Bitcoin Forum
May 08, 2021, 12:53:30 PM *
News: Latest Bitcoin Core release: 0.21.0 [Torrent]
 
   Home   Help Search Login Register More  
Pages: « 1 ... 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 [64] 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 »
  Print  
Author Topic: Malaysia  (Read 716653 times)
HarimauMalaysia
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 47
Merit: 0


View Profile
April 07, 2018, 07:09:21 AM
 #1261

Punya lah popular Bahasa Malaysia (Malay) sampaikan BCT member daripada segala negara semuanya nak translate ke dalam Bahasa Malaysia.

Dah ler sebelum ni ada jumpa Mamat Indonesia selalu apply jadi translator untuk Bahasa Malaysia:  https://bitcointalk.org/index.php?topic=85430.msg34128883#msg34128883
Penterjemah Bahasa Cina pun guna Google translate untuk terjemahkan Bahasa Malaysia:  https://bitcointalk.org/index.php?topic=85430.msg34129178#msg34129178

Ni jumpa sorang Pakistan pulak.

Yang masygul nya, kalau sikit punya ramai yang interested nak translate kat MALAY kenapa thread Malaysia tak aktif?
https://bitcointalk.org/index.php?topic=3171591.msg34130113#msg34130113

Cer tengok kat bawah ni:

https://i.imgur.com/Sr7r7UV.png
Advertised sites are not endorsed by the Bitcoin Forum. They may be unsafe, untrustworthy, or illegal in your jurisdiction. Advertise here.
1620478410
Hero Member
*
Offline Offline

Posts: 1620478410

View Profile Personal Message (Offline)

Ignore
1620478410
Reply with quote  #2

1620478410
Report to moderator
Farasha
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 25
Merit: 0


View Profile
April 07, 2018, 07:41:43 AM
 #1262

Ramai juga yang suka menipu di bitcointalk ni ya?  Trik untuk dapat uang cepat dan mudah, tidak kira anak Indonesia, anak Malaysia, Bangla sama semuanya.  Tapi negara-negara Asia kita yang rata-rata rakyatnya miskin memang membuatkan semua golongan daripada pemerintah atasan seperti Presiden atau PM sehinggalah ke bawahnya rakyat jelata ramai yang sering suka scam dan menipu.
ninjaboon
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 2072
Merit: 1000



View Profile WWW
April 08, 2018, 12:15:18 PM
 #1263

Dah la terjemahan Bahasa Cina pun dia sapu, Bahasa Malaysia / Malay pun dia nak sapu jugak?  Kalau ya pun nak kaya cepat, buat la kerja yang etika.  Ni tak, guna Google translate 100%.  Kalau ya pun perbetulkanlah apa yang salah kalau nak guna Google translate pun.  Kan dah kantoi.  Siap2 nanti translation Chinese pun kena banned dengan Bounty Manager nanti.  Semoga menjadi pengajaran kepada semua, sepandai-pandai tupai melompat, akhirnya jatuh ke tanah juga.  Baca di bawah ni kalau anda ada masa:

Kan dah kena report kat thread "Reputation" untuk semua orang baca:  
https://bitcointalk.org/index.php?topic=3260618.msg33969486#msg33969486
https://bitcointalk.org/index.php?topic=3238663.msg33746068#msg33746068


Dear HarimauMalaysia - thanks for taking the time to post this thread. It's a really long one. Do join us in the telegram group to discuss such matter in a "live" manner. See you all.

Jitra
Jr. Member
*
Offline Offline

Activity: 126
Merit: 5

Professional Translator (Malaysian Language)


View Profile WWW
April 08, 2018, 01:38:47 PM
Last edit: April 08, 2018, 03:47:25 PM by Jitra
 #1264

Dah la terjemahan Bahasa Cina pun dia sapu, Bahasa Malaysia / Malay pun dia nak sapu jugak?  Kalau ya pun nak kaya cepat, buat la kerja yang etika.  Ni tak, guna Google translate 100%.  Kalau ya pun perbetulkanlah apa yang salah kalau nak guna Google translate pun.  Kan dah kantoi.  Siap2 nanti translation Chinese pun kena banned dengan Bounty Manager nanti.  Semoga menjadi pengajaran kepada semua, sepandai-pandai tupai melompat, akhirnya jatuh ke tanah juga.  Baca di bawah ni kalau anda ada masa:

Kan dah kena report kat thread "Reputation" untuk semua orang baca:  
https://bitcointalk.org/index.php?topic=3260618.msg33969486#msg33969486
https://bitcointalk.org/index.php?topic=3238663.msg33746068#msg33746068


Dear HarimauMalaysia - thanks for taking the time to post this thread. It's a really long one. Do join us in the telegram group to discuss such matter in a "live" manner. See you all.

Reserve to comment later down below.  Sorry Ninjaboon Colbert I haven  been to your Telegram group either, been somewhat busy with a few things.  I missed the cute girl there I forgot her name I think Chris Doc.

 https://t.me/blockchainmalaysia2

You got over 1500 members there, you should send some of them over here on this thread to make it move "alive", or Malaysians generally prefer only "live" show as opposed to a "dead" one?  :-)

csr.INPACTOR.com  ◁|▌ A NEW HUMANITARIAN ECOSYSTEM ▐|▷  theINCITEMENT.com
■■■■■■■■■■■■■   POWERED BY CSR Tokens   ■■■■■■■■■■■■■
Jitra
Jr. Member
*
Offline Offline

Activity: 126
Merit: 5

Professional Translator (Malaysian Language)


View Profile WWW
April 08, 2018, 01:40:30 PM
Last edit: April 08, 2018, 07:09:44 PM by Jitra
 #1265

Ok dah komen dah, baca di sini:  https://bitcointalk.org/index.php?topic=85430.msg34245213#msg34245213

csr.INPACTOR.com  ◁|▌ A NEW HUMANITARIAN ECOSYSTEM ▐|▷  theINCITEMENT.com
■■■■■■■■■■■■■   POWERED BY CSR Tokens   ■■■■■■■■■■■■■
Jitra
Jr. Member
*
Offline Offline

Activity: 126
Merit: 5

Professional Translator (Malaysian Language)


View Profile WWW
April 08, 2018, 06:32:12 PM
 #1266

ADDED WHITEPAPER MALAYSIAN VERSION


ADDED WHITEPAPER MALAYSIAN VERSION

csr.INPACTOR.com  ◁|▌ A NEW HUMANITARIAN ECOSYSTEM ▐|▷  theINCITEMENT.com
■■■■■■■■■■■■■   POWERED BY CSR Tokens   ■■■■■■■■■■■■■
Jitra
Jr. Member
*
Offline Offline

Activity: 126
Merit: 5

Professional Translator (Malaysian Language)


View Profile WWW
April 08, 2018, 07:05:35 PM
 #1267

Dah la terjemahan Bahasa Cina pun dia sapu, Bahasa Malaysia / Malay pun dia nak sapu jugak?  Kalau ya pun nak kaya cepat, buat la kerja yang etika.  Ni tak, guna Google translate 100%.  Kalau ya pun perbetulkanlah apa yang salah kalau nak guna Google translate pun.  Kan dah kantoi.  Siap2 nanti translation Chinese pun kena banned dengan Bounty Manager nanti.  Semoga menjadi pengajaran kepada semua, sepandai-pandai tupai melompat, akhirnya jatuh ke tanah juga.  Baca di bawah ni kalau anda ada masa:

Kan dah kena report kat thread "Reputation" untuk semua orang baca:  
https://bitcointalk.org/index.php?topic=3260618.msg33969486#msg33969486
https://bitcointalk.org/index.php?topic=3238663.msg33746068#msg33746068


Dear HarimauMalaysia - thanks for taking the time to post this thread. It's a really long one. Do join us in the telegram group to discuss such matter in a "live" manner. See you all.

Reserve to comment later down below.  Sorry Ninjaboon Colbert I haven  been to your Telegram group either, been somewhat busy with a few things.  I missed the cute girl there I forgot her name I think Chris Doc.

 https://t.me/blockchainmalaysia2

You got over 1500 members there, you should send some of them over here on this thread to make it move "alive", or Malaysians generally prefer only "live" show as opposed to a "dead" one?  :-)

Berdasarkan pengalaman saya, tidak berapa ramai Malaysians yang berkecimpung di bidang terjemahan atau translation, tidak seperti rakyat-rakyat di negara jiran seperti Indonesia, Vietnam, Filipina dan sebagainya.  Tak tau kenapa.  Mungkin sebab kurang potensi untuk buat duit yang banyak adalah kurang, atau kebanyakan rakyat Malaysia dah banyak cara lain nak buat duit atau terlalu sibuk dengan aktiviti semasa yang lain.  Sebab tu lah rakyat dari negara2 yang lain seperti Indonesia, atau Bangladeshi / Pakistani di Malaysia yang berminat untuk buat translation Bahasa Malaysia.  

Maaf kalau saya gunakan perkataan "Bahasa Malaysia" instead of "Bahasa Melayu" atau "Malay", sebab pada pendapat saya bahasa tersebut adalah untuk semua rakyat Malaysia bukan sekadar untuk orang Melayu, dan penggunaan Bahasa Malaysia adalah lebih inclusive untuk rakyat Malaysia yang berbangsa lain seperti Cina, India dan sebagainya.


Seperti yang saya pernah jelaskan sebelum ini, saya start buat kerja-kerja translation pun disebabkan diminta oleh seorang CEO untuk ICO yang saya participate.  Seronok buat translation ni, sebab dapat baca Whitepaper dengan lebih mendalam dan sedar bahawanya ICO ni sebenarnya adalah scam dan ada yang macam MLMs.  

Lepas tu saya pun apply kepada translations yang lain, tetapi

1) Susah nak dapat sebab Malaysia tak ada childboard sendiri
2) Bounty Managers ingatkan Bahasa Malaysia sama seperti Bahasa Indonesia (sebab banyak bounty managers Indonesian, dan diorang yang kata Bahasa Malaysia tak perlu)
3) Tak ramai translator Bahasa Malaysia, jadi kalau kita translate, susah diorang nak cari proofreader.

Oleh itu apa yang saya buat ialah hantar PMs & emails kepada ICOs, bounty managers, bounty platforms dsb. untuk menjelaskan kepada mereka tentang pentingnya Bahasa Malaysia untuk ICO tersebut.  Sekarang ni translation Bahasa Malaysia sudah mendapat permintaan atau high demand terutamanya untuk Asian ICOs.

Sebelum ni pun saya ada jumpa thread dimana Malaysian translator yang lain cuba untuk buat translation, tetapi antara respon-nya adalah seperti berikut, "I believe there is very little market for a Malay community also, you can check local threads and see even Malay speakers are very few, so they do not even have their own section. But you can always try, what surprised me also is Chinese speakers board was cancelled. I guess Chinese people here all speak English, maybe the same with Malay."



Saya rasa patut lebih ramai ladi anak-anak Malaysia yang berkecimpung di bidang terjemahan bahasa ini.  Saya tak risau tentang competition.  Cuma kalau orang luar seperti Indonesian atau Bangladeshi / Pakistani nak translate Bahasa Malaysia, saya pun tak setuju dan tak berapa suka lah.  Tetapi kita tak kan boleh buat apa-apa pun.

Cuma saya ingin mengingatkan bahawa translation bukan sahaja pandai bahasa, tetapi kena pandai guna BB Code, Photoshop, Acrobat dan berbagai lagi software.

Terima kasih.

csr.INPACTOR.com  ◁|▌ A NEW HUMANITARIAN ECOSYSTEM ▐|▷  theINCITEMENT.com
■■■■■■■■■■■■■   POWERED BY CSR Tokens   ■■■■■■■■■■■■■
faiz1998
Member
**
Offline Offline

Activity: 252
Merit: 11


View Profile WWW
April 08, 2018, 11:47:38 PM
 #1268

Apa tidak ada pengguna bitcoin di malaysia?

◄  JUST NEWBIE ►
◄ we never sleep alone ►◄ because i have pillow ►
please dont judge me or bullying me
PenMerahDotCom
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 27
Merit: 0


View Profile
April 09, 2018, 05:06:44 AM
 #1269

Eh tetiba jer macam panas sikit board ni?  Sikit punya panjang pos kat atas, tapi interesting dibaca.  Nanti lain kali saya akan cuba komen panjang lebar, sibuk sikit sekarang.
Cuma
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 27
Merit: 0


View Profile
April 09, 2018, 05:37:22 AM
 #1270

Kalau baca screenshot yang Jitra pos kat atas tu, memang betul jugak komen daripada leeea-1334.  Dia kata Malay speaker tak ramai sebab tu diorang tak ada section sendiri.  Tapi sebenarnya mungkin ramai pengguna dan pemain bitcoin di Malaysia kebanyakannya pandai bahasa inggeris.  Kalau kita tengok di Lowyat.NET pun kebanyakan postingnya dalam English. Lagipun Malaysians lebih suka guna whatsup daripada buat pos macam ni.
SiakapKeli
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 28
Merit: 0


View Profile
April 09, 2018, 06:13:22 AM
 #1271

Memang tak patut lah kalau translation ke Bahasa Malaysia dibuat oleh orang dari negara lain.  Lepas ni aku pun nak cuba jugak join translation ni.  Agak-agak boleh dapat banyak duit tak berbanding dengan bisnes buat blog Siakap Keli??
Farasha
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 25
Merit: 0


View Profile
April 09, 2018, 07:04:03 AM
 #1272

Saya suka lihat tim Thinkcoin ini, ramai yang nama mereka Islam.  Ramai sekali tim nya berbanding denga ICO yang sebelum ini saya selalu baca.  Cuma terminologi nya agak sukar untuk saya fahami mungkin disebabkan saya kurang fahami tentang konsep kewangan dan dagangan, memang subjeknya agak susah ya.
Siberius
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 4
Merit: 0


View Profile
April 09, 2018, 08:17:43 AM
 #1273

This ThinkCoin ICO does look like a good one, the team is solid, the road map is laid out properly, and the whitepaper is well-written.
HarimauMalaysia
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 47
Merit: 0


View Profile
April 09, 2018, 05:05:17 PM
 #1274

Saya pun sebenarnya berminat nak mencuba buat translation, tapi bila saya try nak translate satu page amik masa berjam-jam, patutlah diorang guna terjemahan google.  Kepada yang buat terjemahan tu saya tidak "envy" kepada anda.  Tetapi, saya akan cuba berusaha untuk menjadi pandai dalam bidang ni, dan saya pun akan menjadi penterjemah yang berjaya seperti ramai member=member di atas.
Jitra
Jr. Member
*
Offline Offline

Activity: 126
Merit: 5

Professional Translator (Malaysian Language)


View Profile WWW
April 10, 2018, 09:39:52 AM
 #1275

Mana pergi Fxstrike dah lama tak nampak dia kat sini sibuk ke bro?

csr.INPACTOR.com  ◁|▌ A NEW HUMANITARIAN ECOSYSTEM ▐|▷  theINCITEMENT.com
■■■■■■■■■■■■■   POWERED BY CSR Tokens   ■■■■■■■■■■■■■
HarimauMalaysia
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 47
Merit: 0


View Profile
April 10, 2018, 10:19:16 PM
Last edit: April 10, 2018, 10:51:29 PM by HarimauMalaysia
 #1276

Tak ada ke peminat Bounty di Malaysia, sampai ramai sangat Indonesians take advantage to translate Malaysian language???  Kepada CoderTerganteng & KurangKerjaan, kalau anda tidak berhenti daripada aktivitas translasi Bahasa Malaysia, anda akan menerima Negative Trust membuatkan kedua-dua akaun ada mungkin tidak boleh digunakan lagi untuk aktivitas ganjaran bounty.

Re: Another Indonesian Posing As Malaysian Translator With Very Poor Malay Language

Read more:  (original post reported on Reputation / Scam Thread here:  https://bitcointalk.org/index.php?topic=3297018.new#new


As more and more ICOs are aware of the Per Capita Income of Malaysians versus its neighbouring countries and more and more Malaysians are investing in ICOs, we have seen a rise in the number of people rushing to translate Malaysian or Malay language on Bitcointalk forum.  Most notably are Indonesians, because they are the most famous bounty hunters on BCT.  

As a proud Malaysian I am taking the time to expose these imposters & cheaters who have been participating in bounty translations to earn tokens from ICOs.  Honestly, I don't mind anyone, regardless of whether they are Malaysians or not who's involved in translating the language.  But what I do care is the QUALITY of these translations.  Because Indonesian language and Malaysian language share certain similarities, most non-native speakers might not recognize the differences.  Both of these languages are very different.

It is NOT FAIR to other translators who spend days and night making good quality translation works, whereas these irresponsible people simply "rape" the quality of your language either by not caring about what the sentences would mean or using Google Translate.  

This is my third person who has been translating poor quality Malaysian translation, and the second Indonesians to translate Malaysian language.  

His BCT Username is:   CoderTerganteng and his Profile Link is:  https://bitcointalk.org/index.php?action=profile;u=1317727

He has another account, and the name there is:  KurangKerjaan and the Profile Link is:  https://bitcointalk.org/index.php?action=profile;u=1336024

Both of these accounts have negative trust ratings, and both have been translating in Indonesians and Malaysian languages.

You can check the translations they have posted by clicking on "Show the last posts of this person". and "Show the last topics started by this person."

If you are a Malaysian, you will know that his Malay translation is so bad most of them would not be understandable to Malaysians and Indonesians.

I will only post a few pics as not to make this thread too long.

I hope the Bounty Managers would blacklist these two Usernames and/or give him more negative ratings to prevent him from profiting from these kind of unethical activities.


https://i.imgur.com/ING7HuZ.png

https://i.imgur.com/9YQOpzG.png

https://i.imgur.com/yTxff2G.png

https://i.imgur.com/CLrKIng.png

https://i.imgur.com/RDjbp2I.png

HarimauMalaysia
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 47
Merit: 0


View Profile
April 10, 2018, 10:54:55 PM
 #1277

Kenapa ramai dari Indonesia suka guna Bahasa Malaysia untuk cuba dapat token percuma dari ICO?  Cukuplah dengan translation to Indonesian Language.  Leave our Malaysian language alone!  Ada ke anak-anak Malaysia yang guna Bahasa Indonesia untuk kerja yang sama?  Harap maaf kepada anak-anak Indonesia yang lain, yang kebanyakkannya jujur dan ikhlas dalam pencarian rezeki masing-masing.
Farasha
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 25
Merit: 0


View Profile
April 11, 2018, 12:03:08 AM
 #1278

Saya memang sudah merasai sebelumnya CoderTerganteng sama KurangKerjaan ini orang yang sama.  Translasi mereka jelek sekali, bukan bahasa Malaysia bukan bahasa Indonesia.  Kenapa harus menipu sekalipun mahu bikin uang percuma deh?   CoderTerganteng itu bunyinya juga seperti Kote Tergantung.
PyraCrypto
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 22
Merit: 1


View Profile
April 11, 2018, 01:21:01 AM
 #1279

Wow I didn't realize that Malay language is such a popular language to be used by of these individuals trying to earn translation bounties.  But if Malaysian language is that popular how come it doesn't have its own board.  Even other smaller and poorer countries have their own child board.  Is it because Malaysian themselves don't like to use their own language when communicating on the the internet or is it because most people in Malaysia speak and write English fluently?  Either that, or the Malays do not get themselves involved with cryptocurrencies maybe for religious reasons or because they prefer to earn money through working as public servants.  I see that most Bitcoin meetups are attended primarily by Chinese and Indians, so where are the Malays?

Some people say, when you outlaw the guns, only the outlaws will have the guns.   Similarly, when Malaysians don't use they own language, then only non-Malaysians would take advantage of that language.  It is a self-fulfilling prophecy.
CoderTerganteng
Member
**
Offline Offline

Activity: 274
Merit: 11


View Profile
April 11, 2018, 01:26:50 AM
 #1280

Kenapa ramai dari Indonesia suka guna Bahasa Malaysia untuk cuba dapat token percuma dari ICO?  Cukuplah dengan translation to Indonesian Language.  Leave our Malaysian language alone!  Ada ke anak-anak Malaysia yang guna Bahasa Indonesia untuk kerja yang sama?  Harap maaf kepada anak-anak Indonesia yang lain, yang kebanyakkannya jujur dan ikhlas dalam pencarian rezeki masing-masing.
Sorry ah Bro, aku blh dua lang.. jadi apa masalah nya? jgn potong rezeki org bro, sesungguhnya org dengki cepat mati, kene rajin je bro hmmm,, assalam, siap post bagai ko ye ahahah 
Pages: « 1 ... 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 [64] 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 »
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!