Bitcoin Forum
April 02, 2020, 10:35:25 PM *
News: Latest Bitcoin Core release: 0.19.1 [Torrent]
 
   Home   Help Search Login Register More  
Pages: « 1 ... 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 [65] 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 »
  Print  
Author Topic: Malaysia  (Read 327322 times)
HarimauMalaysia
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 47
Merit: 0


View Profile
April 10, 2018, 10:19:16 PM
Last edit: April 10, 2018, 10:51:29 PM by HarimauMalaysia
 #1281

Tak ada ke peminat Bounty di Malaysia, sampai ramai sangat Indonesians take advantage to translate Malaysian language???  Kepada CoderTerganteng & KurangKerjaan, kalau anda tidak berhenti daripada aktivitas translasi Bahasa Malaysia, anda akan menerima Negative Trust membuatkan kedua-dua akaun ada mungkin tidak boleh digunakan lagi untuk aktivitas ganjaran bounty.

Re: Another Indonesian Posing As Malaysian Translator With Very Poor Malay Language

Read more:  (original post reported on Reputation / Scam Thread here:  https://bitcointalk.org/index.php?topic=3297018.new#new


As more and more ICOs are aware of the Per Capita Income of Malaysians versus its neighbouring countries and more and more Malaysians are investing in ICOs, we have seen a rise in the number of people rushing to translate Malaysian or Malay language on Bitcointalk forum.  Most notably are Indonesians, because they are the most famous bounty hunters on BCT.  

As a proud Malaysian I am taking the time to expose these imposters & cheaters who have been participating in bounty translations to earn tokens from ICOs.  Honestly, I don't mind anyone, regardless of whether they are Malaysians or not who's involved in translating the language.  But what I do care is the QUALITY of these translations.  Because Indonesian language and Malaysian language share certain similarities, most non-native speakers might not recognize the differences.  Both of these languages are very different.

It is NOT FAIR to other translators who spend days and night making good quality translation works, whereas these irresponsible people simply "rape" the quality of your language either by not caring about what the sentences would mean or using Google Translate.  

This is my third person who has been translating poor quality Malaysian translation, and the second Indonesians to translate Malaysian language.  

His BCT Username is:   CoderTerganteng and his Profile Link is:  https://bitcointalk.org/index.php?action=profile;u=1317727

He has another account, and the name there is:  KurangKerjaan and the Profile Link is:  https://bitcointalk.org/index.php?action=profile;u=1336024

Both of these accounts have negative trust ratings, and both have been translating in Indonesians and Malaysian languages.

You can check the translations they have posted by clicking on "Show the last posts of this person". and "Show the last topics started by this person."

If you are a Malaysian, you will know that his Malay translation is so bad most of them would not be understandable to Malaysians and Indonesians.

I will only post a few pics as not to make this thread too long.

I hope the Bounty Managers would blacklist these two Usernames and/or give him more negative ratings to prevent him from profiting from these kind of unethical activities.


https://i.imgur.com/ING7HuZ.png

https://i.imgur.com/9YQOpzG.png

https://i.imgur.com/yTxff2G.png

https://i.imgur.com/CLrKIng.png

https://i.imgur.com/RDjbp2I.png

Best Rates For Exchanging Cryptocurrency Buy Crypto With Credit Card Smooth Exchange Multiple E-Payment Systems Check Now Check Now
Advertised sites are not endorsed by the Bitcoin Forum. They may be unsafe, untrustworthy, or illegal in your jurisdiction. Advertise here.
1585866925
Hero Member
*
Offline Offline

Posts: 1585866925

View Profile Personal Message (Offline)

Ignore
1585866925
Reply with quote  #2

1585866925
Report to moderator
1585866925
Hero Member
*
Offline Offline

Posts: 1585866925

View Profile Personal Message (Offline)

Ignore
1585866925
Reply with quote  #2

1585866925
Report to moderator
1585866925
Hero Member
*
Offline Offline

Posts: 1585866925

View Profile Personal Message (Offline)

Ignore
1585866925
Reply with quote  #2

1585866925
Report to moderator
HarimauMalaysia
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 47
Merit: 0


View Profile
April 10, 2018, 10:54:55 PM
 #1282

Kenapa ramai dari Indonesia suka guna Bahasa Malaysia untuk cuba dapat token percuma dari ICO?  Cukuplah dengan translation to Indonesian Language.  Leave our Malaysian language alone!  Ada ke anak-anak Malaysia yang guna Bahasa Indonesia untuk kerja yang sama?  Harap maaf kepada anak-anak Indonesia yang lain, yang kebanyakkannya jujur dan ikhlas dalam pencarian rezeki masing-masing.
Farasha
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 25
Merit: 0


View Profile
April 11, 2018, 12:03:08 AM
 #1283

Saya memang sudah merasai sebelumnya CoderTerganteng sama KurangKerjaan ini orang yang sama.  Translasi mereka jelek sekali, bukan bahasa Malaysia bukan bahasa Indonesia.  Kenapa harus menipu sekalipun mahu bikin uang percuma deh?   CoderTerganteng itu bunyinya juga seperti Kote Tergantung.
PyraCrypto
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 23
Merit: 1


View Profile
April 11, 2018, 01:21:01 AM
 #1284

Wow I didn't realize that Malay language is such a popular language to be used by of these individuals trying to earn translation bounties.  But if Malaysian language is that popular how come it doesn't have its own board.  Even other smaller and poorer countries have their own child board.  Is it because Malaysian themselves don't like to use their own language when communicating on the the internet or is it because most people in Malaysia speak and write English fluently?  Either that, or the Malays do not get themselves involved with cryptocurrencies maybe for religious reasons or because they prefer to earn money through working as public servants.  I see that most Bitcoin meetups are attended primarily by Chinese and Indians, so where are the Malays?

Some people say, when you outlaw the guns, only the outlaws will have the guns.   Similarly, when Malaysians don't use they own language, then only non-Malaysians would take advantage of that language.  It is a self-fulfilling prophecy.
CoderTerganteng
Member
**
Offline Offline

Activity: 275
Merit: 11


View Profile
April 11, 2018, 01:26:50 AM
 #1285

Kenapa ramai dari Indonesia suka guna Bahasa Malaysia untuk cuba dapat token percuma dari ICO?  Cukuplah dengan translation to Indonesian Language.  Leave our Malaysian language alone!  Ada ke anak-anak Malaysia yang guna Bahasa Indonesia untuk kerja yang sama?  Harap maaf kepada anak-anak Indonesia yang lain, yang kebanyakkannya jujur dan ikhlas dalam pencarian rezeki masing-masing.
Sorry ah Bro, aku blh dua lang.. jadi apa masalah nya? jgn potong rezeki org bro, sesungguhnya org dengki cepat mati, kene rajin je bro hmmm,, assalam, siap post bagai ko ye ahahah 
CoderTerganteng
Member
**
Offline Offline

Activity: 275
Merit: 11


View Profile
April 11, 2018, 02:44:39 PM
 #1286

Diam plk harimau ni, duk cari kesalahan org. je... dengki la tu, kurang2 kn lah prangai gitu encik harimau
HarimauMalaysia
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 47
Merit: 0


View Profile
April 11, 2018, 07:02:52 PM
 #1287

Diam plk harimau ni, duk cari kesalahan org. je... dengki la tu, kurang2 kn lah prangai gitu encik harimau

Bukan dengki Pak, cukup2lah dgn buat translasi bahasa Indonesia, bagi lah kpd org lain pulak. Org lain pun nak carik makan jugak.  Sy sudah apply banyak translation tp tak dapat sebab ramai imposter yg buat Malaysian translation.  Nanti sy akan gunakan portfolio CoderTergantang apa dia rasa?  Lagipun kerja yg tak jujur ni pun akan mati cepat.
CoderTerganteng
Member
**
Offline Offline

Activity: 275
Merit: 11


View Profile
April 11, 2018, 08:56:06 PM
 #1288

Diam plk harimau ni, duk cari kesalahan org. je... dengki la tu, kurang2 kn lah prangai gitu encik harimau

Bukan dengki Pak, cukup2lah dgn buat translasi bahasa Indonesia, bagi lah kpd org lain pulak. Org lain pun nak carik makan jugak.  Sy sudah apply banyak translation tp tak dapat sebab ramai imposter yg buat Malaysian translation.  Nanti sy akan gunakan portfolio CoderTergantang apa dia rasa?  Lagipun kerja yg tak jujur ni pun akan mati cepat.
aik! xyah acah2 bhsa indo la, nak tau tak knp apply x dpt? sbb malaysian punya xde bord lg, just berbalas komen gini.. lgpun ko apply kt token & ico section.. aku punya apply kt masternode coin je.. tu pun nak kecoh, ok ni aku nak explain Smiley aku org malaysia, dan aku jgk blh bertutur bahasa indo, apa masalah nya.. lgpun thread yg aku translated  tu bukan ico pnya kan... Smiley merata2 ye ko post id aku, dkt tmpt aku translate pun ko post.. Melayu gini lah hahaah, Fhm sgt dah sifat dia..
CoderTerganteng
Member
**
Offline Offline

Activity: 275
Merit: 11


View Profile
April 11, 2018, 09:04:23 PM
 #1289

Diam plk harimau ni, duk cari kesalahan org. je... dengki la tu, kurang2 kn lah prangai gitu encik harimau

 Sy sudah apply banyak translation tp tak dapat sebab ramai imposter yg buat Malaysian
Hahaha, takyah apply untuk project bsr2 bro, malaysian blm ada official board cam indonesian lg, sbb tu diorang jarang accept,
aku buat untuk project kecik2 ja bosku,
HarimauMalaysia
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 47
Merit: 0


View Profile
April 11, 2018, 09:53:51 PM
 #1290

Kalau pun cuma buat masternode sajapun, cukup2lah dgn bahsa Indonesia tu Pak, jangan greedy.  Ramai lagi kat sini yang buat translation masternode ke bhs Malaysia contoh macam zulrayyan, zulrahman, Kualalump9, Dodolahi.  

Kalau nak buat jugak translation ke bhs Malasysia belajarlah dulu drp Zulrayyan, walaupun dia newbie, tp bahasa dia bagus, mudah dibaca dan translationnya berkualiti tinggi.  Sy pun tgh belajar drpada Zulrayyan.
CoderTerganteng
Member
**
Offline Offline

Activity: 275
Merit: 11


View Profile
April 11, 2018, 10:19:03 PM
 #1291

Kalau pun cuma buat masternode sajapun, cukup2lah dgn bahsa Indonesia tu Pak, jangan greedy.  Ramai lagi kat sini yang buat translation masternode ke bhs Malaysia contoh macam zulrayyan, zulrahman, Kualalump9, Dodolahi.  

Kalau nak buat jugak translation ke bhs Malasysia belajarlah dulu drp Zulrayyan, walaupun dia newbie, tp bahasa dia bagus, mudah dibaca dan translationnya berkualiti tinggi.  Sy pun tgh belajar drpada Zulrayyan.
Dah xde orang nk reserve bahasa tu, aku ambik lerr!! najib betol ahahah,
HarimauMalaysia
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 47
Merit: 0


View Profile
April 12, 2018, 12:31:31 AM
 #1292

Kalau macam tu ikutlah apa yang awak rasa patut, sy xnak mati cepat kalau dengki kat orang.  Cuma buatlah translation to elok2 supaya mudah dibaca.  But from now on whatever masternode yg awak reserve sy pun akan reserve juga.  Nampak gampang translasi masternode tak perlu translate gambar, cuma teks sahaja, jd tak perlu pandai photoshop sy akan follow postings awak setiap hari untuk cari kerja sebab sy kurang kerjaan.
CoderTerganteng
Member
**
Offline Offline

Activity: 275
Merit: 11


View Profile
April 12, 2018, 01:40:02 AM
 #1293

Kalau macam tu ikutlah apa yang awak rasa patut, sy xnak mati cepat kalau dengki kat orang.  Cuma buatlah translation to elok2 supaya mudah dibaca.  But from now on whatever masternode yg awak reserve sy pun akan reserve juga.  Nampak gampang translasi masternode tak perlu translate gambar, cuma teks sahaja, jd tak perlu pandai photoshop sy akan follow postings awak setiap hari untuk cari kerja sebab sy kurang kerjaan.
hahaha, ye ye! Cheesy Assalam Bosku Smiley
Jitra
Jr. Member
*
Offline Offline

Activity: 126
Merit: 5

Professional Translator (Malaysian Language)


View Profile WWW
April 12, 2018, 05:22:57 PM
 #1294

Harap berdamai semua dan jangan gaduh-gaduh pasal translation...rezeki masing-masing akan sentiasa ada di mana-mana dan pada bila-bila masa sahaja...tetapi kenalah pandai dan rajin mencarinya.  Kalau nak belajar tentang translation sila ikut saya.  Saya dah buat translation untuk hampir 20 ICO.  Saya belum mencuba Masternode translation, dan besar kemungkinan tidak akan menceburkan diri ke bidang Masternode.  Projek translation ini sebenarnya tidak semudah yang disangkakan.  Contohnya, saya mengambil masa 6 hari untuk menterjemahkan 50 mukasurat Whitepaper Thinkcoin.  Dan belum tentu akan mendapatkan hasilnya yang harus ditunggu beberapa bulan lagi.

Sila baca di sini:  https://drive.google.com/file/d/1R4v8O_EvFCkTAQZ38S3s5QaGcIeYfMYt/view


csr.INPACTOR.com  ◁|▌ A NEW HUMANITARIAN ECOSYSTEM ▐|▷  theINCITEMENT.com
■■■■■■■■■■■■■   POWERED BY CSR Tokens   ■■■■■■■■■■■■■
CoderTerganteng
Member
**
Offline Offline

Activity: 275
Merit: 11


View Profile
April 12, 2018, 11:33:36 PM
 #1295

Harap berdamai semua dan jangan gaduh-gaduh pasal translation...rezeki masing-masing akan sentiasa ada di mana-mana dan pada bila-bila masa sahaja...tetapi kenalah pandai dan rajin mencarinya.  Kalau nak belajar tentang translation sila ikut saya.  Saya dah buat translation untuk hampir 20 ICO.  Saya belum mencuba Masternode translation, dan besar kemungkinan tidak akan menceburkan diri ke bidang Masternode.  Projek translation ini sebenarnya tidak semudah yang disangkakan.  Contohnya, saya mengambil masa 6 hari untuk menterjemahkan 50 mukasurat Whitepaper Thinkcoin.  Dan belum tentu akan mendapatkan hasilnya yang harus ditunggu beberapa bulan lagi.

Sila baca di sini:  https://drive.google.com/file/d/1R4v8O_EvFCkTAQZ38S3s5QaGcIeYfMYt/view


x gaduh bos, geram hati tgk ad org post id kata aku ni menipu apa semua.. dkt tmpat aku translate pun dia post gak, tersekat punca rezeki, dia nk translate tp x rajin cari mmg la,,, zzzz xpe la bukan rezeki saya...
Jitra
Jr. Member
*
Offline Offline

Activity: 126
Merit: 5

Professional Translator (Malaysian Language)


View Profile WWW
April 13, 2018, 09:13:18 AM
 #1296

Harap berdamai semua dan jangan gaduh-gaduh pasal translation...rezeki masing-masing akan sentiasa ada di mana-mana dan pada bila-bila masa sahaja...tetapi kenalah pandai dan rajin mencarinya.  Kalau nak belajar tentang translation sila ikut saya.  Saya dah buat translation untuk hampir 20 ICO.  Saya belum mencuba Masternode translation, dan besar kemungkinan tidak akan menceburkan diri ke bidang Masternode.  Projek translation ini sebenarnya tidak semudah yang disangkakan.  Contohnya, saya mengambil masa 6 hari untuk menterjemahkan 50 mukasurat Whitepaper Thinkcoin.  Dan belum tentu akan mendapatkan hasilnya yang harus ditunggu beberapa bulan lagi.

Sila baca di sini:  https://drive.google.com/file/d/1R4v8O_EvFCkTAQZ38S3s5QaGcIeYfMYt/view


x gaduh bos, geram hati tgk ad org post id kata aku ni menipu apa semua.. dkt tmpat aku translate pun dia post gak, tersekat punca rezeki, dia nk translate tp x rajin cari mmg la,,, zzzz xpe la bukan rezeki saya...

Sabar-sabar...

csr.INPACTOR.com  ◁|▌ A NEW HUMANITARIAN ECOSYSTEM ▐|▷  theINCITEMENT.com
■■■■■■■■■■■■■   POWERED BY CSR Tokens   ■■■■■■■■■■■■■
Jitra
Jr. Member
*
Offline Offline

Activity: 126
Merit: 5

Professional Translator (Malaysian Language)


View Profile WWW
April 13, 2018, 09:16:29 AM
 #1297

Perhatian:  ICO di atas hanyalah untuk bacaan orang dewasa sahaja.  Kanak-kanak tidak dibenarkan untuk membaca.


Pautan Untuk Kertas Putih Bahasa Malaysia (Link To Malaysian Language Whitepaper):  https://drive.google.com/file/d/1K7Vyux-rkWB-jPmBjW1KhgE-GR64zghF/view

csr.INPACTOR.com  ◁|▌ A NEW HUMANITARIAN ECOSYSTEM ▐|▷  theINCITEMENT.com
■■■■■■■■■■■■■   POWERED BY CSR Tokens   ■■■■■■■■■■■■■
decrochen
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 35
Merit: 0


View Profile
April 13, 2018, 01:36:50 PM
 #1298

First Trading Platform from SINGAPORE/MALAYSIA. Official website http://www.tower-mwshop.com
We have  companies in Australia, New Zealand, Singapore and Malaysia. And our agent all over China. WE  provide foreign exchange/cryptocurrency and other trading instruments.  Transaction money with local currency, C 2 C mode , Welcome to join the channel.
  QQ customer service 1927728425. WeChat Customer Service -towermanagement .QQ Group Number -329532230.                                                                                 Telegram Group--https://t.me/joinchat/Go7i7w12p5LsQKjonnRyTQ
CoderTerganteng
Member
**
Offline Offline

Activity: 275
Merit: 11


View Profile
April 13, 2018, 03:53:15 PM
 #1299

Perhatian:  ICO di atas hanyalah untuk bacaan orang dewasa sahaja.  Kanak-kanak tidak dibenarkan untuk membaca.


Pautan Untuk Kertas Putih Bahasa Malaysia (Link To Malaysian Language Whitepaper):  https://drive.google.com/file/d/1K7Vyux-rkWB-jPmBjW1KhgE-GR64zghF/view

Terbaik Bro Jitra, Rajin betul translate whitepaper...  Smiley skrng aku dh xleh nk buat translation.. Hmmm Sad Keep it up, harap2 la Theymos ad buat section untuk malaysia
Jitra
Jr. Member
*
Offline Offline

Activity: 126
Merit: 5

Professional Translator (Malaysian Language)


View Profile WWW
April 13, 2018, 06:24:06 PM
Last edit: April 13, 2018, 06:53:33 PM by Jitra
 #1300

Perhatian:  ICO di atas hanyalah untuk bacaan orang dewasa sahaja.  Kanak-kanak tidak dibenarkan untuk membaca.


Pautan Untuk Kertas Putih Bahasa Malaysia (Link To Malaysian Language Whitepaper):  https://drive.google.com/file/d/1K7Vyux-rkWB-jPmBjW1KhgE-GR64zghF/view

Terbaik Bro Jitra, Rajin betul translate whitepaper...  Smiley skrng aku dh xleh nk buat translation.. Hmmm Sad Keep it up, harap2 la Theymos ad buat section untuk malaysia

Thank you bro... nko buat larr akaun baru yang bersih.  Tunggu sampai dapat Jr. Member dan apply Masternode translation yang nko suka buat, tapi ramai jugak newbie yang buat Masternodes tak perlu Jr. Member...tapi ICO susah sikitlah....  Portfolio nko kan dah ada. Experience dah ada.  Apa nak risaunya.  Takde masalah kat situ.  Yang ada masalahnya kalau tak pernah ada pengalaman. Don't worry aku tak interested kat Masternode translation....

Jangan guna akaun itu untuk translation pelbagai language contohnya Indonesia dan Malaysia, walaupun kita semua multi-language.  Aku tak ada anti sapa-sapa tapi kalau tengok mamat mana-mana cuba nak grab banyak language rasa geram jugak laar..., terutamanya Malaysia dan Indonesia nie selalunya ada sibling rivalry.  Berjiran nie memang susah.  Tak tau laar kalau Bitcointalk bagi buat banyak akaun, kalau 2 akaun mungkin boleh, lebih pada tu aku tak tau laar.., aku orang baru.

Dan jangan link kan akaun baru tu pada mana-mana akaun atau hantar sMerit kepada akaun lain...aku tengok akaun nko ada negative trust daripada Vod pasal sMerit, peciternya tu...?  Vod tu sapa, Lauda tu sapa, macam powerr jerr depa tu? Tak perlu sMerit kalau nak buat translation. Junior member pun boleh join bounty.  Hanya Fxstrike saja yang risau pasal sMerit nie.  Aku okayy jer masa tak ada Merit pun masih dapat.  Susah sikit kalau newbie tapi rezeki masing-masing ada di mana-mana dan pada bila-bila masa.  


csr.INPACTOR.com  ◁|▌ A NEW HUMANITARIAN ECOSYSTEM ▐|▷  theINCITEMENT.com
■■■■■■■■■■■■■   POWERED BY CSR Tokens   ■■■■■■■■■■■■■
Pages: « 1 ... 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 [65] 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 »
  Print  
 
Jump to:  

Sponsored by , a Bitcoin-accepting VPN.
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!