Bitcoin Forum
June 24, 2021, 11:02:10 PM *
News: Latest Bitcoin Core release: 0.21.1 [Torrent]
 
   Home   Help Search Login Register More  
Pages: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 [41] 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 »
  Print  
Author Topic: AMD Mem Tweak XL - Read/modify timings/pp/straps on the fly  (Read 57253 times)
pbfarmer
Member
**
Offline Offline

Activity: 340
Merit: 29


View Profile
May 30, 2019, 10:26:52 AM
 #801

For those running Ubuntu 18.04 & AMD Cards.

How are you modifying the core & mem clocks and voltages of AMD cards?
In Windows AMD Mem Tweak allows these to be changed in the GUI but I can't find a way to do it in Ubuntu in AMD Mem Tweak or any other way.
I've got thirsty Vega 56s that desperately need to be downvolted (otherwise my wife will kill me on the electricity bills!).

Please help!

Why not using hiveOS https://hiveos.farm/ ?


Because its not solely a mining computer. Its a Ubuntu server doing a range of tasks.
All attempts to modify clocks and voltages directly as per https://www.reddit.com/r/overclocking/comments/agwtts/how_to_overclock_your_amd_gpu_on_linux/
have failed. pp_od_clk_voltage file will not change to new values.

Did you do the grub update as described?
1624575730
Hero Member
*
Offline Offline

Posts: 1624575730

View Profile Personal Message (Offline)

Ignore
1624575730
Reply with quote  #2

1624575730
Report to moderator
1624575730
Hero Member
*
Offline Offline

Posts: 1624575730

View Profile Personal Message (Offline)

Ignore
1624575730
Reply with quote  #2

1624575730
Report to moderator
Make sure you back up your wallet regularly! Unlike a bank account, nobody can help you if you lose access to your BTC.
Advertised sites are not endorsed by the Bitcoin Forum. They may be unsafe, untrustworthy, or illegal in your jurisdiction. Advertise here.
1624575730
Hero Member
*
Offline Offline

Posts: 1624575730

View Profile Personal Message (Offline)

Ignore
1624575730
Reply with quote  #2

1624575730
Report to moderator
pbfarmer
Member
**
Offline Offline

Activity: 340
Merit: 29


View Profile
May 30, 2019, 10:45:00 AM
 #802

580 with ppt?, isn't that only vega support ppt? how to set 580's ppt?

All AMD GPUs since some time use PPT - I was setting them for my old HD7950 when I was still mining w/ it.

Process is exactly the same as for Vega.  Create one using ODNT (or download one if you're feeling lazy and don't mind applying mystery settings to your GPUs), then just double click the reg file.  I'm assuming you're talking Windows - the Linux process is a little more involved.

Btw, PPT was required for vega early on, because you couldn't properly undervolt w/o it.  Same was not true for polaris, so using PPTs is more of a process choice (unless being used for more 'under the hood' things like modifying fan tables)
Very interesting. Could you tell us more about what PPT and ODNT are? I am very concerned about the energy efficiency of my RX488 ..
And how did you manage to raise the memory frequencies so high, with such a low voltage, the memory probably gives a lot of errors in this mode? My RX488 works 1100/2025 @ 855 and gives 30.5hash .. above, I cannot raise the memory frequency at such a voltage that the card would work without memory errors (HWinfo).
How can I do the same in the windows?

ODNT = OverdriveNTool - a simple, more stable, and generally better replacement for wattman (or other profile tools like afterburner, trixx, etc)

PPT = power play table.  it is a section of the GPU bios which is converted to a registry file and imported into windows registry.  It acts like a soft bios update for certain aspects of your GPU. You can read much more detail about this in many mining or OC threads - especially for vega.  However, as I mentioned, it's not really necessary for polaris - you can do most things with any profile tool (wattman, afterburner, ODNT, etc)

I'm on linux - so i don't have a hwinfo64 type tool to monitor mem errors.  They are supposedly reported in the system log, and I don't see any reported, but I don't necessarily trust the reporting is as robust as in windows.  As I said, i'm not using any tricks - I set my GPU parameters, and it works.  Not all cards are the same, even some of mine are better than others.

Also, if you flashed your bios, your straps are key to the frequency you can achieve.  Which is why in my original comment, I was explaining how i relaxed some timings to get allow my ubermix flashed samsungs to increase 50-100 MHz
MaxHa$h
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 37
Merit: 0


View Profile
May 30, 2019, 12:57:52 PM
 #803

Now getting 555hs with each of my rx550's.
1180 core  1930 memory


2gb or 4gb?

What timings did you use?

2gb.
They are bios modded, memory strap from somewhere on the Net (530hs)
Just been playing around with different numbers that I can now access with this tool. REF 50  rfc 120 rc 56. Are a few
Will upload the full timing when I'm at my pc

thanks, ill try just those changes and report back.
bobymoore
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 58
Merit: 0


View Profile
May 30, 2019, 03:44:57 PM
 #804

I see some heat in vrm Temps in my Vega 56@64,what to reduse from settings of amd mem tweak?
RFB-Ripple
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 3
Merit: 0


View Profile
May 31, 2019, 01:33:12 AM
Last edit: June 01, 2019, 12:43:36 AM by RFB-Ripple
 #805

New Release

  • Added FIJI support
  • Added Refresh Rate timing (RX boost  Wink)
  • Overdrive fixes
  • Added memory manufacturer detection for G5, HBM & HBM2
  • .....

Link: Here


Will upload CLI versions asap as well!


I noticed some people have figured out that there is still room to improve on RX 4**/5** cards.
Just not many people saying how..

Well, open up the tool, and raise Refresh Rate (REF) i created a separate textbox for it to make it easy.
Raise it from 5 to 7/8 (just an example) and you'll see improvement already.

Slightly dropping RFC will increase your hashrate as well.



Greetings

Thank you Eliovp for the info.  I only tried raising the REF from 5 to 9 and got a 1.178 increase from my MSI Rx580 G8 Hynix and a 0.739 increase from my XFX RX580 G8 Samsung memory.   I'll play with the RFC after I now the 2 card types are stable.   Update:  I raised my REF to 10 for the last 12 hours and has been stable.  Original 27.803 to 29.313, a 5.43% increase and Original 24.852 to 25.854, 4.03% increase.  Thanks again Eliovp for the info!   RFC is next for both cards after another 12 hours.
dragonmike
Hero Member
*****
Offline Offline

Activity: 1218
Merit: 556


VEIL - PRIVACY WITHOUT COMPROMISE


View Profile
June 01, 2019, 10:22:05 AM
 #806

Would increasing REF have any impact on core-bound algos (like the x16 family for example) or is that purely something that would boost CN, EThash, etc? Asking for a friend...

Grin



▄▄                                  ▄▄
 ███▄                            ▄███
  ██████                      ██████
   ███████                  ███████
    ███████                ███████
     ███████              ███████
      ███████            ███████
       ███████▄▄      ▄▄███████
        ██████████████████████
         ████████████████████
          ██████████████████
           ████████████████
            ██████████████
             ███████████
              █████████
               ███████
                █████
                 ██
                  █
veil|     PRIVACY     
     WITHOUT COMPROMISE.       
▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂
|   NO ICO. NO PREMINE. 
   X16RT GPU Mining. Fair distribution.   
|      The first Zerocoin-based Cryptocurrency       
   WITH ALWAYS-ON PRIVACY.   
|



                   ▄▄████
              ▄▄████████▌
         ▄▄█████████▀███
    ▄▄██████████▀▀ ▄███▌
▄████████████▀▀  ▄█████
▀▀▀███████▀   ▄███████▌
      ██    ▄█████████
       █  ▄██████████▌
       █  ███████████
       █ ██▀ ▀██████▌
       ██▀     ▀████
                 ▀█▌




   ▄███████
   ████████
   ███▀
   ███
██████████
██████████
   ███
   ███
   ███
   ███
   ███
   ███




     ▄▄█▀▀ ▄▄▄▄▄▄▄▄ ▀▀█▄▄
   ▐██▄▄██████████████▄▄██▌
   ████████████████████████
  ▐████████████████████████▌
  ███████▀▀▀██████▀▀▀███████
 ▐██████     ████     ██████▌
 ███████     ████     ███████
▐████████▄▄▄██████▄▄▄████████▌
▐████████████████████████████▌
 █████▄▄▀▀▀▀██████▀▀▀▀▄▄█████
  ▀▀██████          ██████▀▀
      ▀▀▀            ▀▀▀
Gamos
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 1
Merit: 0


View Profile
June 02, 2019, 03:44:13 AM
 #807

Who know how REF named in decoded Polaris timings?
Eliovp
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 1050
Merit: 1272

Huh?


View Profile WWW
June 02, 2019, 12:59:24 PM
Last edit: June 02, 2019, 02:36:50 PM by Eliovp
 #808

Thank you Eliovp for the info.  I only tried raising the REF from 5 to 9 and got a 1.178 increase from my MSI Rx580 G8 Hynix and a 0.739 increase from my XFX RX580 G8 Samsung memory.   I'll play with the RFC after I now the 2 card types are stable.   Update:  I raised my REF to 10 for the last 12 hours and has been stable.  Original 27.803 to 29.313, a 5.43% increase and Original 24.852 to 25.854, 4.03% increase.  Thanks again Eliovp for the info!   RFC is next for both cards after another 12 hours.

You're welcome.

Who know how REF named in decoded Polaris timings?

It's not there, Refresh Rate is a completely different register and is not a part of the vbios Strap.

I'll be releasing a new CLI version soon with almost all timings exposed.
Some things that no one has seen before (or almost no one)

GUI version i will update when i find a bit more time (with some juicy stuff :p)

Cheers!

darkCryptoMiner
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 28
Merit: 0


View Profile
June 02, 2019, 02:35:14 PM
 #809

Has anyone run this with RX580s with hynix and micron memory.

I am looking for the settings for both.
 
Do the settings given more than the standard auto patch settings?
NefariousFool
Jr. Member
*
Offline Offline

Activity: 36
Merit: 7


View Profile
June 02, 2019, 07:01:27 PM
 #810

Use the .23 or later version of the tool. just set your memory and clock settings and change only the REF and i was getting 30 to 32Mhs.
darkCryptoMiner
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 28
Merit: 0


View Profile
June 02, 2019, 07:05:24 PM
 #811

Use the .23 or later version of the tool. just set your memory and clock settings and change only the REF and i was getting 30 to 32Mhs.

Are you using Claymore 14.5/6 with the Rxboost on? I assume that may be the same thing? Refresh rate and so on.

I was wondering about other strap settings that could be better that the one click patch.
NefariousFool
Jr. Member
*
Offline Offline

Activity: 36
Merit: 7


View Profile
June 02, 2019, 07:59:18 PM
 #812

Use the .23 or later version of the tool. just set your memory and clock settings and change only the REF and i was getting 30 to 32Mhs.

Are you using Claymore 14.5/6 with the Rxboost on? I assume that may be the same thing? Refresh rate and so on.

I was wondering about other strap settings that could be better that the one click patch.

Its similar yes. But if you're running phoenix miner, or some other windows based miner, you'll need to use the amd tweaking tool. or start the claymore miner with the strap and rxboost enabled then start the other miner you want with claymore paused as long as you pause it before it starts hashing the settings will stay for the other miner.

I would not run both Amd tweaking and Claymore 14.x together. as the are both accomplishing the same thing. use the command line in your start.bat file for claymore to set your memory and core clock settings as well as the voltages.

As with the AMD mem Tweak you can set the core voltages and memory/core clock speeds as well. they will overwrite one another if you run both.

As both applications temporarily overwrite the existing BIOS timings/strap settings until you reboot.
NefariousFool
Jr. Member
*
Offline Offline

Activity: 36
Merit: 7


View Profile
June 02, 2019, 08:17:15 PM
 #813

Use the .23 or later version of the tool. just set your memory and clock settings and change only the REF and i was getting 30 to 32Mhs.

Are you using Claymore 14.5/6 with the Rxboost on? I assume that may be the same thing? Refresh rate and so on.

I was wondering about other strap settings that could be better that the one click patch.

As for the strap settings in Claymore, if you look in the claymore forum you will see that the type of memory gets different strap timings.
For Elpida you will want to run 3
For Hinyx you want to run 1 or 4
For Micron you'll want to run 2 or 5
For Samsung you'll want to run 2 or 5

Now keep in mind when you configure you start.bat file you'll want to do your strap as such: POL8E3@2235 - This means is polaris 8 GB, Elpida Strap speed 3. @ core clock speed 2235.
The rxboost i've not had much time to play with it as it came out in 14.5 and 14.6 i was unavailable to play with the rxboost upon its initial release.

Good luck!
dragonmike
Hero Member
*****
Offline Offline

Activity: 1218
Merit: 556


VEIL - PRIVACY WITHOUT COMPROMISE


View Profile
June 02, 2019, 10:00:55 PM
 #814

Thank you Eliovp for the info.  I only tried raising the REF from 5 to 9 and got a 1.178 increase from my MSI Rx580 G8 Hynix and a 0.739 increase from my XFX RX580 G8 Samsung memory.   I'll play with the RFC after I now the 2 card types are stable.   Update:  I raised my REF to 10 for the last 12 hours and has been stable.  Original 27.803 to 29.313, a 5.43% increase and Original 24.852 to 25.854, 4.03% increase.  Thanks again Eliovp for the info!   RFC is next for both cards after another 12 hours.

You're welcome.

Who know how REF named in decoded Polaris timings?

It's not there, Refresh Rate is a completely different register and is not a part of the vbios Strap.

I'll be releasing a new CLI version soon with almost all timings exposed.
Some things that no one has seen before (or almost no one)

GUI version i will update when i find a bit more time (with some juicy stuff :p)

Cheers!
Hope there'll be some juicy way to tweak GDDR6 timings on RTX cards... Smiley



▄▄                                  ▄▄
 ███▄                            ▄███
  ██████                      ██████
   ███████                  ███████
    ███████                ███████
     ███████              ███████
      ███████            ███████
       ███████▄▄      ▄▄███████
        ██████████████████████
         ████████████████████
          ██████████████████
           ████████████████
            ██████████████
             ███████████
              █████████
               ███████
                █████
                 ██
                  █
veil|     PRIVACY     
     WITHOUT COMPROMISE.       
▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂
|   NO ICO. NO PREMINE. 
   X16RT GPU Mining. Fair distribution.   
|      The first Zerocoin-based Cryptocurrency       
   WITH ALWAYS-ON PRIVACY.   
|



                   ▄▄████
              ▄▄████████▌
         ▄▄█████████▀███
    ▄▄██████████▀▀ ▄███▌
▄████████████▀▀  ▄█████
▀▀▀███████▀   ▄███████▌
      ██    ▄█████████
       █  ▄██████████▌
       █  ███████████
       █ ██▀ ▀██████▌
       ██▀     ▀████
                 ▀█▌




   ▄███████
   ████████
   ███▀
   ███
██████████
██████████
   ███
   ███
   ███
   ███
   ███
   ███




     ▄▄█▀▀ ▄▄▄▄▄▄▄▄ ▀▀█▄▄
   ▐██▄▄██████████████▄▄██▌
   ████████████████████████
  ▐████████████████████████▌
  ███████▀▀▀██████▀▀▀███████
 ▐██████     ████     ██████▌
 ███████     ████     ███████
▐████████▄▄▄██████▄▄▄████████▌
▐████████████████████████████▌
 █████▄▄▀▀▀▀██████▀▀▀▀▄▄█████
  ▀▀██████          ██████▀▀
      ▀▀▀            ▀▀▀
Eliovp
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 1050
Merit: 1272

Huh?


View Profile WWW
June 02, 2019, 10:29:20 PM
 #815

So i just released both windows and linux cli with a ton of timings exposed.
Be aware, i exposed them, i made em almost all writable but that does not mean that you should write to them ;-)
Getting BSOD's is a great learning curve  Grin
Please also check comments in the code.....

Just so you know, you can yet again improve speed on Polaris  Wink that's all i'm saying.



Hope there'll be some juicy way to tweak GDDR6 timings on RTX cards... Smiley

I'm not going to release Nvidia mem tweak, so don't count on it  Cheesy


Cheers

dragonmike
Hero Member
*****
Offline Offline

Activity: 1218
Merit: 556


VEIL - PRIVACY WITHOUT COMPROMISE


View Profile
June 02, 2019, 10:36:01 PM
 #816

Quote from: Eliovp
Hope there'll be some juicy way to tweak GDDR6 timings on RTX cards... Smiley

I'm not going to release Nvidia mem tweak, so don't count on it  Cheesy


Cheers
Hah. I'd rather have you release them than your good friend Ohgoda*****. After all, I'm sure she'd be all over them and dying to claim them as her work...



▄▄                                  ▄▄
 ███▄                            ▄███
  ██████                      ██████
   ███████                  ███████
    ███████                ███████
     ███████              ███████
      ███████            ███████
       ███████▄▄      ▄▄███████
        ██████████████████████
         ████████████████████
          ██████████████████
           ████████████████
            ██████████████
             ███████████
              █████████
               ███████
                █████
                 ██
                  █
veil|     PRIVACY     
     WITHOUT COMPROMISE.       
▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂▂
|   NO ICO. NO PREMINE. 
   X16RT GPU Mining. Fair distribution.   
|      The first Zerocoin-based Cryptocurrency       
   WITH ALWAYS-ON PRIVACY.   
|



                   ▄▄████
              ▄▄████████▌
         ▄▄█████████▀███
    ▄▄██████████▀▀ ▄███▌
▄████████████▀▀  ▄█████
▀▀▀███████▀   ▄███████▌
      ██    ▄█████████
       █  ▄██████████▌
       █  ███████████
       █ ██▀ ▀██████▌
       ██▀     ▀████
                 ▀█▌




   ▄███████
   ████████
   ███▀
   ███
██████████
██████████
   ███
   ███
   ███
   ███
   ███
   ███




     ▄▄█▀▀ ▄▄▄▄▄▄▄▄ ▀▀█▄▄
   ▐██▄▄██████████████▄▄██▌
   ████████████████████████
  ▐████████████████████████▌
  ███████▀▀▀██████▀▀▀███████
 ▐██████     ████     ██████▌
 ███████     ████     ███████
▐████████▄▄▄██████▄▄▄████████▌
▐████████████████████████████▌
 █████▄▄▀▀▀▀██████▀▀▀▀▄▄█████
  ▀▀██████          ██████▀▀
      ▀▀▀            ▀▀▀
Eliovp
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 1050
Merit: 1272

Huh?


View Profile WWW
June 02, 2019, 10:41:54 PM
 #817

Hah. I'd rather have you release them than your good friend Ohgoda*****. After all, I'm sure she'd be all over them and dying to claim them as her work...

Well, i made the decision a long time ago to never ever release this for several reasons that are absolutely not important Smiley


But i don't mind annoying you guys with some screenshots Smiley





 Cheesy

kamisama233
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 38
Merit: 0


View Profile
June 02, 2019, 11:55:38 PM
 #818

Hah. I'd rather have you release them than your good friend Ohgoda*****. After all, I'm sure she'd be all over them and dying to claim them as her work...

Well, i made the decision a long time ago to never ever release this for several reasons that are absolutely not important Smiley


But i don't mind annoying you guys with some screenshots Smiley


http://eliovp.com/linuxnvtweak.JPG


 Cheesy

well done, but i have problem to running cli version, the error message was
"
C:\Users\3\Desktop\amdo>WinAMDTweak.exe --current
Failed to load EIO.dll"

how to fix it, thanks
NefariousFool
Jr. Member
*
Offline Offline

Activity: 36
Merit: 7


View Profile
June 03, 2019, 12:00:44 AM
 #819

Hah. I'd rather have you release them than your good friend Ohgoda*****. After all, I'm sure she'd be all over them and dying to claim them as her work...

Well, i made the decision a long time ago to never ever release this for several reasons that are absolutely not important Smiley


But i don't mind annoying you guys with some screenshots Smiley





 Cheesy

well done, but i have problem to running cli version, the error message was
"
C:\Users\3\Desktop\amdo>WinAMDTweak.exe --current
Failed to load EIO.dll"


how to fix it, thanks

you need to have the two dll's in the same directory as the amdtweak tool and that will resolve that. they are built in the download.
kamisama233
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 38
Merit: 0


View Profile
June 03, 2019, 12:22:00 AM
 #820

Hah. I'd rather have you release them than your good friend Ohgoda*****. After all, I'm sure she'd be all over them and dying to claim them as her work...

Well, i made the decision a long time ago to never ever release this for several reasons that are absolutely not important Smiley


But i don't mind annoying you guys with some screenshots Smiley


http://eliovp.com/linuxnvtweak.JPG


 Cheesy

well done, but i have problem to running cli version, the error message was
"
C:\Users\3\Desktop\amdo>WinAMDTweak.exe --current
Failed to load EIO.dll"


how to fix it, thanks

you need to have the two dll's in the same directory as the amdtweak tool and that will resolve that. they are built in the download.
I have done that
Pages: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 [41] 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 »
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!