat pada harga yang kita lihat itu naik: penyebaran kalendar (perbezaan antara harga pada expiries yang berbeza) adalah positif.
Orang harus berfikir bahawa ini adalah sejenis "jangkaan pasaran akan meningkat dalam harga Bitcoin" antara hari ini dan Disember.
Nah, ini adalah salah!
Jangkaan terbaik untuk harga futures adalah harga tempat, kerana ia menggabungkan semua maklumat awam yang ada untuk harga serta harga futures. Jika saya mempunyai kepastian kenaikan harga Bitcoin dalam setahun, atau jika saya hanya mempunyai jangkaan rasional pada ini, saya boleh membeli bitcoins, membuat kenaikan harga, dan oleh itu memindahkan harga spot lebih dekat kepada harga futures. Ini, dengan beberapa PEMUDAH yang berlebihan, keadaan bukan arbitraj yang menghubungkan harga aset yang sama pada masa yang berlainan.
Harga futures harus sentiasa menjadi cara itu:

Harga futures = spot harga (1 + kadar bebas risiko) + kos hasil-kemudahan.

Mari kita lihat apa ertinya:

Harga spot: seperti yang kita telah melihat anggaran terbaik untuk harga futures adalah harga spot, kerana semua maklumat awam tentang futures sudah didiskaunkan dalam harga pasaran (separuh kuat kecekapan pasaran à la FAMA).
Kos pembiayaan: diwakili oleh parte (1 + kadar bebas risiko): membeli bitcoins dan perdagangan pada masa akan datang memerlukan pembiayaan kedudukan. Kadar faedah rendah global cenderung untuk menundukkan kepentingan faktor ini, yang harus kos dan oleh itu mungkin meningkatkan harga futures.
Kos menjalankan: atau kos memegang bitcoins untuk matang pada masa akan datang, ini adalah apa yang terutamanya menjejaskan cerun harga futures yang condong ke atas atau ke bawah. Kos dibawa adalah bayaran untuk menyimpan Bitcoin. Ini mungkin rendah untuk Bitcoin berbanding dengan aset lain futures (berfikir untuk menyimpan bitcoins dan bukannya Menyimpan Jongkong emas, atau satu setong minyak), tetapi malangnya, kos insurans dan penyimpanan di peringkat industri tidak boleh diabaikan. Ringkasnya, jika saya membelanjakan kos Menyimpan aset asas saya, ini bermakna bahawa harga futures yang saya mahu untuk menjual aset ini akan lebih tinggi daripada harga tempat, untuk memberi pampasan kepada kos, dengan itu menggalakkan kenaikan harga futures.
Ganjaran Kemudahan adalah nilai yang mempunyai had aset asas sehingga matang pada masa hadapan. Ini terutamanya berkaitan dengan aset kewangan, yang mewakili kupon atau dividen yang dibayar dari tarikh tempat ke matang pada masa hadapan. Ini boleh dianggap sebagai Fi storan negatif, sejenis "hasil untuk penyimpanan", atau keuntungan yang diperolehi daripada memegang aset itu sendiri. Dari segi bitcoins, pulangan yang mudah adalah berpotensi diperolehi daripada faedah yang datang daripada meminjamkan Bitcoin saya kepada pertukaran atau pihak ketiga (berfikir tentang sekatan): jika saya mendapat faedah dalam pinjaman bitcoins saya untuk sekatan, saya boleh, saya akan bersedia untuk membeli mereka dan menjual mereka di futures di bawah harga pasaran semasa, jika perbezaan adalah lebih daripada pampasan oleh faedah.

Sebab mengapa harga futures menunjukkan bentuk cerun positif (atau negatif) yang berkaitan dengan kos kedudukan jarak berbanding kemudahan keputusan: Jika keputusan yang lebih rendah daripada kos pengangkutan, fikirkan mana-mana komoditi fizikal, maka futures keluk akan menunjukkan contango, manakala jika hasil keselesaan adalah lebih tinggi daripada kos simpanan (ini terpakai dalam aset kewangan futures yang banyak), maka cerun harga futures
Bentuk lengkung juga boleh berubah mengikut masa: semasa di contango hari ini, ia tidak selalu seperti ini kerana ia adalah di songsang pada masa pelancaran CME/CBOE pada masa akan datang. Ia sentiasa bernilai memandangkan memandangkan pasukan yang menolak cerun lengkung dalam beberapa jenis "sifat campuran" seperti Bitcoin.

KOMITMEN PENIAGA:

Setiap Pertukaran mempunyai laporan "peniaga komitmen", di mana anda boleh mendapatkan wawasan ke dalam kedudukan pemain di Bursa.
Pedagang komitmen melaporkan kepada Bitcoin Futures dalam CME (yang hanya relevan untuk sekarang) boleh didapati di link berikut dan pilih indeks ekuiti, maka Cryptocurrency dan akhirnya Bitcoin sebagai asas:



Saya amat menasihatkan anda untuk membaca panduan pengguna yang memperincikan semua butiran teknikal tentang bagaimana Carta ini dibuat, tetapi di sini saya akan memberitahu anda perkara utama:

Sudah tentu jumlah kedudukan terbuka adalah sama untuk menjual kedudukan, jika ia melihat jumlah agregat: faedah terbuka sama dengan jumlah panjang (atau Seluar pendek) + kedudukan spread.
Ini adalah lebih jelas jika kita melihat butiran berdasarkan Jadual:



Sudah tentu berbeza jenis pemain mempunyai pendekatan perdagangan yang berbeza, jadi mengetahui jika mereka panjang atau pendek boleh agak berguna.

Apa yang lebih menarik ialah mengkaji evolusi baki panjang/pendek, kelantangan, dan faedah terbuka: ini boleh memberi kita petunjuk tentang bagaimana kedudukan pemain memberi kesan kepada tindakan harga.


PAUTAN BERGUNA:

Satu lagi sumber yang saya amat menyokong berikutan kursus ini dengan CME:

PENGENALAN KEPADA FUTURES: Takrif kontrak niaga hadapan

Ia sebenarnya adalah satu kursus yang sangat lengkap mengenai niaga hadapan, memberikan maklumat yang sangat berguna mengenai definisi niaga hadapan, penggunaan, dan semua butir pelaksanaan dalam CME. Pasti bernilai Baca.


Posting ini hanya versi awal dan hanya meliputi beberapa topik.
Saya boleh pergi dengan lebih terperinci atau membincangkan topik tambahan.

Pasti beberapa topik yang saya mahu untuk menjelaskan lebih terperinci:

  • Struktur terma (contango/backwardation)
  • Margin pada kedudukan terbuka (margin/variasi permulaan/tanda ke pasaran)
  • Contoh komitmen pedagang

Anyway aku terbuka untuk menerima nasihat anda untuk meningkatkan thread. Biar saya tahu bagaimana untuk membetulkan posting ini.

Telegram @despairo beware of impostor
fillippone
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 1064
Merit: 5413


Merit Rascal wannabe Merit Cycler


View Profile
May 24, 2020, 09:35:52 PM
 #1494

Despairo yang berjaya,

seperti yang anda ketahui, saya sangat percaya pada papan tempatan di BitcoinTalk, kerana penghalang bahasa sering membuktikan rintangan sebenar bagi banyak bitcoin dalam langkah pertama mereka. Bitcoin sudah menjadi topik yang sangat sukar, jadi menambahkan tahap kerumitan yang lain sering kali mendorong banyak pihak untuk menuntut ilmu!

Anda melakukan kerja greeat menerjemahkan utas saya dalam bahasa anda (yang saya tidak bercakap, kerana saya menggunakan Terjemahan Google untuk menghantar di sini).

Pastikan anda menambahkan gambar menggunakan tag [img]. Anda boleh menyemak thread asal saya mengenai cara menambahkan tag tersebut sehingga gambar dimuat terus di halaman.
Hanya PM saya jika anda memerlukan bantuan.

Despairo
Jr. Member
*
Offline Offline

Activity: 44
Merit: 46


View Profile
May 27, 2020, 01:43:38 PM
Merited by fillippone (1)
 #1495

Despairo yang berjaya,

seperti yang anda ketahui, saya sangat percaya pada papan tempatan di BitcoinTalk, kerana penghalang bahasa sering membuktikan rintangan sebenar bagi banyak bitcoin dalam langkah pertama mereka. Bitcoin sudah menjadi topik yang sangat sukar, jadi menambahkan tahap kerumitan yang lain sering kali mendorong banyak pihak untuk menuntut ilmu!

Anda melakukan kerja greeat menerjemahkan utas saya dalam bahasa anda (yang saya tidak bercakap, kerana saya menggunakan Terjemahan Google untuk menghantar di sini).

Pastikan anda menambahkan gambar menggunakan tag [img]. Anda boleh menyemak thread asal saya mengenai cara menambahkan tag tersebut sehingga gambar dimuat terus di halaman.
Hanya PM saya jika anda memerlukan bantuan.
Makasih sangat @fillippone sudah respon dan menasehati I. Berkat anda, I boleh belajar banyak tentang Bitcoin dari utas-utas anda, dan ni sangat amazing.
Ya, udah I tambah tag [img] untuk tiap gambar, hanya I masih Newbie jadi tak boleh munculkan gambar. Tinggal nunggu aktiviti sampe 30 (Jr.Member) biar tampak gambar. Btw, utas-utas lain akan dalam kemajuan untuk menterjemah.

Telegram @despairo beware of impostor
mihansignal
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 4
Merit: 0


View Profile WWW
July 16, 2020, 01:58:38 AM
 #1496

Saya seorang amatur
Saya mahu membeli bitcoin
Di mana saya boleh membeli?
Perkenalkan laman web membeli-belah Bitcoin seperti ini
Beli Bitcoin

Bacelah post I atas tu, kan dah I cakap gimane carenye
Ni linknye https://bitcointalk.org/index.php?topic=85430.msg54226029#msg54226029
Bergantung awakla mau beli cem mane

Terima kasih, ia sangat berguna
slakia
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 15
Merit: 1


View Profile WWW
September 01, 2020, 01:27:33 PM
 #1497

Selamat Hari Merdeka (one day late) ! Hi fellow Malaysians, I just want to share with you a Bitcoin escrow website for Malaysians https://slakia.com.

Do check it out and do try to buy and sell bitcoin there. It is newly launched and we are offering free commission for a limited time for whoever who wants to advertise to buy or sell bitcoin. Kindly feel free to message me if you need any information or if you have any questions that you might have. Happy profitable trading at Slakia.com !

Malay version

Selamat Hari Merdeka (satu hari lewat)! Hai rakan-rakan rakyat Malaysia, saya hanya ingin berkongsi dengan anda laman web escrow Bitcoin untuk rakyat Malaysia https://slakia.com.

Periksa dan cuba beli dan jual bitcoin di sana. Ia baru dilancarkan dan kami menawarkan komisen percuma untuk masa yang terhad bagi sesiapa yang ingin beriklan untuk membeli atau menjual bitcoin. Jangan ragu untuk menghantar mesej kepada saya jika anda memerlukan maklumat atau jika anda mempunyai pertanyaan yang mungkin anda ada. Selamat berniaga berfaedah di Slakia.com!
EdwinSebastian
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 23
Merit: 0


View Profile
October 06, 2020, 03:14:08 AM
 #1498

Saya mencari /membeli siapa yang ingin menjual akun bank Malaysia.
jika anda berminat sila hubungi wa +62-813-1999-1488
ballinsignal
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 1
Merit: 0


View Profile WWW
December 14, 2020, 07:49:11 AM
 #1499

بدون نیاز به تحلیل و وقت گذاشتن از کریپتوکارنسی سود کنید
ارائه سیگنال خرید و فروش ارز های دیجیتال
https://ballinsignal.com/cryptocurrency-signal/


wwzsocki
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 1652
Merit: 1488


First 100% Liquid Stablecoin Backed by Gold


View Profile WWW
December 31, 2020, 08:53:09 AM
 #1500

Hey,

I need a Malay native translator are you speaking that language or know anybody?

I need to translate content for Singapore, I think this is the correct language you are using there, not to mention Mandarin which is written like Chinese, am I correct?

Please send me a PM here or using Telegram, my username: @emoneyabc https://t.me/emoneyabc

Pages: « 1 ... 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 [75] 76 »
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!