Bitcoin Forum
June 13, 2021, 06:50:23 PM *
News: Latest Bitcoin Core release: 0.21.1 [Torrent]
 
   Home   Help Search Login Register More  
Pages: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 [48] 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 »
  Print  
Author Topic: AMD Mem Tweak XL - Read/modify timings/pp/straps on the fly  (Read 57197 times)
UnclWish
Sr. Member
****
Offline Offline

Activity: 1414
Merit: 253


View Profile
September 11, 2019, 06:58:22 PM
 #941

It's simple - in vbios exists settings for maximum clocks. Max memory can be set even higher. And then overclock... I tried, but after several seconds memory on clocks higher 2250 starts give many-many errors...
Advertised sites are not endorsed by the Bitcoin Forum. They may be unsafe, untrustworthy, or illegal in your jurisdiction. Advertise here.
1623610223
Hero Member
*
Offline Offline

Posts: 1623610223

View Profile Personal Message (Offline)

Ignore
1623610223
Reply with quote  #2

1623610223
Report to moderator
xMindx163
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 37
Merit: 0


View Profile
September 11, 2019, 09:25:47 PM
 #942

That's right. In BIOS the overclocking limit on memory is extended. From the checked 6 cards on Samsung only 2 took with these timings 2350+. Others were able to work at frequencies 2250-2275. Same video card on a Micron can operate at 2300+~ 35-35.5 Mh. Please excuse me, but I do not plan to publish timings. Perhaps later will be distributed for a fee.
https://drive.google.com/open?id=1FdifrbkhS1LO2OZST9jWysSOhcYjcnh-v
Dowper_
Jr. Member
*
Offline Offline

Activity: 127
Merit: 4


View Profile WWW
September 13, 2019, 12:29:44 PM
 #943

That's right. In BIOS the overclocking limit on memory is extended. From the checked 6 cards on Samsung only 2 took with these timings 2350+. Others were able to work at frequencies 2250-2275. Same video card on a Micron can operate at 2300+~ 35-35.5 Mh. Please excuse me, but I do not plan to publish timings. Perhaps later will be distributed for a fee.
https://drive.google.com/open?id=1FdifrbkhS1LO2OZST9jWysSOhcYjcnh-v

Not worth it, the GPU probably draws too much power.
heavyarms1912
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 767
Merit: 112



View Profile
September 15, 2019, 09:49:42 PM
 #944

It's simple - in vbios exists settings for maximum clocks. Max memory can be set even higher. And then overclock... I tried, but after several seconds memory on clocks higher 2250 starts give many-many errors...

Also, 1 share hardly indicates stability.
lstrike
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 31
Merit: 0


View Profile
September 16, 2019, 12:23:31 PM
 #945

not proably, absolutely drawing a lot of power. I'm also reached 35mhs for rx580 8gb. More voltage more heating. Around 34,5 MH/S Stable but need very well cooling.
32MH/s  around 80w gpu only
35MH/S around 120w gpu only

regards
That is impossible!
 120W @ 32Mhs sounds more realistic
Branko
Sr. Member
****
Offline Offline

Activity: 1456
Merit: 278


View Profile
September 16, 2019, 01:05:07 PM
 #946

not proably, absolutely drawing a lot of power. I'm also reached 35mhs for rx580 8gb. More voltage more heating. Around 34,5 MH/S Stable but need very well cooling.
32MH/s  around 80w gpu only
35MH/S around 120w gpu only

regards
That is impossible!
 120W @ 32Mhs sounds more realistic

I agree, but he probably thought power consumption shown in GPU-Z, not real power consumption form the wall
Ursul0
Sr. Member
****
Offline Offline

Activity: 843
Merit: 262


View Profile
September 21, 2019, 07:32:47 AM
Last edit: September 21, 2019, 03:20:40 PM by Ursul0
Merited by vapourminer (1)
 #947

very nice tool indeed. here's vega 64 ref with samsung



setting mem to 1100 gives over 51MH, but HBM gets really hot, not sure I like it:)

murano2017
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 12
Merit: 0


View Profile
September 23, 2019, 11:55:55 AM
 #948

very nice tool indeed. here's vega 64 ref with samsung

https://i.postimg.cc/02shzWNn/zp2-v64ref.jpg

setting mem to 1100 gives over 51MH, but HBM gets really hot, not sure I like it:)

https://i.postimg.cc/qMvsqN5m/vega64-50.jpg


Sorry for silly question, but I still cannot run CLI version of AMD Mem Tweak on Win 10 Pro, x64. I have to run AMD Mem Tweak app manually and import timings manually and apply manually. Can I do it through .bat file? I have tried it but does not work for me.  Which version you use?
Ursul0
Sr. Member
****
Offline Offline

Activity: 843
Merit: 262


View Profile
September 25, 2019, 07:21:13 AM
 #949

Sorry for silly question, but I still cannot run CLI version of AMD Mem Tweak on Win 10 Pro, x64. I have to run AMD Mem Tweak app manually and import timings manually and apply manually. Can I do it through .bat file? I have tried it but does not work for me.  Which version you use?

you can create a .bat file and run it as administrator
the proper way under Windows however would be to add it to the Task Scheduler and make sure you checked "Run with highest privileges"  
murano2017
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 12
Merit: 0


View Profile
September 25, 2019, 01:01:27 PM
 #950

Sorry for silly question, but I still cannot run CLI version of AMD Mem Tweak on Win 10 Pro, x64. I have to run AMD Mem Tweak app manually and import timings manually and apply manually. Can I do it through .bat file? I have tried it but does not work for me.  Which version you use?

you can create a .bat file and run it as administrator
the proper way under Windows however would be to add it to the Task Scheduler and make sure you checked "Run with highest privileges"  

Ok, I will try. Thanks for help. Hope devs will improve this feature soon.
Ursul0
Sr. Member
****
Offline Offline

Activity: 843
Merit: 262


View Profile
September 27, 2019, 04:00:20 PM
 #951

@Eliovp

Great tool, thanks a lot!

Something weird though: I was updating my Polarises in remote location using cli version.
And without taking into account much higher default tRFC on Hynix I updated a mixed bunch of GPUs with "inappropriately" low tRFC of around 130 cycles.
And then I got myself a dozen "bad" GPUs with Hynix memory - these GPUs started to produce almost exclusively bad shares. Whatever I did after that, nothing helped: restoring the values to the default, restarts (including resets from watchdogs), driver reinstall - nothing. The only thing that actually solved this problem was power down/up cycle. (and I know this for sure, because I had exactly the same issue on 4 different machines and my usual help was away for a few days)

So I'm curious, can you clarify how this could be possible?
Ursul0
Sr. Member
****
Offline Offline

Activity: 843
Merit: 262


View Profile
September 28, 2019, 04:07:13 PM
Merited by vapourminer (1)
 #952

Important: The setting MUST be applied before mining starts or the value won't change. Even if I closed the miner and tried to apply the setting, it would not take. However, applying via .bat after reboot before the miner started worked great.
This is not true. AMD driver 19.4.3. I change REF on my RX 580 cards during mining and it applyies and changing the mining speed.
Once I got the new Win10 update, I could no longer change the timings on the fly with Claymore running.  Even with the 19.4.3 driver.  I tried all of the recent drivers I could find.
Going back to the 18.9.2 driver allows me to dynamically update using AMDmemTweak again while Claymore 11.9 is running under the newest Win10.  19.6.3 still didn't work.  It took quite a while to crawl back to 18.9.2 to find one that worked.

EDIT:

Well, I spoke too soon.  I was able to do it briefly but then it locked me out again.  I don't know what the solution is other than making sure to modify before running Claymore.  But it sure was nice for a while to be able to bring up the GUI version and modify timings on the fly while Claymore was running to see the effect.
I use 19.4.3 drivers with GUI version of tool. Latest Windows 10. All changes via GUI tool affects on the fly on 14.x Claymore miner. But Claymore must be launched without strap and rxboot options.

Well... I'm not sure its still relevant (apparently it was for me), as I've missed good few months since this wonderful tool has been released.

Anyway it seems there is some confusion with applying settings to the GPUs so let me state my findings:
I use it under win10 (1607 Anniversary edition) with 18.6.1 driver for both Vegas(with PPTs) and Polarises(modded bioses).
For both I also use ODT for clocks and voltages, also I don't like disabling any stages.
Basically by switching default REF=5 for Polarises to 10 and reducing RFC a bit I can get over 3% increase in ethash output.

What I noticed however is that while REF is applied more uniformly (I can 'probably' do it before running the miner - before GPUs are in their target frequencies range)
The RFC is not applied. So in order to get it properly working I have it(CLI version) scheduled to run after some delay, when the miner is already running. 



Larsinist
Member
**
Offline Offline

Activity: 510
Merit: 31

CryptoDude


View Profile
October 06, 2019, 03:12:51 PM
 #953

any settings for a rx580 with orginal bios, and samsung memory??
scryptr
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 1785
Merit: 1025



View Profile WWW
October 07, 2019, 04:26:58 AM
Merited by vapourminer (1)
 #954

any settings for a rx580 with orginal bios, and samsung memory??

GOOGLE "--REF 30" --

Most non-Vega RX cards are at a default "--REF 5".  If you simply increase this single setting from "--REF 10" to "--REF 30", you should see a noticeable increase in hash rate.  Some have tried much greater increases, but I think they are less stable.

Personally, I use the string "--REF 30 --RC 70 --RFC 157" on my RX 560s, 580s, and 590s.  I'm not using any 570s currently, but I think the string would work.  It gives a small boost (~1+MH/s) per card.  Vegas are different.

--scryptr

TIPS:  BTC - 1Fs4uZ6a9ABYBTaHGUfqcwCQmeBRxkKRQT    DASH - XrK81tW31SLsVvZ2WX9VhTjpT6GXJPLdbQ
          SCRYPTR'S NOTEBOOK: https://bitcointalk.org/index.php?topic=5035515.msg46035530#msg46035530
          GITHUB: "github.com/scryptr"  MERIT is appreciated, also.  Thanks!
justoiurii
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 102
Merit: 0


View Profile
October 07, 2019, 09:08:29 AM
 #955

Hello, masters) Could you help me with amdtweak settings for my rx480 samsung 8 gb? Thanks in advance)))
scryptr
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 1785
Merit: 1025



View Profile WWW
October 07, 2019, 02:02:45 PM
Last edit: October 10, 2019, 11:07:00 PM by scryptr
 #956

Hello, masters) Could you help me with amdtweak settings for my rx480 samsung 8 gb? Thanks in advance)))

READ THE POST ABOVE YOURS--

My post just above yours should also be applicable to RX 480 cards.       --scryptr

TIPS:  BTC - 1Fs4uZ6a9ABYBTaHGUfqcwCQmeBRxkKRQT    DASH - XrK81tW31SLsVvZ2WX9VhTjpT6GXJPLdbQ
          SCRYPTR'S NOTEBOOK: https://bitcointalk.org/index.php?topic=5035515.msg46035530#msg46035530
          GITHUB: "github.com/scryptr"  MERIT is appreciated, also.  Thanks!
shostt58
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 6
Merit: 0


View Profile
October 15, 2019, 06:04:42 AM
 #957

Hi
i has pulse rx5700 hunix
mining eth phoenix miner 53+ mh
mclock 930, and if up 940+, miner drop to buck to 930
where this stop line? changing possible?


timing has 2 position:
1500 1800
and 1500 1750 1800
why?

change both 1500 to 1800, reload driver - not effect, mining 53+



MATHReX
Sr. Member
****
Offline Offline

Activity: 880
Merit: 281


View Profile
October 15, 2019, 06:26:34 AM
 #958

Hi
i has pulse rx5700 hunix
mining eth phoenix miner 53+ mh
mclock 930, and if up 940+, miner drop to buck to 930
where this stop line? changing possible?

The stop line for your card seems to be 930 MHz. Don't OC much as it can cause stability issues or memory errors.

timing has 2 position:
1500 1800
and 1500 1750 1800
why?
change both 1500 to 1800, reload driver - not effect, mining 53+
0:1500, 0:1800
Timings with '0' start are active when you have Samsung memory in the card.
1:1500, 1:1750, 1:1800
Timings with '1' start are active when you have Hynix/Micron/Elphida memory in the card.

So you have to modify strap timings starting with '1'. Also, check if they are applied successfully.
hulk999
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 4
Merit: 0


View Profile
October 16, 2019, 12:07:29 AM
Last edit: October 16, 2019, 04:07:41 AM by hulk999
 #959

Hello
Did anyone use Gigabyte VEGA64 GAMING-OC dualfan WINDFORCE Samsung Memory  with memory tweak and ETH mining?, what are your settings? I use ppt, With CNR mining for my cards everything  is OK for settings Weaker Vega 64 or flashed 64 (Samsung) from CN_MAX_YOUR_VEGA.txt from Teamredminer i.e. --CL 19 --RAS 30 --RCDRD 12 --RCDWR 6 --RC 44 --RP 13 --RRDS 5 --RRDL 5 --RTP 4 --FAW 18 --CWL 6 --WTRS 4 --WTRL 9 --WR 15 --WRRD 1 --RDWR 18 --REF 17000 --RFC 248 and my voltage is 840mV for Mem and Core, 6 cards at 1408 Core-1050Mhz Mem and give 13600 h/s, about 2250 h/s per card at --cn_config=14*14:AAA, absolutely stable for weeks.
With ETH mining my cards work only with default  timings and  give max 38Mh per card at 990Mhz core- 950Mhz Mem in Phoenix 4.7 and Claymore 15. I tried different timings, latest bios from official gigabyte site and also set higher voltages up to 950mV for Core and Mem, but eth miner with not default timings just hangs in a minute or less after Dag generated and rig restarts . When i set Mem more than 950Mhz, miner hangs in ETH mining at any timings, including default ones. My Gigabyte VEGA64 GAMING-OC have same default timings as any Vega 64 Reference.
My 2xPSUs are OK, they are 1kW GOLD. I have same problem with ETH mining using only one card from that rig
Ursul0
Sr. Member
****
Offline Offline

Activity: 843
Merit: 262


View Profile
October 16, 2019, 08:46:36 AM
 #960

for Polarises (I have all bios modded, so most of the timings already tight) two major params should be modified:
REF(delay between memory refreshes in ms) and RFC(number of clocks per each refresh)
same as  with Vegas: first capture the current memory timings with --current option  

on ETH I don't go above REF = 10ms, normally I get about 31MH per 570, sometimes it can go up to 32+ (if I have patience)
Pages: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 [48] 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 »
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!