Bitcoin Forum
December 07, 2016, 09:01:11 AM *
News: Latest stable version of Bitcoin Core: 0.13.1  [Torrent].
 
   Home   Help Search Donate Login Register  
Pages: « 1 ... 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 [540] 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 ... 830 »
  Print  
Author Topic: OFFICIAL CGMINER mining software thread for linux/win/osx/mips/arm/r-pi 4.9.2  (Read 4821005 times)
This is a self-moderated topic. If you do not want to be moderated by the person who started this topic, create a new topic.
Lucko
Hero Member
*****
Offline Offline

Activity: 714



View Profile
June 06, 2013, 08:22:53 PM
 #10781

i keep getting Stratum connection to pool 0 interrupted :stratum  from pool 0 requested work restart.

how do i resolve this? i am using same setting that never had this error before until i just started a new miner on different pool.
Did you use 2.x before that? I know for some pools that have problems with 3.x... don't know why but I know it is happening and that admins are looking into this. I can't run 3.x on Bitparking and I had also some porblems with it on Slush or BtcGuild. So I went back to 2.11.4. But now that I will get ASICminer USB I will have no option to use 2.x... Or is there?
Advertised sites are not endorsed by the Bitcoin Forum. They may be unsafe, untrustworthy, or illegal in your jurisdiction. Advertise here.
Trongersoll
Sr. Member
****
Offline Offline

Activity: 448


Retired Software Engineer


View Profile
June 06, 2013, 08:24:51 PM
 #10782

*sniff* *sniff* ok, i need some hand holding. I grabbed the tarball from GIT for the latest version. I copied the files into my cgminer directory (this is 32 bit Ubuntu), over writing the existing files. I ran autogen.sh and then make. I plugged in an ASICminer USB stick. the green light is on. then i ran ./cgminer with no parameters. It started GPU mining fine, but didn't show anything about the ASICminer. Do i need to reboot with the USB stick plugged in? or is there a start parameter that i need? Please don't tell me to read the readmes, i did. and i'm terrible at searching 100s of pages of a thread. I did the group join thing in the Readme.

stop cgminer

now unplug the USB thing
plug in the usb thing back in.

^ Not troling. im serious.

save this file https://github.com/ckolivas/cgminer/blob/master/01-cgminer.rules as /etc/udev/rules.d/01-cgminer.rules

sudo service udev restart

download cgminer 3.1.1 (for sake of clarity into new directory)
Code:
./autogen
./configure <the arguments u normally pass> --enable-icarus
make


ls /dev/ttyUSB*
make note of the devices.

run cgminer
Code:
cgminer <arguments u normally use> --icarus-options 115200:1:1 --icarus-timing 3.0=100 -S /dev/ttyUSB0 -S /dev/ttyUSB1  <repeat for each usb tty device>


thank you!

this seemed to work, no i just have Privilege issues on USBtty0

[edit] using sudo got around the permission issue, is there a better solution? I'M MINING!!!!!

*insert appropriate begging line here* 
BTC: 1CS6AV7VnjcPLxaTFoUhTjXK4mQCTzfSxE
Doge: DB22tiynvXKg7SyPpnH9jyfitKLTZb6ejc
GoldBit89
Hero Member
*****
Offline Offline

Activity: 517


Its all about the Gold


View Profile
June 06, 2013, 08:29:41 PM
 #10783

i keep getting Stratum connection to pool 0 interrupted :stratum  from pool 0 requested work restart.

how do i resolve this? i am using same setting that never had this error before until i just started a new miner on different pool.
Did you use 2.x before that? I know for some pools that have problems with 3.x... don't know why but I know it is happening and that admins are looking into this. I can't run 3.x on Bitparking and I had also some porblems with it on Slush or BtcGuild. So I went back to 2.11.4. But now that I will get ASICminer USB I will have no option to use 2.x... Or is there?

been using 3.1 , didnt have any problems until i switched miner pools.

FTC  6nvzqqaCEizThvgMeC86MGzhAxGzKEtNH8 |WDC WckDxipCes2eBmxrUYEhrUfNNRZexKuYjR  |BQC bSDm3XvauqWWnqrxfimw5wdHVDQDp2U8XU
BOT EjcroqeMpZT4hphY4xYDzTQakwutpnufQR |BTG geLUGuJkhnvuft77ND6VrMvc8vxySKZBUz |LTC  LhXbJMzCqLEzGBKgB2n73oce448BxX1dc4
BTC 1JPzHugtBtPwXgwMqt9rtdwRxxWyaZvk61
Lucko
Hero Member
*****
Offline Offline

Activity: 714



View Profile
June 06, 2013, 08:45:11 PM
 #10784

i keep getting Stratum connection to pool 0 interrupted :stratum  from pool 0 requested work restart.

how do i resolve this? i am using same setting that never had this error before until i just started a new miner on different pool.
Did you use 2.x before that? I know for some pools that have problems with 3.x... don't know why but I know it is happening and that admins are looking into this. I can't run 3.x on Bitparking and I had also some porblems with it on Slush or BtcGuild. So I went back to 2.11.4. But now that I will get ASICminer USB I will have no option to use 2.x... Or is there?

been using 3.1 , didnt have any problems until i switched miner pools.
Pool? I think it is pool related... Merged mining... There is something now in 3.x version that is different... If I put 3.x miner to Bitparking I get a lot of thous. But non if I use 2.x
turtle83
Sr. Member
****
Offline Offline

Activity: 322


Supersonic


View Profile WWW
June 06, 2013, 08:51:59 PM
 #10785

[edit] using sudo got around the permission issue, is there a better solution? I'M MINING!!!!!

ls -lh /dev/ttyUSB0
ull see that it likely had group permissions for dialout.

u need to add that to the user ur logged in as.
Code:
sudo usermod -a -G dialout yourusername

Then your user has permission to talk to those interfaces

Trongersoll
Sr. Member
****
Offline Offline

Activity: 448


Retired Software Engineer


View Profile
June 06, 2013, 09:15:06 PM
 #10786

[edit] using sudo got around the permission issue, is there a better solution? I'M MINING!!!!!

ls -lh /dev/ttyUSB0
ull see that it likely had group permissions for dialout.

u need to add that to the user ur logged in as.
Code:
sudo usermod -a -G dialout yourusername

Then your user has permission to talk to those interfaces

It didn't seem to help, i saw something about not having permission woosh by but couldn't read it. I'm content using sudo until i get a chance to figure it out. I probably  need to redirect the output to a file so that i can see what it said.

Thanks again for your help!

*insert appropriate begging line here* 
BTC: 1CS6AV7VnjcPLxaTFoUhTjXK4mQCTzfSxE
Doge: DB22tiynvXKg7SyPpnH9jyfitKLTZb6ejc
-ck
Moderator
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 2002


Ruu \o/


View Profile WWW
June 06, 2013, 09:37:52 PM
 #10787

i keep getting Stratum connection to pool 0 interrupted :stratum  from pool 0 requested work restart.

how do i resolve this? i am using same setting that never had this error before until i just started a new miner on different pool.
That's your pool having instability. Use a different pool.

Primary developer/maintainer for cgminer and ckpool/ckproxy.
Pooled mine at kano.is, solo mine at solo.ckpool.org
-ck
kano
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 1918


Linux since 1997 RedHat 4


View Profile
June 06, 2013, 09:51:47 PM
 #10788

[edit] using sudo got around the permission issue, is there a better solution? I'M MINING!!!!!

ls -lh /dev/ttyUSB0
ull see that it likely had group permissions for dialout.

u need to add that to the user ur logged in as.
Code:
sudo usermod -a -G dialout yourusername

Then your user has permission to talk to those interfaces

It didn't seem to help, i saw something about not having permission woosh by but couldn't read it. I'm content using sudo until i get a chance to figure it out. I probably  need to redirect the output to a file so that i can see what it said.

Thanks again for your help!
All versions of cgminer have documented how to deal with permission errors on linux
It varies on the version of cgminer (and devices) you are using - but it's listed in FPGA-README ...

Pool: https://kano.is BTC: 1KanoiBupPiZfkwqB7rfLXAzPnoTshAVmb
CKPool and CGMiner developer, IRC FreeNode #ckpool and #cgminer kanoi
Help keep Bitcoin secure by mining on pools with Stratum, the best protocol to mine Bitcoins with ASIC hardware
Lucko
Hero Member
*****
Offline Offline

Activity: 714



View Profile
June 06, 2013, 10:50:26 PM
 #10789

Now is now more then 3 days since I post my problem and no replays.

https://bitcointalk.org/index.php?topic=28402.msg2359449#msg2359449

Can you please help mi figure this out... It works on BTC even if I don't have GPUs on 99% but about 75 to 90% but it will not for LTC that GPU will soon only be good for. So can you please help me figuring out why I can't go over 8 on intensity.

Any question I will be happy to answer.
-ck
Moderator
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 2002


Ruu \o/


View Profile WWW
June 06, 2013, 10:53:22 PM
 #10790

Now is now more then 3 days since I post my problem and no replays.

https://bitcointalk.org/index.php?topic=28402.msg2359449#msg2359449

Can you please help mi figure this out... It works on BTC even if I don't have GPUs on 99% but about 75 to 90% but it will not for LTC that GPU will soon only be good for. So can you please help me figuring out why I can't go over 8 on intensity.

Any question I will be happy to answer.
GPU-README and SCRYPT-README

likely you have a software+hardware setup that is ok for BTC but not for LTC. Maybe system ram or other random magic that ltc might need.

Primary developer/maintainer for cgminer and ckpool/ckproxy.
Pooled mine at kano.is, solo mine at solo.ckpool.org
-ck
Lucko
Hero Member
*****
Offline Offline

Activity: 714



View Profile
June 06, 2013, 11:12:09 PM
 #10791

Now is now more then 3 days since I post my problem and no replays.

https://bitcointalk.org/index.php?topic=28402.msg2359449#msg2359449

Can you please help mi figure this out... It works on BTC even if I don't have GPUs on 99% but about 75 to 90% but it will not for LTC that GPU will soon only be good for. So can you please help me figuring out why I can't go over 8 on intensity.

Any question I will be happy to answer.
GPU-README and SCRYPT-README

likely you have a software+hardware setup that is ok for BTC but not for LTC. Maybe system ram or other random magic that ltc might need.
That was not the question. I can't setup intensety over 8. If I do interesting things happened. I'm copy pasting...

Hi!

I have a question. Why I can't setup intensity in my CGminer. If I add -I 9 into command line all my cores run with about the same speed and is sub 200MH... I have 8 GPU cores and if I setup -I 9 I get only 1.1something GH... If I don't added I get 2.0something GH. It is still not full speed but much beater then with I setting. What I should be seeing is 2.6something...

If I start miner without -I setting and change it later it happens that all others cart get negative intensity setting... When I set them all I get the same as if I use config file.

This happened when I added 5970 and 5770 to my miner. With only 5 cores I didn't have problems. But I do have a mix of cards if that might be a problem. 6790, 6870, 5850, 2x5970, 5770. Running 2.11.4, but the same problem is on 3.2.0(3.x has problems with my pool. I get disconnected all the time).

Win 7 x64... I did notice that CPU is on 100%. With only 5 cores it was less then 30%. Any other data?

Thanks

EDIT: Figure out why I have 100% CPU. CCC problem... Uninstalled it at it is fine...
Interesting... I just figure another thing out. If I set -I 8 everything is ok. If I set it to 9 even on one card doesn't work... Ideas?

EDIT: I would like to setup some cards to 10 and some to 12. Is there a limit on total intensity?

-ck
Moderator
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 2002


Ruu \o/


View Profile WWW
June 06, 2013, 11:34:11 PM
 #10792

Now is now more then 3 days since I post my problem and no replays.

https://bitcointalk.org/index.php?topic=28402.msg2359449#msg2359449

Can you please help mi figure this out... It works on BTC even if I don't have GPUs on 99% but about 75 to 90% but it will not for LTC that GPU will soon only be good for. So can you please help me figuring out why I can't go over 8 on intensity.

Any question I will be happy to answer.
GPU-README and SCRYPT-README

likely you have a software+hardware setup that is ok for BTC but not for LTC. Maybe system ram or other random magic that ltc might need.
That was not the question. I can't setup intensety over 8. If I do interesting things happened. I'm copy pasting...

SNIP

It's still the answer.

Primary developer/maintainer for cgminer and ckpool/ckproxy.
Pooled mine at kano.is, solo mine at solo.ckpool.org
-ck
Lucko
Hero Member
*****
Offline Offline

Activity: 714



View Profile
June 06, 2013, 11:50:00 PM
 #10793

It's still the answer.
I'm not mining LTC... So SCRYPT-README doesn't apply or am I missing something? And I don't have GPU-README. I have README and I have read it. I can't find anything. Did I miss something in it? I just glance over it again. Can't find anything relevant. The only think that might apply is RAM but I have enough of it RAM. More then 1 GB still free...

EDIT: And why do I get negative intensity if I put all in dynamic and one to setting over 9. It sounds to me like a bug...
sLide.
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 170



View Profile
June 06, 2013, 11:53:45 PM
 #10794

I'm experiencing a issue with CGminer.

I recently moved my XFX 6870 from my gaming machine which was used to mine when I wasn't gaming to my first rig.  I keep getting error's from windows saying it had to stop the program from running.

MoBo: msi x58A-GD45
Proc: I7 920
Memory : 2GB
Video Card: 6870 XFX HD - CCC Version - 13.4 Direct3D Version 9.14.10.0969

Not entirely sure what the problem could be.  I've tried running as admin.  Any help?  Thanks!

Aim - Slide.0
1J6UeiXtBYXmpA6uajRs3aJpUD1Tsj1CF3 - Tips?
Lucko
Hero Member
*****
Offline Offline

Activity: 714



View Profile
June 06, 2013, 11:55:50 PM
 #10795

I'm experiencing a issue with CGminer.

I recently moved my XFX 6870 from my gaming machine which was used to mine when I wasn't gaming to my first rig.  I keep getting error's from windows saying it had to stop the program from running.

MoBo: msi x58A-GD45
Proc: I7 920
Memory : 2GB
Video Card: 6870 XFX HD - CCC Version - 13.4 Direct3D Version 9.14.10.0969

Not entirely sure what the problem could be.  I've tried running as admin.  Any help?  Thanks!
I had same problem with incompatible OpenCL driver combination... Changing it might help
xorxor
Sr. Member
****
Offline Offline

Activity: 392



View Profile WWW
June 07, 2013, 12:49:58 AM
 #10796

Hi

Is there any way of disabling cashing of shares on disconnect?
with "--scrypt" Cgminer keeps crashing on internet or pool disconects.

changed mobo, GPU's,ram,risers,PSU's . it allways happens on some locations.

no problems on SHA.

using proxy did not helped.
--lowmem

thx!  testing...

nope Sad  still crashes on random pool disconects / swiches.
same hardware ok in more stable network enviroment and on sha.


same software/driver/sdk/ stable in over 10 different rigs in 2 another locations.



runlinux
Hero Member
*****
Offline Offline

Activity: 567



View Profile WWW
June 07, 2013, 01:30:09 AM
 #10797

I'm getting the same issue. Running the latest Minepeon with cgminer. It works just fine with bfgminer. I'd rather use cgminer though.

Both 3.1.1 and 3.2.0 return this message:

[2013-06-06 15:55:12] BitForceSC detect (2:9) get details returned nothing (0:0)

What does this mean? Is the Jalapeno busted or am I missing something?


 [2013-06-06 15:58:55] Started cgminer 3.2.0
 [2013-06-06 15:58:55] Started cgminer 3.2.0
 [2013-06-06 15:58:55] USB all: found 16 devices - listing known devices
.USB dev 0: Bus 2 Device 3 ID: 10c4:ea60
  Manufacturer: 'Silicon Labs'
  Product: 'CP2102 USB to UART Bridge Controller'
.USB dev 1: Bus 2 Device 6 ID: 10c4:ea60
  Manufacturer: 'Silicon Labs'
  Product: 'CP2102 USB to UART Bridge Controller'
.USB dev 2: Bus 2 Device 7 ID: 10c4:ea60
  Manufacturer: 'Silicon Labs'
  Product: 'CP2102 USB to UART Bridge Controller'
.USB dev 3: Bus 2 Device 8 ID: 10c4:ea60
  Manufacturer: 'Silicon Labs'
  Product: 'CP2102 USB to UART Bridge Controller'
.USB dev 4: Bus 2 Device 9 ID: 0403:6014
  Manufacturer: 'Butterfly Labs'
  Product: 'BitFORCE SHA256 SC'
 [2013-06-06 15:58:55] 5 known USB devices
 [2013-06-06 15:59:00] BitForceSC detect (2:9) get details returned nothing (0:0)
 [2013-06-06 15:59:00] Need to specify at least one pool server.
Input server details.


sLide.
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 170



View Profile
June 07, 2013, 01:48:45 AM
 #10798

I'm experiencing a issue with CGminer.

I recently moved my XFX 6870 from my gaming machine which was used to mine when I wasn't gaming to my first rig.  I keep getting error's from windows saying it had to stop the program from running.

MoBo: msi x58A-GD45
Proc: I7 920
Memory : 2GB
Video Card: 6870 XFX HD - CCC Version - 13.4 Direct3D Version 9.14.10.0969

Not entirely sure what the problem could be.  I've tried running as admin.  Any help?  Thanks!
I had same problem with incompatible OpenCL driver combination... Changing it might help

In event log, I'm getting this error -

- System

  - Provider

   [ Name]  Application Error
 
  - EventID 1000

   [ Qualifiers]  0
 
   Level 2
 
   Task 100
 
   Keywords 0x80000000000000
 
  - TimeCreated

   [ SystemTime]  2013-06-07T14:03:10.000000000Z
 
   EventRecordID 1752
 
   Channel Application
 
   Computer Miner1-PC
 
   Security
 

- EventData

   cgminer.exe
   0.0.0.0
   518e20db
   cgminer.exe
   0.0.0.0
   518e20db
   c0000005
   000265be
   12a0
   01ce6387bbccda57
   C:\Users\Miner1\Desktop\cgminer\cgminer-3.1.1-windows\cgminer.exe
   C:\Users\Miner1\Desktop\cgminer\cgminer-3.1.1-windows\cgminer.exe
   fc31de57-cf7a-11e2-8d68-6c626de9cc51

Aim - Slide.0
1J6UeiXtBYXmpA6uajRs3aJpUD1Tsj1CF3 - Tips?
-ck
Moderator
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 2002


Ruu \o/


View Profile WWW
June 07, 2013, 03:53:37 AM
 #10799

It's still the answer.
I'm not mining LTC... So SCRYPT-README doesn't apply or am I missing something? And I don't have GPU-README. I have README and I have read it. I can't find anything. Did I miss something in it? I just glance over it again. Can't find anything relevant. The only think that might apply is RAM but I have enough of it RAM. More then 1 GB still free...

EDIT: And why do I get negative intensity if I put all in dynamic and one to setting over 9. It sounds to me like a bug...
So you're mining BTC? Your problem is high cpu, right? So your hardware, along with your settings, and your driver combination are causing it. If you cpu usage is high overall, a dynamic device will be cranked right down into potentially negative levels. Stop trying to go to -I 9 with that many devices. Your bus is likely overloaded.

Primary developer/maintainer for cgminer and ckpool/ckproxy.
Pooled mine at kano.is, solo mine at solo.ckpool.org
-ck
-ck
Moderator
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 2002


Ruu \o/


View Profile WWW
June 07, 2013, 04:18:50 AM
 #10800

New version: 3.2.1, 7th June 2013

Tons of new stuff in 3.2 but not surprisingly this brought a few new bugs. This version fixes quite a few bugs mainly for the move to directUSB drivers for all devices.
Just to reiterate: If you are using v3.2+ you will NOT be using the ftdi drivers in either windows or linux. There will be no com ports on windows and no ttyUSB in linux. Please read the appropriate readme for how to configure your hardware to use the new drivers, and bear in mind that some devices do NOT work on usb3 ports - we're still investigating this.


Human readable changelog:

- The avalon display has been simplified to fit within the display alongside other devices - it now only shows the lowest asic cooling fanspeed instead of the case fan.
- Fixed a few crashes on hotplug/unplug/shutdown with USB devices.
- The asicminer block erupters should now work.
- The --device command line has been completely rewritten to support all devices arbitrarily instead of just GPUs and now takes multiple values instead of needing to be used multiple times. Saving device settings to a configuration file should now work  as well
eg: --device 1-3,5
- It now compiles on osx although the only testing so far has shown a bitforce usb device does not work (funny aside: osx claimed to support anonymous semaphores by putting the definition in its header files so that it can get posix compliance, but if you actually use the function it only returns an error saying it's unimplemented).
- Buffers are now used for bflsc and icarus to prevent overflow errors and more apparent hw errors.
- A huge reduction in CPU usage should be apparent with USB devices now as we can bypass the way ftdi normally reads from the device every 1ms.
- Devices that fail and go to ZOMBIE mode are now put at the bottom of the status display.
- Hotplug devices will now appear in the status display.
- If you have disabled stratum pools and are in a balance pool management strategy, the connections will now be dropped to the disabled pools instead of repeatedly connecting and disconnecting.
- Various other bugfixes.


Full changelog:

- Shorten the avalon statline to fit in the curses interface and show the lowest
speed fan cooling the asic devices.
- Set usbdev in usbutils after checking for nodev to avoid trying to access a
dereferenced value.
- AMU usbstatus correct name from enable UART
- Icarus AMU enable the UART
- Only libusb close if libusb release succeeds.
- Failed reads and writes on cgsem_post and cgsem_wait should be extremely rare.
- Implement cgminer specific cgsem semaphores to imitate unnamed semaphore
behaviour on osx which does not support them.
- Set cgusb->buffer to NULL when doing usb_buffer_disable.
- Temporarily fix apple not having semtimedop by ignoring the timeout value.
- BFLSC enable buffered USB reading
- Icarus use buffered USB reading
- bflsc & icarus use usb_ftdi_set_latency
- usb_ftdi_set_latency LOG_ERRs if called incorrectly
- add usb_ftdi_set_latency
- usbutils optional read buffering
- Set the avalon read transfer latency to avoid sleeping when no data is
returned after very short latency settings.
- correct bflsc BFLSC_BUFSIZ max calculation
- Fix build for !curses
- restore max code - since timeout is unsigned
- compile warning - remove unused max
- usb set FTDI latency higher to minimise status bytes
- Check for zero timeout on _usb_write.
- Check for zero timeout in usb read.
- Define a minimum polling time based on frequency of mandatory updates of ftdi
responses at 40ms.
- Sleep right up to the timeout instead of the first half if we find ourselves
polling in _usb_read
- Enforce half timeout sized sleeps in usb_read if we find the device is not
respecting libusb timeouts to avoid polling frequently.
- Add more ASIC documentation.
- Update README
- Remove start device limitation on log window size to allow it to get larger
with hotplugged devices.
- Switch logsize after hotplugging a device.
- Change switch_compact function name to switch_logsize to be used for other
changes.
- Only adjust cursor positions with curses locked.
- devs display - fix GPU duplicate bug
- Do not hotplug enable a device if devices have been specified and the hotplug
device falls outside this range.
- Change the --device parameter parsing and configuration to use ranges and
comma separated values.
- basic copyright statement in API.java
- devs display - show ZOMBIEs after all others
- Modify scrypt kernel message.
- Check for pool_disabled in wait_lp_current
- usbutils semun use proper def for linux which fixes OSX also
- Check for pool enabled in cnx_needed.
- Icarus add delays during intialisation
- Update documentation.
- Update copyrights of modified files.


Primary developer/maintainer for cgminer and ckpool/ckproxy.
Pooled mine at kano.is, solo mine at solo.ckpool.org
-ck
Pages: « 1 ... 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 [540] 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 ... 830 »
  Print  
 
Jump to:  

Sponsored by , a Bitcoin-accepting VPN.
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!